13 Ekim 2001 21:00

Amerikan uşağı hükümet istemiyoruz

ABD'nin Afganistan'a saldırısı ve Türkiye hükümetinin bu savaşa destek vermesi yurdun değişik yerlerinde yapılan eylemlerde protesto edildi.

Paylaş
Amerikan uşağı hükümet istemiyoruzABD'nin Afganistan'a saldırısı ve Türkiye hükümetinin bu savaşa destek vermesi yurdun değişik yerlerinde yapılan eylemlerde protesto edildi. İzmir Savaş Karşıtı Platform, yapmak istediği mitingin yasaklanmasının ardından dün Konak Meydanı'na çıkarak kitlesel basın açıklaması yaptı. Kocaeli Savaş ve Yoksullaştırma Karşıtı Platform'un yaptığı eylemde Türkiye'nin tam bağımsız bir politika izlemesi gerektiği vurgulanırken, Ankara'da yapılacak mitingin yasaklanması ÖDP ve SİP tarafından protesto edildi. İzmir Konak Meydanı'nda yapılan kitlesel basın açıklamasıyla savaş protesto edildi. İzmir Savaş Karşıtları Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında, "İşsizliğe, yoksulluğa, savaşa hayır" mitinginin iptal edilmesi de protesto edildi. Eski Sümerbank önünde toplanan 1000 kişi saat 13.00 sıralarında, "Kahrolsun Amerikan emperyalizmi", "Savaşa değil, emekçiye bütçe", "Amerikan uşağı hükümet istemiyoruz", "Susma haykır, halklar kardeştir", "İşsizliğe, yoksulluğa, savaşa hayır" sloganlarını atarak Konak Meydanı'na yürüdü. Yoğun polis ablukasının olduğu Konak Meydanı'nda, Savaş Karşıtları Platformu adına konuşan İHD İzmir Şube Başkanı Günseli Kaya, savaşın teröre karşı çözüm olmayacağını vurgulayarak, "Savaşın ve terörün kaynağı dünyanın bugün içinde bulunduğu eşitsizliklerdir, sermayenin egemenliğidir. Bu olumsuzlukların çözüme ulaşma şansı öncelikle 'Savaşa hayır' diyerek artırılabilir. Bunu görmeyen ve savaş çığırtkanlığı yapanlar ise gelişmelerin tüm insanlığa yaşatağı acılardan sorumlu olacaklardır" dedi. Kaya, medyanın bütün savaş çığırtkanlığına rağmen, binlerce insanın yaşamını yitirdiği ABD de dahil olmak üzere birçok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de sağduyu sahibi insanların, aydınlar, sendikacılar, sivil toplum örgütleri ve halkın çoğunluğunun savaşa karşı çıktığını hatırlattı.

'Bu savaş meşru değil'ABD saldırganlığının, 11 Eylül saldırısının sonucu olmadığını vurgulayan Kaya, "ABD'nin bugüne kadar dünya üzerindeki egemenliğini pekiştirmek amaçlı başlatılan bir savaştır" dedi. ABD'nin neye mal olduğunu düşünmeden saldırgan güçlerle de işbirliği içine girdiğinin altını çizen Kaya, bu savaşın meşru olmadığı, emperyalizmin dünya halklarına silah zoruyla kabul ettirdiği bir savaş olduğunu söyledi. Üniversite öğrencileri de eyleme "Savaşa değil, eğitime bütçe" sloganlarıyla katıldılar. DİSK ve Türk-İş'e bağlı sendikaların da destek verdiği eylem, ıslık ve sloganlarla sona erdi.

