14 Ekim 2001 21:00

Hükümet üreticiyi aldatıyor

Üreticinin taleplerini görmezden gelen hükümetin, bulduğu "borç taksiti" uygulamasının, üreticiyi şimdi olduğundan daha zor duruma sokacağı ortaya çıktı.

Paylaş
Hükümet üreticiyi aldatıyorNur KarabacakIMF'nın üzerine kuraklık ve selin de gelmesi yüzünden borcunu ödeyemeyen üreticinin tüm taleplerini görmezden gelen hükümetin bulduğu "borç taksiti" uygulamasının, üreticiyi şimdi olduğundan daha zor duruma sokacağı ortaya çıktı. Üreticinin Ziraat Bankası'na olan borçlarını 36 aylık vadeye yayan hükümetin borçlara yüzde 99.8 faiz uygulanacağını açıklanması, kolaylığın bir aldatmaca olduğunu gösteriyor. Edinilen bilgilere göre Türkiye'deki üreticinin toplam borcu 2.4 katrilyon lirayı buluyor ve bunun sadece 856 trilyon lirası Ziraat Bankası'na olan borçları oluşturuyor. 'Kolaylık' maskesi adı altında sunulan taksitlendirme, Tarım Kredi kooperatiflerine olan borçları kapsamıyor. Ziraat Bankası'na borçlu 900 kadar üretici vadesi dolan 70 trilyonluk borç yüzünden şu an hapiste. Çok sayıda üretici ise ya icralık ya da hapse girmeyi bekliyor. Ekonomi alanında uzman bilim insanları ve ziraatçılar uygulamanın üreticinin tepkisini azaltmak için yapıldığını ve uygulanacak faiz miktarının borçların katlanarak artmasına neden olacağını ifade ederek, uygulanacak faiz oranının enflasyonun çok üstünde olmasına dikkat çektiler.

Başvuru çok az olurAnkara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Oyan uygulamanın çok az sayıda olan büyük üreticiye hizmet edeceğini belirterek, "Çoğunluğu oluşturan küçük üretici ise bunun için başvurmayacaktır bile. Çünkü uygulanacak faiz çok yüksek, üretici daha büyük yük altına girecek" diye konuştu. Üreticinin borcunun çoğunun tarım kredi kooperatiflerine olduğunu hatırlatan Oyan, hükümetin borcun büyük kısmı ile ilgili birşey yapmamasıyla niyetini açıkça gösterdiğini dile getirdi.Oyan, üretici borçları ile ilgili üreticinin taleplerinin mutlaka dinlenerek daha mantıklı bir planlama yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Türkiye'de defalarca örneği olan bir şey. Ancak, hem IMF'nin katı tutumu, hem de bunu harfiyen uygulayan hükümeti düşünürsek, daha mantıklı bir çözüm için adım atmaları zor" diye konuştu. Üreticinin bilerek bu noktaya getirildiğini vurgulayan Oyan, batan bankalara akıtılan paralar düşünüldüğünde 'kaynak yok' gerekçesinin inandırıcı olmadığını belirtti. Oyan, " Üreticinin geldiği noktayı düşünürsek, hükümetin bu çözümü öne sürmesi ve liberal medyanın 'program delindi' söylemleri gerçekten ibret verici" dedi.Bütün desteklemelerin kaldırılıp yerine Doğrudan Gelir Desteği'nin getirildiğini birkaç yıl içinde bunun da tamamen kaldırılacağını vurgulayan Oyan, üreticiyi bundan çok daha zor günlerin beklediğine işaret etti. Tarım Bakanı'nın konuya yönelik çıkışlarının tamamen politik ve yakın gelecekte olacak bir seçim için hazırlıktan başka bir şey olmadığını dile getiren Oyan, üretimin bitmesi için uygulanan politikaların altına imza atılırken, üretici lehine yapılan söylemlerin inandırıcı olmadığını belirtti.

Üretimsizlik dayatılıyorAnkara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gülcan Eraktan da üreticinin boğazının sıkıldığını belirterek, üreticiye üretimsizliğin dayatıldığını vurguladı. Uygulamanın tamamen oyalamak için yapıldığını belirten Eraktan, borçların uygulanacak faizler nedeniyle katlanarak artacağını dile getirdi. Eraktan, faizlerin tamamen dondurulması gerektiğini ifade ederek, "Zaten üreticinin ödeyecek parası olsa borçlarını öderdi. Zor durumda olan üretici için asla bir çözüm değil" diye konuştu.Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle bütün kesimlerin çok zor durumda kaldığını dile getiren Eraktan, "Devlet Türkiye'nin her üründe dışarıya bağımlı olmasını istemiyorsa, mutlaka üreticiye yardım etmeli. Ama devlet kendine bile yardım edemiyor" dedi. Eraktan, tarımın tasfiye süreci sonucunda kırsal göçün artacağının hesaplanmadığını dile getirerek, "Girdi fiyatları sürekli yükselirken, üreticinin sattığı ürünün parası her geçen gün azalıyor. Zor durumda kalan bankalara, şirketlere yardım ediliyor. Üreticiyi sorunlarıyla başbaşa bırakmaları da tasfiye sürecinin bir parçası" diye konuştu.

Tarım komadaTürkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, üreticinin yükselen tepkisini hafifletmek için böyle bir öneri getirildiğini belirterek, "Üretci bir nevi komada, artık sabrı kalmamıştı. Bu nedenle, göstermelik bir çözüm önerdiler. Ancak yüzde yüze varan faizler ile üreticiyi şimdikinden daha zor duruma düşürecekler" diye konuştu. Adımın üreticiyi rahatlatamayacağını ifade eden Yetkin, "Taksitlendirme borçların yarısını bile kapsamıyor. Üreticiyi düşünselerdi, üreticinin taleplerine daha fazla kulak verirlerdi" dedi. Yetkin, tarımın bitirilmesi için uğraşan bir iktidarın üretici lehine bir adım atamayacağını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Komplo merkezi işbaşında

SONRAKİ HABER

Savaş yoksulluğu artıracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa