14 Ekim 2001 21:00

İtalya'da

   büyük barış yürüyüşü düzenlendi

Paylaş
İtalya'da büyük barış yürüyüşü düzenlendiAvrupa hükümetlerinin saldırganlığa tam destek vermesi, işçi ve emekçilerin geniş tepkisiyle karşılaşıyor. Avrupa'daki gösterilerin dünkü merkezi, İtalya oldu. 200 bine yakın işçi ve emekçi, Perugia kentinden Assisi'ye doğru bir barış yürüyüşü gerçekleştirdi. Yeşiller, Komünist Yeniden Oluşum Partisi (PRC) ve işçi sendikalarının da destek verdiği, küreselleşme karşıtlarından sosyal derneklere ve sol partilerin temsilcilerine kadar 200 bin kişinin katıldığı yürüyüş, dün sabah başladı. Akşam saatlerinde tamamlanan eyleme, sol muhalefetin lideri Francesco Rutelli, eski başbakan Massimo D'Alema, PRC başkanı Fausto Bertinotti ile 50'ye yakın parlamenter katıldı. Yürüyüşe katılanlar ABD'nin Afganistan'a saldırısına karşı sloganlar attı.

Avustralya, İsviçre ve FransaÖnceki gün ise Avustralya'nın büyük kentlerinde binlerce kişi barış için yürüdü. Sydney, Melbourne, Perth ve Adelaide'daki gösteriler, daha önce, uzayın silahlandırılmasını protesto amacıyla, "Uluslararası Yıldız Savaşlarını Durdurma Günü" çerçevesinde planlanmıştı. Ancak Amerikan saldırganlığı, eylemin seyrini değiştirdi. Emekçiler, Avustralya hükümetinin ABD'ye destek vermekten vazgeçmesini istediler. Yine önceki gün İsviçre ve Fransa'da gösteri yapan binlerce kişi, bombardımanlara son verilmesini istedi. İsviçre'nin ATS ajansı, başkent Bern'de düzenlenen gösteriye 7 bin kişinin katıldığını duyurdu. Gösterinin, Yeşiller ve Genç Sosyalistlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 40 örgüt tarafından düzenlendiği belirtildi. Fransa'da birçok kentte savaş karşıtı gösteriler düzenlendi. Toulouse, Nice, Nantes ve Nancy kentlerinde yapılan gösterilerde, ABD'nin Afganistan'a yönelik bombardımanları durdurması istendi.

Pakistan'da kan aktıPakistan ve Nijerya'daki eylemlerde ise, kanlı çatışmalar yaşandı. Pakistan'ın Yakupabad kentindeki ABD karşıtı gösteride polisin ateşinde 1 kişinin öldüğü, 12 kişinin yarlandığı bildirildi. Görgü tanıkları, 3 bin kadar göstericinin kent merkezinde bir demiryolu istasyonuna taşlarla saldırdıktan sonra, Amerikan askerlerinin kullandıkları havalimanına doğru yürümeye başladıklarında, ateşle karşılık gördüklerini söylediler.Gösteri boyunca "Kahrolsun Bush köpeği" ve Amerikan mezarlığı - Afganistan" sloganları atıldı. İslam Ulema Cemiyeti'nin sözcüsü Abdül Gaffar, güvenlik güçlerinin yaklaşık 2 bin göstericiyi gözaltına aldığını bildirdi. Sözcü, Amerikan kuvvetlerine üs verilmesini protesto için yapılacak gösteriye katılmak isteyen yaklaşık 2 bin kişinin, Yakupabad Havaalanı'na giderken tutuklandığını söyledi. Yakupabad'dan bir polis yetkilisi, göstericilere sert davranmaları için hükümetten talimat aldıklarını söyledi.Bugün ise, Pakistan Emek Partisi (LPP) tarafından bir savaş karşıtı yürüyüş gerçekleştirilecek.

Nijerya'da 200 ölüNijerya'nın kuzeyindeki Kano kentinde düzenlenen ABD karşıtı gösterilerde çıkan çatışmalarda, 200 kişi öldü. Polis yetkilileri, Müslüman Gençlik Kongresi örgütünün çağrısıyla yapılan gösteriye yaklaşık 5 bin kişinin katıldığını ve çatışmalarda çok sayıda kişinin de yaralandığını söyledi. Yetkililer, camilerin ve kiliselerin ateşe verildiğini, kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirtti.

Endonezya'da kritik istifaÖte yandan, Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Hamza Haz, ABD saldırganlığını protesto etmek için hükümetten ayrıldı. Haz, "ABD saldırılarını durdursun, yoksa daha çok sivil öldürülecek" diye konuştu ve ABD'nin, Usame Bin Ladin'in suçlu olduğuna dair hiçbir ikna edici kanıt sunamadığını vurguladı. Endonezya Devlet Başkanı Megawati Sukarnoputri, ABD'ye tam destek verdiklerini ilan etmişti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Savaş, çocukları vuruyorBirleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) göre, dünyada, çoğu 10 yaşın altında 300 bini aşkın çocuk askerlik yapıyor.BMMYK verilerinden derlenen bilgilere göre, dünyada, başka bir ülkede güvenlik arayan ve kendi ülkelerinde yerinden edilmiş yaklaşık 25 milyon çocuk bulunuyor. Son 10 yılda 2 milyondan fazla çocuk savaşlarda ölürken, 6 milyonu yaralandı ve sakatlandı, 1 milyonu ise yetim kaldı. Dünyada, halen çoğu 10 yaşın altında 300 bini aşkın çocuk askerlik yapıyor. BMMYK'nin himayesinde bulunan 21 milyon kişinin 10 milyonunu, 18 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor.

AIDS büyük tehlikeÖzellikle mülteci kamplarında şiddetini gösteren AIDS, 4 milyona yakın çocuğun yaşamına son verirken, 13 milyonunun yetim kalmasına sebep oldu. Yaklaşık 90 ülkede çocuklar, savaşan orduların yerleştirdiği 60 milyon mayının tehlikesi altında yaşıyor. Bunun yanında, sadece Batı Avrupa'da 100 bin kadar, yakınlarından ayırılmış çocuk bulunuyor. Her yıl Avrupa, Kuzey Amerika ve Okyanusya'da, 20 bin civarında yakınlarından ayrılmış çocuk, sığınma başvurusu yapıyor. Uluslararası toplumun büyüklüğüne rağmen, günümüzde yaşanan krizlerden dolayı BMMYK, çocuklara ilişkin projeleri dahil olmak üzere, programlarını incelemek, bunlardan bazılarından vazgeçmek ya da iptal etmek zorunda kaldı.

Şimdiki durumBMMYK Türkiye Basın Sözcüsü Metin Çorabatır, bu bilgilerin 11 Eylül öncesi dünyadaki durumu yansıttığını ve bundan sonrası için birtakım kaygılar taşıdıklarını dile getirdi. BM raporlarına göre, Afganistan'da, her 4 çocuktan birinin 5 yaşına gelmeden öldüğünü, ortalama ömrün 40 yaş olduğunu ve halkın yüzde 70'inin kötü beslendiğini hatırlatan Çorabatır, "Bu insanlar bir de yollara dökülürse, tüm bu çocuklara dair verdiğimiz rakamların artacağından korkuyoruz" dedi.Afganistan'dan 1.5 milyon kişinin yollara dökülmesinin beklendiğini ve bunların çoğunu çocukların oluşturduğunu ifade eden Çorabatır, "Mülteci olmak herkes için zor, ama kadın ve çocuklar için çok daha zor. Her mülteci krizi, kadın ve çocukları daha büyük etkiler. Birçok Afgan aile, zaten parçalanmış durumda. Çocuklar, tüm bu sıkıntıların yanında, yollarda kaybolup ailelerinden ayrılabiliyorlar" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

'İncirlik kapatılsın'

SONRAKİ HABER

Öngören unutulmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...