15 Ekim 2001 21:00

ABD'de görüş ayrılığı

Afganistan'a düzenlenecek kara harekatı ile ilgili tartışmalar alevleniyor. Bush yönetimi ülkesinde 'kamuoyunu tatmin etmek' dünyaya da gövde gösterisinde bulunmak için sabırsızlanıyor, ancak ordu kapsamlı bir saldırıdan endişe duyuyor.

Paylaş
ABD'de görüş ayrılığıİngiliz Guardian gazetesi, Washington'da savaşın planı konusunda asker ve sivil yetkililer arasında bir bölünme yaşandığı iddiasına yer verdi. Gazete, bir hafta boyunca süren bombardımanın Usame Bin Ladin ve Taliban yönetiminin ele geçirilmesi ya da en azından yerlerinin tespitinde hiçbir ilerleme sağlayamadığına dikkat çeken bazı Savunma Bakanlığı yöneticilerinin, askeri yetkililerden büyük sayıda özel kuvvet mensubunu bölgeye gönderip sorunu bir an önce çözmelerini istediğini öne sürdü. Ancak generallerin, çok iyi bir istihbarat çalışmasının henüz ortaya konulamadığı için bölgeye böylesi birlikleri göndermek konusunda isteksiz davrandıklarını belirten Guardian, Bush'un Taliban'dan gelen son isteği de "pazarlık yok" diyerek geri çevirdiğini hatırlattı. Taliban, Bin Ladin'i üçüncü bir ülkeye teslim etmeyi önermişti. The Times da aynı habere manşetinde yer verdi ve "Bush, Taliban'ı bir kez daha tersledi" dedi. Gazete, Başbakan Blair'in Bush'a istediği kadar özel kuvvet mensubunu bölgeye gönderebileceği yolunda teklifte bulunduğu, ancak Bush'un "en fazla 500 askere ihtiyaçları olacağını" belirterek bu teklifi geri çevirdiğini yazdı.

Askerler kaygılıNewsweek dergisi, pazar günkü sayısında, kara harekâtının kısa sürede başlayabileceğini ancak bu harekâtın, "Usame Bin Ladin'i yakalamak veya öldürmek için değil, bilgi toplamak amacıyla düzenleneceğini" yazdı. Dergiye göre üst düzey askeri yetkililer, kışın bastırmasına birkaç hafta kala geniş kapsamlı bir kara harekâtının başarılı olacağından kuşku duyuyorlar.

Şov yapmak istiyorlarWashington Times gazetesi, ABD'nin kara harekâtı hazırlığı içinde olduğu haberlerini doğrulayarak, ordunun uygun bir hedef seçmeye çalıştığını yazdı. Üst düzey bir yetkiliye dayandırılan habere göre, Bush yönetimi, Taliban'a 10 günden kısa süren bir bombardımanın ardından kara harekâtı başlatabileceğini göstermek istiyor. Haberin kaynağı olan yetkili "ABD halkına Taliban'a karadan da saldırabileceğimizi göstermek istiyoruz" diye konuştu.

ISI çekildiAncak Pakistan istihbarat teşkilatının (ISI) artık ABD'ye yardımcı olmama kararı, kara harekâtını etkileyecek bir gelişme olarak kabul ediliyor. Geçtiğimiz yıllarda Taliban'ın eğitiminde önemli bir rol oynayan ve ABD'den gelen para ve silahları Taliban'a aktaran ISI, Bin Ladin ve savaşçılarının nerede olduğuna dair çok kısıtlı bilgiye sahip olduklarını Washington'a bildirdi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rıza Muhammed Han, ülkesinin sahip olduğu tüm bilgileri ABD'ye verdiğini belirterek, kendilerinin savaşa dahil olmadığını savundu. Han, "Bilgi paylaşma dönemi kapandı" dedi. Bu kararın altında Pakistan'ın muhtemel bir Kuzey İttifakı iktidarından duyduğu endişenin yanı sıra, ABD'ye tam destek veren cunta lideri Pervez Müşerref ile ISI liderleri arasındaki görüş ayrılıklarının yattığı ifade ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

'Savaş bir halk sağlığı sorunudur'

SONRAKİ HABER

Amerika, petrol, Afganistan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...