13 Ekim 2001 21:00

Kara işgali hazırlığı

Pakistan, Japonya ve ABD kaynaklı haberlere göre, Batılı ordular Afgan topraklarına girmek için yığınak yapıyor. İddiaya göre işgalde, paraşütçü birlikleri kullanılacak.

Paylaş
Kara işgali hazırlığıYaklaşık bir haftadır havadan bombalanan Afganistan'a "kara saldırısı"nın başlayabileceği öne sürülüyor. Orta Asyalı bir dizi kaynağa göre, ABD-İngiliz kuvvetleri, birkaç gün içinde, helikopter desteğiyle Afganistan topraklarına girecek. Türkiye'nin gönderdiği özel birliklerin bu saldırıda ne gibi bir rol üstleneceği bilinmiyor.Peşaver'de çıkan Frontier Post gazetesi, Batılı komandoların, "muhtemelen perşembe gününden başlayarak" Taliban denetimindeki bölgelere gireceğini öne sürdü. Yerel kaynaklara dayanan Japon gazetesi Asahi de, 9 Ekim'de Özbekistan'da konuşlanan ABD birliklerinin, "48 saat içinde" Afgan topraklarına girme emri aldığını yazdı. Bu haberin doğru olması halinde Amerikan kuvvetleri, üç gündür Afgan topraklarında bulunuyor.

Pakistan'a girdilerPentagon kaynaklarına dayanan ABC televizyonu da, ABD'nin, çarşamba gününden itibaren Ortadoğu'ya "büyük bir özel amaçlı kuvvet nakletmeye başladığını" bildirdi. Televizyon, bir haftaya yayılacak bu operasyonda, küçük özel tim gruplarının yer aldığını duyurdu.Pentagon, konuyla ilgili ayrıntı vermezken, bir açıklama da Pakistan Enformasyon Bakanlığı tarafından yapıldı. Bakanlık sekreteri Enver Mahmut, ilk Amerikan birliklerinin Pakistan topraklarına girdiğini ve "en az iki askeri üssü kullanma izni aldıklarını" kaydetti. Söz konusu üslerden ilki, Sind bölgesindeki Yakubabad, diğeri ise Belucistan'daki Pasni. Özellikle ilk üssün civarındaki halk, Taliban'a verdiği destekle tanınıyor. New York Times gazetesi, üslere gönderilen asker sayısının 3000'i bulduğunu duyururken, Washington Post ise bu sayının 400'de kaldığını yazdı.

Kabil'e paraşütçülerKara saldırısı için en büyük rakamları veren, Frontier Post gazetesi oldu. Gazete, "karar mekanizmalarına yakın kaynaklara" dayandırdığı haberinde, Belucistan eyaleti üzerinden Afgan topraklarına 20 bin askerin gireceğini iddia etti. Habere göre bu birlikleri; hava saldırılarının tamamlanmasının ardından Kabil, Kandahar, Celalabad ve Mezar-ı Şerif'e gönderilecek diğer özel birimler takip edecek.Frontier Post'un en önemli iddiası ise, başkent Kabil'in "Amerikan ve İngiliz paraşütçü birlikleri tarafından ele geçirileceği" oldu. Doğrulanmayan bu iddiaya göre Batılı kuvvetler, "ikircikli" destek verdikleri Kuzey İttifakı'nın başkenti ele geçirme başarısını kazanmasını istemiyorlar. Yine de gözlemciler, gazetenin haberinde doğruluk payı olabileceğini, çünkü Kabil ve Kandahar'ın çok yoğun biçimde bombalandığını belirtiyor.

İç savaş başlangıcıABD'nin Kabil'i ele geçirmesi durumunda, yeni iktidarın kim tarafından oluşturulacağı sorunu gündeme gelecek. İran ve Rusya tarafından desteklenen Kuzey İttifakı, Roma'da sürgünde bulunan Zahir Şah'ın ülke yönetimini ele almasına soğuk bakıyor. Pakistan ve ABD ise, Taliban içindeki "ılımlı unsurlar"ın, yeni iktidarda mutlaka rol üstlenmesini istiyor. Fakat İttifak güçleri, Taliban'ın iktidara getirilmesine kesinlikle karşı olduklarını duyurdu. Bütün bu çıkar çatışmaları, Kabil'in düşmesinin, yeni ve kanlı bir iç savaşın başlangıcı anlamına gelebileceğini gösteriyor.

Vahşeti anlattılarÖte yandan, ABD-İngiliz bombardımanının yüzlerce sivili öldürdüğü, köyleri ve kasabaları haritadan sildiği haberleri, yeni tanıklarla doğrulanıyor. Taliban'ın haber ajansı Bahtar'dan bir gazetecinin ardından, mülteciler ve diğer gazeteciler de vahşeti anlatmaya başladılar. Afganistan'dan kaçan siviller, Celalabad'daki bombardımanlarda ölenlerin toplu mezarlara gömüldüğünü, birçok evin yerle bir edildiğini bildirdi. Pakistan'ın sınır kenti Peşaver'e ulaşan bir Afgan gazeteci de, en büyük katliamın yapıldığı Kuram köyüne gittiğini belirtti.

Toplu cenaze törenleriPakistan'da yayınlanan Vahdet gazetesinde çalışan Daniş Karvakel, köydeki 60 evden 40'ının füze ve bombalarla yerle bir olduğunu anlattı. Karvakel, "İnsanlar küreklerle ve çıplak elleriyle enkazları kazıyor, cesetleri ve eşyalarını çıkarmaya çalışıyorlardı. Köye, Kabil'e giderken uğradım. Toplu cenaze törenleri yapılıyordu. Tabutlar içinde çok sayıda ceset gördüm. Bir yerde sekiz kişi, başka bir yerde beş kişi gömülüyordu. Herkes ağlıyordu. Civar köylerden gelenler, mezar kazılmasına yardımcı oluyordu. Bana, 100 kişinin öldüğünü, çok sayıda insanın kayıp olduğunu söylediler" diye konuştu.Afganların, ABD'nin bombalar eşliğinde attığı "yardım ve gıda paketleri"ne de tepki gösterdiği öğrenildi. Başkent Kabil'e fazla uzak olmayan Vardak ve Gazani bölgelerinde halk, ABD uçaklarının attığı "yardım"ları yaktı. Kyodo haber ajansının verdiği bilgiye göre köylüler, "Bize kimse acıyamaz. Amerika ile sonuna dek savaşacağız" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Ertelenemez insanlık ödevidir!

SONRAKİ HABER

Vergi bombardımanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...