15 Ekim 2001 21:00

Kafkaslar'da kriz ve belirsizlik havası

Rusya ve Gürcistan'ın Abhazya sınırlarına askeri yığınak yapmasıyla bölgede tansiyon bir kez daha arttı. Abhazya Rusya'dan yana tavır alırken, Gürcü yetkililer Türkiye ve ABD ile işbirliği planları yapıyor.

Paylaş
Kafkaslar'da kriz ve belirsizlik havasıGürcistan ile bu ülkeden 7 yıl önce ayrılan Abhazya arasında yükselen gerilim son gelişmelerle tüm Kafkasya böglesine yayılabilecek bir çatışma niteliğine büründü. Abhaz yetkililer, askeri güçlerinin, Kodor Vadisi'ne sızan Gürcü ve Çeçen milislerle çatıştıklarını açıkladılar. Gürcistan'ın kuzeybatısında ve Abhazların kontrolünde bulunan vadideki milislerin Abhaz güçleri tarafından çembere alındığı belirtilirken, Abhazya Savunma Bakan Yardımcısı Garik Kupalba, önceki gün yaşanan çatışmalarda 15 milisin öldürüldüğünü bildirdi.

Abhazlar'dan harekâtAbhaz güçleri dün, Gürcistan ile Abhazya Özerk Cumhuriyeti arasındaki dağlık sınır bölgesinde bulunan Kodor Geçidi'nde Gürcü ve Çeçen milislere helikopter saldırısı düzenlediği. Tekyanlı bağımsızlık ilan eden Abhazya Savunma Bakan Yardımcısı Garri Kupalba, 2 adet MI-8 helikopteriyle bölgede Gürcü ve Çeçen gerilla grubuna akın düzenlediklerini açıkladı. Milis liderleri de Abhazların başkenti Suhumi'ye 15 kilometre uzaklıkta bulunduklarını ve kendilerinin de bir taarruz başlattıkları ve Abhaz güçlerinin Rusya tarafından desteklendiğini ileri sürdüler.Çeçen komutan Ruslan Gelayev'in liderliğindeki 100 civarında milisin hafta sonunda küçük gruplara ayrılıp vadiden çıkarak Rusya ve Gürcistan sınırına ulaşmaya çalıştıkları belirtiliyor. Abhaz yetkililerin Moskova'dan yardım talebinde bulunması, Rusya ve Gürcistan arasındaki gerilimi iyice artırdı.

Askerler sınırlardaBölgede tansiyonu yükselten olaylardan biri de geçtiğimiz hafta Gürcistan'ın Abhaz sınırına asker yığması nedeniyle Rus güçlerinin de Abhaz sınırına kaydırılması oldu. Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov, bölgedeki milislerin Rus sınırını geçebileceklerini söyleyerek durumdan endişe duyduklarını açıkladı. Rusya'nın geçen hafta bir Çeçen grubu vurma gerekçesiyle Gürcü topraklarında hava harekâtı gerçekleştirmesi ise Gürcistan'ın tepkisine yol açtı. Gürcistan parlamentosu Rus askerlerinin Abhaz topraklarından üç ay içinde çıkması yönünde Moskova'ya nota verirken, Moskova yönetimi Çeçen milislerin Abhaz topraklarına Gürcistan tarafından sokulduğunu iddia etti. Gürcistan, iddiaları resmi olarak doğrulamasa da, Tiflis'teki bazı hükümet kaynakları Pankiss Geçidi'nin Çeçenlerin elinde olduğunu kabul ediyor.Gürcü parlamentosunun notasına yanıt veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya çatışmaların içine çekilemeyecektir. Eğer Gürcistan yönetimi bölgenin güvenliği için uluslararası toplumun ve kendi halkının nezdinde tüm sorumluluğu üstlenirse, askerlerimizi bölgeden çekebiliriz" şekilde konuştu.Abhazya Başbakanı Anri Dzhergeniya da ülkesinin güvenliğini garanti altına almak için Rusya Federasyonu üyeliğine başvuracaklarını ilan etti.
ÖNCEKİ HABER

Amerika, petrol, Afganistan

SONRAKİ HABER

Dünya açlıktan kırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...