12 Ekim 2001 21:00

Ertelenemez insanlık ödevidir!

Çocuk Vakfı'nın hazırladığı rapor, Afganistan'daki çocukların büyük ölüm riski içinde olduğunu vurguluyor. Vakıf Başkanı Mustafa Ruhi Şirin "Bugün ertelenemez bir insanlık ödeviyle karşı karşıyayız.

Paylaş
Ertelenemez insanlık ödevidir!Çocuk Vakfı'nca hazırlanan raporda, 5 yaş altı çocuk ölümlerinde dünya 4'üncüsü olan ve "risk durumu en yüksek" çocukları barındıran Afganistan'da, 1 milyon çocuk mülteci durumda. Vakıf Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, "Bugün ertelenemez bir insanlık ödeviyle karşı karşıyayız. Hiçbir ayrım yapmadan, Afganistan'ın geleceği olan Afganlı çocukların yanında olmalıyız" dedi.Çocuk Vakfı Çocuk Bilgi Merkezi'nce, Afganistanlı çocukların durumunu ele almak amacıyla, 1979-2001 yılları arasındaki dönemi kapsayan, BM'ye bağlı kuruluşlar ile Afgan kaynaklara dayandırılan bir rapor hazırlandı. Afganistan nüfusunun 24 milyon olduğu belirtilen raporda, bunun yüzde 55'inin kayıt dışı, yıllık doğum sayısının 1 milyon 139 bin ve 0-18 yaş arası nüfusun ise 11 milyon olduğu kaydedildi.

5 çocuktan biri ölüyorRaporda, doğurganlık oranının yüzde 6.7 ve bebek ölüm hızının binde 262 olarak gerçekleştiği, düşük doğum oranının yüzde 20, anne sütü ile beslenmenin de yüzde 25 olduğuna yer verildi.Afganistan'ın, binde 293'lük oranla 5 yaş altı çocuk ölümlerinde dünyada 4. sırada yer aldığı bildirilen raporda, 0-5 yaş arasındaki her 5 çocuktan birinin 5 yaşına girmeden öldüğü, çocuk ölümlerine neden olan hastalıkların başında da ishal, sıtma ve solunum yolu enfeksiyonlarının geldiği ifade edildi.

Ölümde dünya ikincisiRaporda, "Aşıyla önlenebilir hastalıklar ve doğum öncesi olumsuz koşullar Afganistan'da 20 yıldır sürüyor. Dünyada risk durumu en yüksek çocuklar Afganistan'da yaşıyor. Ülke, ortalama ömür açısından 46 yaş ile dünyada ikinci sırada" denildi. 6-13 yaş grubu çocukların yüzde 70'inin okuma-yazma bilmediği, toplam yetişkin okur-yazarlık oranının ise yüzde 32 olduğu bildirilen raporda, 22 yılda işgal, savaş ve iç savaş nedeniyle sakat kalan çocuk ve yetişkin sayısının 62 bin, annesiz-babasız kalan çocuk sayısının ise 400 bini aşkın olduğu kaydedildi.

Bütün ülke açRaporda ayrıca, 1979 Rus işgali döneminde yerleştirilen 10 milyon mayın dolayısıyla her gün 20-25 çocuk ve yetişkinin yaralandığı, ortalama 1 çocuğun öldüğüne dikkat çekildi. Rapora, şu görüşlere yer verildi: "7 Ekim 2001 tarihinden önce 7.5 milyon Afganlı açlık tehlikesiyle karşı karşıya iken, bu tarihten sonra ülkenin bütün nüfusunun beslenme sorunu ortaya çıktı. 7 Ekim sonrası 3 milyon Afgan sınırda bekliyor. Nüfusunun tamamına yakını evlerinden ve yerleşim yerlerinden uzaklaşmış durumda. Çocuklar ot ve çekirge yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor. 1 milyon Afganlı çocuk mülteci durumda. Toplam 11 milyon çocuk nüfusunun yüzde 95'i, savaş travması nedeniyle tedaviye muhtaç".

Ertelenemez ödevÇocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, 7 Ekim'de "dünyanın en yoksul ve en cılız ülkesi" durumundaki Afganistan'ın bombalanmasının ardından, 11 Eylül'de ilk kez korku yaşayan ABD'li çocukların bombardımana karşı çıkmalarını beklediğini, ancak bu beklentisinin boşa çıktığını söyledi. "ABD'nin Afganistan'ı işgali, bu yönüyle bir dünya krizidir. ABD'nin çizmek istediği yeni dünya haritasının, insanlığın vicdanında onaylanmayacağından eminim" diyen Şirin, bugün ertelenemez bir insanlık ödeviyle karşı karşıya olunduğunu vurguladı.Şirin, "Hiçbir ayrım yapmadan, Afganistan'ın geleceği olan Afganlı çocukların yanında olmalıyız".
ÖNCEKİ HABER

Hak gaspına izin yok

SONRAKİ HABER

Kara işgali hazırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...