Tam bağımsız politika istemiKocaeli'de sendika, siyasi parti, kitle örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu "Kocaeli Savaş ve Yoksullaştırma Karşıtı Platform" şehir merkezindeki Demiryolu Caddesi'nde şavaşa karşı basın açıklaması yaptı. 200 kişinin katıldığı basın açıklamasını okuyan İHD Kocaeli Şube Başkanı İbrahim Seyit Cemaloğlu, 11 Eylül'de yaşanan şiddet eylemlerinin küreselleşme adı altında dünya halklarına dayatılan, yoksullaştırma, sömürü ve baskı politikalarının bir ürünü olduğunu belirtti. Bugün dünya çapında yüzmilyonlarca insanın açlık sınırında yaşadığını, barınma, sağlık ve eğitim olanaklarından yoksun, kölelik koşullarında çalıştığını anlatan Cemaloğlu, son olarak Prelli Fabrikası'nda yaşanan işçi kıyımında olduğu gibi Türkiye'de yüzbinlerce kişinin işsizler ordusuna katıldığını söyledi."Siyasi iktidar ABD saldırganlığına destek vererek savaşa katılmaktadır. Buna karşı tam bağımsız bir politikayla hareket edilmeli ve ülkemiz olanaklarının emperyalistlere peşkeşi durdurulmalıdır" denilen basın açıklamasında, emperyalist savaş karşısında sloganlar atıldı.

ÖDP'den savaş protestosuÖDP Ankara İl Örgütü, dün yaptığı basın açıklamasında, savaşı protesto etti. ÖDP tarafından yapılan açıklamada, "Masum insanları hedef alan kör şiddete de, cihat çağrılarına da, ABD'nin bu saldırıya savaşla yanıt vermesine karşı çıkıyoruz" denildi. ÖDP üyeleri Ankara il binası önünde "Kahrolsun ABD emperyalizmi", "Savaş değil ekmek, iş istiyoruz" dövizleriyle toplanarak, "Yaşasın halkların kardeşliği", "Savaşa hayır" sloganlarını attılar. ÖDP İl Başkanı Olgun Delikanlı, "14 Ekim günü SİP, ÖDP ve EMEP tarafından yapılacak olan mitingin valilikçe yasaklanmasını protesto ediyoruz" dedi. 14 Ekim mitinginin yasaklanması SİP il binası önünde yapılan eylemle de protesto edildi.

Kadıköy'de protesto eylemiEMEP, ÖDP ve SİP genel başkanları, bugün Kadıköy İskele Meydanı'nda 'Savaşa hayır' diyecek. EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul İl Başkanı Memet Kılınçaslan, ÖDP İl Başkanı Vahit Genç, SİP İl Başkanı Hüseyin Karabulut imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, partilerin bugün Ankara, İzmir, Adana ve İstanbul'da yapmak istediği mitinglerin yasaklandığı hatırlatılarak, "Siyaset yapma hakkımızı savunmak, bu yasakları kınamak ve ABD tarafından sürdürülen savaşla ilgili düşüncelerimizi açıklamak üzere parti başkanlarımız 12.30'da Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması yapacaktır" denildi. EMEP İstanbul İl Başkanı Memet Kılınçaslan'ın parti adına yaptığı açıklamada ise bugün Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda yapmayı planladıkları "Savaş değil; iş, ekmek, eşitlik ve özgürlük" mitinginin hiçbir gerekçe gösterilmeden yasaklanmasının kendilerini 'Savaşa hayır' demekten alıkoyamayacağını vurgulandı. Türkiye daha savaşa girmeden savaş karşıtı mitinglerin yasaklanarak, protestocuların coplandığını belirten Kılınçaslan, bu durumun savaşta aktif rol aldıktan sonra tüm hak ve hürriyetlerin kısıtlanacağı, kazanılmış hakların gasp edileceğini işaret ettiğini söyledi. "Bu uygulamalar, Meclis'ten çıkan Avrupa Birliği uyum yasalarıyla birlikte demokratikleşme yönünde adımlar atıldığı iddialarının birer palavra olduğunun da göstergesidir" diyen Kılınçaslan, tüm bunlara rağmen 'Savaşa hayır' diyeceklerini ve 'ABD askeri olmayacaklarını' vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Vergi bombardımanı

SONRAKİ HABER

Almanya'da onbinlerden savaşa öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...