14 Ekim 2001 21:00

'Savaşı ancak

   bizim gücümüz durdurur'

Paylaş
'Savaşı ancak
    bizim gücümüz durdurur' Emeğin Partisi (EMEP) Yenimahalle İlçe Örgütü "Savaşa, İşsizliğe, Açlığa, Yoksulluğa Karşı Halk Buluşması" düzenledi. EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel'in de katıldığı etkinlikte bir araya gelen 500'ü aşkın emekçi, "Amerikan askeri olmayacağız" sloganlarını haykırdı.Savaş, açlık ve yoksulluk karşıtı afişlerle süslenen Yenimahalle Belediyesi Düğün Salonu'ndaki buluşmada Yavuz Canpolat ve Nida Müzik Topluluğu'nun türküleri eşliğinde halaylar çeken katılımcılar, savaşsız ve sömürüsüz bir dünya özlemini dile getirdi. Ankara Artvin Kültür Derneği folklor ekibinin oyunlarının ve Burhan Yıldırım'ın dia gösterisinin sergilendiği etkinlikte işçiler, ev kadınları ve öğrenciler konuşmalar yaptı. EMEP Yenimahalle İlçe Başkanı Sabri Canca da toplantıda yaptığı konuşmada, emperyalizmin emekçiler için dünyayı yaşanmaz hale getirdiğini, oysa iyi yaşamaya en çok emekçilerin hakkı olduğunu dile getirdi. Ganca, Yenimahalle'nin yoksul halkın, işçilerin, emekçilerin en yoğun olduğu bölgelerden biri olduğunu anlattı. Ostim'de binlerce gencin sendikasız, sigortasız, kötü koşullarda, karın tokluğuna sömürüldüğünü, başta metal işçileri olmak üzere tüm işçilere esnek çalışmanın dayatıldığını, tüm çalışanların sendikalaşma hakkının engellendiğini söyleyen Ganca, bütün bunların emperyalist sistemin sonuçları olduğunu anlamak gerektiğini belirtti.

'Sınırları yeniden çiziliyor'EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ise konuşmasında başta ABD olmak üzere emperyalistlerin ekonomilerindeki durgunlukları savaşla canlandırma çabalarına değindi. Afgan halkının üzerine yüzlerce füze ve bomba yağarken, silah üreten firmaların borsadaki değerinin yükselişe geçtiğine dikkat çeken Tüzel, İngiliz ve Amerikan bütçelerinden savaşa büyük pay ayrıldığını vurguladı. Tüzel, zaten bütçesi tamtakır edilen, halkı açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilen Türkiye'nin bu savaşa hangi bütçesini ayıracağının hesabının sorulması gerektiğini kaydetti. "Halkın gözüne baka baka yalan söyleyen hükümet ve diğer düzen partileri, kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıklarla ülkeyi emperyalizme teslim ediyor" diye konuşan Tüzel, Afganistan'a yapılan ABD saldırısının arkasında sınırların yeniden çizilme çabasının yattığını söyledi. EMEP Genel Başkanı, bu savaştan Türkiye'nin göreceği hiçbir çıkarı olmadığı gibi ülkede açlığın, yoksulluğun, baskının daha da artacağını dile getirdi. Savaşa karşı mitinglerin yasaklanmasının boşuna olmadığını, "Savaş hali" bahanesiyle baskıların daha da artacağını ifade eden Tüzel, "Onları sarsacak güç bizlerin birleşik mücadelesidir. Grevlerdir, direnişlerdir, kitle gösterileridir" dedi.

Halk kürsüsüToplantının ikinci bölümünde söz alan metal işçisi Ali İskender, örgütlü mücadele olmadan hiçbir şey yapılamayacağını gördükten ve sonraki kuşaklara iyi bir miras bırakabilmek için EMEP'e katıldığını dile getirdi. Ev emekçisi Hülya Solmaz ise konuşmasında tüm kadınları "Savaşa hayır" demeye çağırdı. Zaten ekonomik bir savaş verdiklerini ifade eden Solmaz kadın, erkek birlikte her yerde "Savaşa hayır" demek için, kadınları evde oturma yerine mücadele etmeye çağırdı. Tüm Bel-Sen Ankara Şube yöneticisi Cevdet Keleş, düşüncelerini "EMEP emekçileri bir araya getirmek, birleştirmek için tutkal görevini almak zorundadır" diye özetlerken, savaştan emekçilere zamlar, acı ve gözyaşı düşeceğini, çözümün ise genel grev ve genel direnişten geçtiğini söyledi.Tür Köy-Sen Polatlı Şube Başkanı Bülent Uğuzer'in, IMF politikalarıyla tarımın yok edildiğine, üreticinin mazot, gübre parası bile bulamadığına değindiği konuşmasının ardından söz alan lise ve üniversite öğrencileri ise gençlerin emperyalist savaşın parçası olmayacağını ifade ettiler. Savaşa karşı yapılacak etkinliklerin duyurulduğu buluşmaya Genel-İş yöneticileri Ali Şahin, İsmail Özhamarat ve Mehmet Ali Akgün de katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Öngören unutulmadı

SONRAKİ HABER

Emperyalizme karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...