13 Ekim 2001 21:00

Vergi bombardımanı

2002 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde 52 olarak tahmin edildiği, ancak bunu artırma yetkisinin Bakanlar Kurulu'nda olduğu belirtiliyor.

Paylaş
Vergi bombardımanıSavaş ve borç bütçesinin gelir kalemi yine halka kesiliyor. Hükümet, vergilerde yüzde 100'e yakın zam yapmaya hazırlanıyor. Buna karşın devlet tahvillerinden ve bonolarından kâr elde eden rantiyeye 2002'de de vergi istisnası getiriliyor.Krizin altında ezilen milyonlarca emekçi, 2002 bütçesiyle yeni bir istikrar paketi ile karşı karşıya kalacak. "Gerçekçi hedefler belirledik" diyen hükümet, zaten büyük oranda işçi, memur ve küçük esnaftan karşıladığı vergiyi daha da artırmayı planlıyor.Başta Akaryakıt Tüketim Vergisi (ATV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) olmak üzere motorlu taşıtlar, kıymetli evrak ve belgelerden alınan harçlar olmak üzeri birçok vergi kalemini yılbaşından itibaren yüzde 80 ile yüzde 100 arasında artıracak. 2002 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde 52 olarak tahmin edildiği, ancak bunu artırma yetkisinin Bakanlar Kurulu'nda olduğu belirtiliyor. Bu da vergiye zammın en az yüzde 52 olacağını, ancak "savaş ve kriz" nedeniyle Bakanlar Kurulu'nun bu zam oranını artırabileceğini gösteriyor. Nitekim geçtiğimiz yıl da yılbaşında vergilere yüzde 100'ün üzerinde zam yapılmıştı.Vergi gelirlerinin yüzde 60'ına yakınının dolaylı vergilerden elde edildiği göz önüne alındığında, özellikle dar gelirli kesimlerin yeni vergi oranlarının altında daha da ezileceğini tahmin etmek güç değil.

Savaş ve borç bütçesi2002 yılı vergi geliri hedefi, Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısında 57.9 katrilyon lira olarak belirlenmişti. 2002 yılı gayri safi milli hasılası (GSMH) ise 280 katrilyon lira olarak tahmin edilmişti. Buna göre vergi gelirleri GSMH'nın yaklaşık olarak yüzde 20.6'lık kısmına tekabül ediyor. Bütçenin borç ödemeleri ve savaş harcamaları dışındaki diğer kalemlerinde ise büyük bir kısıntıya gidilecek. Özellikle faiz dışı fazlanın yüzde 6.5'e çekilmesi, kamu yatırımları, memur maaşları ve eğitim ile sağlık harcamalarının büyük oranda azaltılması anlamına gelecek. Buna karşın 2002 bütçesinde borç faizleri için tam 45 katrilyon liralık bir pay ayrıldı.
ÖNCEKİ HABER

Kara işgali hazırlığı

SONRAKİ HABER

Amerikan uşağı hükümet istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...