28 Ağustos 2011 10:53

Irene kasırgası can alıyor

ABD’nin doğu ve kuzeydoğu eyaletlerinde etkili olan Irene kasırga bugün itibariyle 9 can aldığı bildirildi. Kasırganın etkili olduğu sahil şeridinden milyonlarca insan tahliye edilirken, New York başta olmak üzere Philadelphia gibi büyük kentler de hayalet şehir haline geldi.Kuzey Carolina’da 5, Virginia’da 3 ve Maryland’da bir kişin

Irene kasırgası can alıyor
Paylaş

Kuzey Carolina’da 5, Virginia’da 3 ve Maryland’da bir kişinin öldüğü rapor edilirken yetkililer bu rakamın artmasından endişe ediyor.

Hayatını kaybedenlerin daha çok evlerinin üzerine ağaç devrilmesi ve trafik kazası nedeniyle olduğu öğrenildi.

MİLYARLARCA DOLARLIK ZARAR

New Jersey’de bir milyon 600 bin, New York şehrinde 370 bin kişi ile birlikte Kuzey Carolina, Virginia, Delaware, Maryland, Connecticut eyaletlerinde 2 milyon 500 binden fazla insan zorunlu tahliye edildi. Milyarlarca dolar hasar vermesi beklenen Irene, ABD’nin kuzeydoğu bölgesinde etkili olduğu 8 eyalette hayatı durma noktasına getirdi. Kasırganın etkili olduğu kıyı kesimlerinde alkol kullanımı ve satışı yasaklandı.

Rüzgarın zaman zaman 140 km hıza ulaştığı Irene kasırgası başta New Jersey olmak üzere birçok eyalette su taşkınlarına neden oldu. Aşırı rüzgar ile birlikte geçtiği bölgelerde 25 cm yağmur bırakan Irene kasırgası, birçok ağacın yıkılmasına ve milyonlarca insanın da elektriksiz kalmasına neden oldu.

ULAŞIM DURDU

New York ve New Jersey’de toplu taşım araçları normal seferlerini iptal ederken dünyanın en büyük metro hattı olan New York şehrindeki MTA’da tüm seferlerini pazartesine kadar dünden itibaren iptal etti.

New York’ta metro, tren, otobüs, vapur seferlerinin iptalinin yanın da bölgede bulunan havalimanlarını da kapatıldı. Köprülerin de trafiğe kapatıldığı New York ve New Jersey’de yine birçok ara sokak ile otobanda su baskını ile ağaçların kırılması nedeniyle araç trafiğine kapatıldı. Kuzeydoğu sahil şeridinde bulunan irili ufaklı birçok şehirde tüm iş yerlerinin kapanmasına neden olan Irene’ye karşı şehir yönetimi de 24 saat acil durumlar için hizmet vermeye devam ediyor. Kırılması muhtemel ağaçları kesen görevliler, kopan elektrik tellerini de yollardan toplayarak muhtemel kazaları önlemeye çalışıyor.

Çatıları uçan evlerde yaşayan kişileri sığınaklara taşıyan görevliler ile polis, sokağa çıkan gençleri de evlerine dönmeleri konusunda uyarıyor.

Son 3 gündür normal yayın akışlarını keserek yalnızca Irene kasırgası ile ilgili gelişmeleri veren televizyon kanalları, Irene’nin etkili olduğu yerleşim yerlerindeki gelişmeleri dakikası dakikasına izleyenlere ulaştırıyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın da yarın katılacağı duyurulan ve Amerika’da sivil hakların gelişmesinde öncü rol oynayan Marthin Luther King’in Washington D.C.’deki heykelinin açılışı da Irene nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. (DIŞ HABERLER)


MARKETLERE HÜCUM ETTİLER

New Jersey ve New York’ta ufak çaplı hortumlarında oluşmasına neden olan Irene nedeniyle binler insanda sığınaklara sığındı. Irene ayrıca etkili olduğu eyaletlerde nükleer enerji tesislerinin de kapanmasına neden oldu.
Marketlerde su, ekmek, mum, el feneri gibi ihtiyaç malzemelerinin tükendiği görülürken, Irene öncesi insanların adeta bir felaket öncesi hazırlık içinde oldukları görüldü.

ÖNCEKİ HABER

Felç riskli hasta sonunda ameliyat edildi

SONRAKİ HABER

‘Kampta çalışmak bile zevkli’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...