14 Ekim 2001 21:00

Savaşa öfke yasak dinlemiyor

ABD ve İngiltere'nin saldırgan politikalarına karşı öfke, yasaklamalara rağmen yayılıyor. Önceki gün birçok ilde yapılan gösterilerin ardından dün de İstanbul Kadıköy'de bine yakın kişi, ABD emperyalizmini protesto etti.

Paylaş
Savaşa öfke yasak dinlemiyorABD emperyalizmine ve hükümetin Türkiye'yi savaşa sürükleyen kararlarına karşı öfke büyüyor. Gösterilerin yasaklanmasına rağmen dün İstanbul'da eylem yapan bine yakın kişi, bir kez daha ABD askeri olmayacaklarını haykırdılar. Polisin şiddetli saldırısına rağmen dağılmayarak basın açıklaması yapan kitle, ABD askeri olmayacaklarını bir kez daha haykırdılar. EMEP, ÖDP ve SİP, Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda yapılmak istenen "Savaş Değil; İş, Ekmek, Eşitlik ve Özgürlük" mitinginin yasaklanması üzerine dün Kadıköy'de yapılan ABD protestosuna bine yakın emekçi katıldı. Yapılan basın açıklamasının ardından EMEP ve SİP üyelerinin oluşturduğu gruba saldıran polis 50'yi aşkın kişiyi gözaltına aldı. Kadıköy Altıyol Meydanı'ndan Kadıköy İskelesi'ne yürüyerek, savaşa karşı olduklarını açıklamak isteyen partilerin programı ise polis terörü nedeniyle gerçekleştirilemedi. Polis, sabah saatlerinden itibaren, Kadıköy İskelesi'ni, Altıyol Meydanı'nı ve EMEP, ÖDP ve SİP İlçe Örgütü binalarını ablukaya aldı. Altıyol Meydanı'ndan geçen herkese kimlik kontrolü yapan ve 'şüpheli' gördükleri birçok kişiyi gözaltına alan polis, ilk önce ÖDP'nin Bahariye'deki İlçe Örgütü önünde toplanarak, toplu halde meydana inmek isteyen yaklaşık 200 ÖDP'linin etrafını çevirdi. Polis yetkilileriyle tartışan ÖDP'liler adına açıklama yapan parti Genel Başkanı Ufuk Uras, siyaset yapma haklarının engellendiğini söyleyerek, savaş değil, özgürlük, iş, ekmek ve eşitlik istediklerini söyledi. Açıklamanın ardından ÖDP'li grup dağıldı.

Halkın önü kesildi Sayıları bini bulan EMEP ve SİP üyeleri ise, ilçe örgütlerinden gruplar halinde çıkarak Söğütlüçeşme Caddesi'ndeki Osman Ağa Camii önünde toplandılar. "Savaşa Hayır", "Kahrolsun Amerika", "Kahrolsun ABD emperyalizmi", "Yankee Go Home", "Savaşa Değil Emekçiye Bütçe", "Yaşasın Halkları Kardeşliği" sloganlarını atarak İskele Meydanı'na yürümek isteyen emekçilerin önü çevik kuvvet polisleri tarafından kesildi. EMEP ve SİP yöneticileri, yapılmak istenen basın açıklamasına izin vermeyen emniyet amirleri ile uzun süre tartıştı.

'Halk savaş istemiyor'EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, EMEP İstanbul İl Başkanı Memet Kılınçaslan ve EMEP Genel Merkez ve İstanbul İl Yöneticileri ile SİP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Baba, polisin engellemesi üzerine açıklamalarını Osman Ağa Camii önünde yaptılar. Baba'nın savaş karşıtlığına tahammülsüzlüğü kınadıklarını belirten konuşmasının ardından Levent Tüzel açıklama yaptı. Tüzel, emekçilerin Türkiye'nin savaşa girmesini istemedikleri için toplandıklarını söyledi. Mitingin yasaklanmasını ve emekçilerin ablukaya alınmalarını protesto eden Tüzel, "Bu ülkenin işçi ve emekçileri savaş istemiyor. Türkiye savaşa girmeyecek. Savaşa karşı olmazsak 2002 Bütçesi savaş bütçesi olacak. Bizler bütçenin emekçilere ayrılmasını istiyoruz" dedi.

Birçok yaralı ve gözaltı Tüzel'in konuşması, polisler tarafından defalarca kesilmek istendi. Konuşmayı engellemek isteyen çevik kuvvet ekipleri, kitleye arkadan saldırdı. Polisin vahşice saldırısı sırasında protestocuların gözüne biber gazı sıktığı görüldü. Camii önünde başlayan arbede, sokak aralarında da devam etti. 50'yi aşkın kişinin gözaltına alındığı saldırı sırasında, birçok kişi yaralandı. Belinden aldığı ağır darbeler nedeniyle ağırlaşan EMEP üyesi Songül Tatlı Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırıldı.

Gazeteciler tartaklandıABD saldırganlığını protesto eden açıklamalar ve polisin saldırısı sırasında gazetecilerin görüntü almaları polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Polis tarafından saldırıya uğrayan Ulusal Kanal kameramanı Ramazan Kurt'un kamerası kırıldı. Yeni Şafak Gazetesi muhabiri Hüseyin Likoğlu ise polisler tarafından tokatlandı.

EMEP kınadıÖte yandan EMEP Güngören İlçe Örgütü üyelerini, Kadıköy'deki protesto eylemine götürmek için yola çıkan iki minibüs polis tarafından engellendi. Minibüsleri durduran polis, "Hakkınızda ihbar var" diyerek araçlara el koydu. Daha sonra Güneştepe halk pazarına giden grup, bildiri dağıtarak Kadıköy'deki protestoya yapılan saldırıyı kınadı. EMEP İstanbul İl Başkanı Memet Kılınçaslan eyleme yapılan vahşi saldırıyı yazılı bir açıklamayla kınadı. Türkiye'nin savaşa çekilmeye çalışılmasını ve EMEP ile SİP üyelerine yapılan saldırıyı protesto eden Kılınçaslan, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

Uyuşturucu ticareti hızlandı

SONRAKİ HABER

'İncirlik kapatılsın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...