13 Ekim 2001 21:00

Almanya'da onbinlerden savaşa öfke

ABD ve İngiltere'nin Afganistan'ı bombalaması lanetlenirken, savaşa katılma sinyallerini veren Almanya ise uyarıldı.

Paylaş
Almanya'da onbinlerden savaşa öfkeAlmanya'nın Berlin ve Stuttgart kentlerinde yapılan iki büyük gösteri ile onbinlerce savaş karşıtı, Afganistan'a düzenlenen askeri saldırıyı protesto etti.Aralarında, Verdi ve DGB sendikaları, Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), DKP, Barış Hareketi, Doktorlar Birliği ve Öğrenciler Birliği gibi birçok örgütün de bulunduğu inisiyatif tarafından, dün, Berlin ve Stuttgart'ta iki büyük gösteri düzenlendi. Eylemlerde, Almanya'nın savaşa katılma yönündeki isteği sert bir şekilde eleştirildi.

Terör bahane Kuzey Almanya'da bulunan birçok kentten otobüs, tren ve özel araçlarla Berlin'e giden işçi ve emekçiler, saat 13.00'te Roten Rathaus (belediye binası) önünde bir araya geldiler. "Savaş hemen durdurulsun", "Savaşa hayır", "Terör bahane", gibi birçok pankart taşıdılar. Roten Rathaus önünde yapılan gösteride, gerçekleştirdikleri güçlü eylemlerle dikkatleri üzerine toplayan lise öğrencileri adına da bir konuşma yapıldı. Ayrıca, "Cenova Sosyal Yelpaze", Jurgen Schaffran ve Friko Kadınlar Tiyatrosu adına konuşmalar yapıldı. Buradaki toplantıya ayrıca Pakistan İşçi Partisi de bir mesaj göndererek, bölgede yaşananlar konusunda göstericileri bilgilendirdi. Mesajda ayrıca, ABD emperyalizmine karşı dünyanın bütün yoksullarının birleşmesi istendi.Daha sonra tarihi Brandenburg Köprüsü'ne kadar devam eden bir yürüyüş yapıldı. Burada kısa konuşmaların yapılmasından sonra, yürüyüş kolu son mitingin yapıldığı Gendarmenmarkt'a doğru harekete geçti. Gendarmenmarkt'ta yapılan büyük mitinge 50 binden fazla insanın katıldığı açıklandı. Miting sırasında, kilileler, sendikalar, "Berlin Savaşa Karşı İnisiyatifi", öğrenci temsilcilikleri, Barış Hareketi Sözcüsü Peter Strutynski ve göçmenler adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, bugün terörizm bahanesiyle yüzlerce masum insanın katledildiği hatırlatılarak, savaşın durdurulması talep edildi. Özellikle gençliğin yoğun katıldığı Berlin'deki gösteri sırasında, polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

Stuttgart'ta işçiler birleştiSuttutgart'ta yapılan savaş karşıtı gösteri ise sabah saat 10.00'da EUCOM'da yapılan uyarı nöbetiyle başladı. Saat 13.00'te yürüyüşe geçen binlerce işçi ve emekçi, savaşa karşı öfkesini dile getirerek barış talep etti. Yürüyüşe, önceki gün Almanya çapında bir araya gelen "Sol Sendikacılar Konferansı"nın delegeleri de toplu olarak katıldılar. Konferansa Türkiye'den katılan TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu da gösteriye katıldı. Marktplatz'da yapılan mitingde DFG/VK Sözcüsü Jürgen Greasslin, Verdi sendikası Baden-Württemberg eyaleti temsilcisi Sybille Satmm, Nazi Takibatına Uğrayanlar Derneği (VVN-BdA) temsilcisi Peter Gingold birer konuşma yaptılar. Mitingde ayrıca ordu mensubu Jürgen Rose de savaşa karşı bir konuşma yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Amerikan uşağı hükümet istemiyoruz

SONRAKİ HABER

'Savaşa karşı eylemlere

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...