12 Ekim 2001 21:00

Ağlayarak bombalamak

Bağdat'a yönelik saldırıların, bir "atari savaşı"nın parçası olduğu söylenmişti. Oysa bu, evinde izleyenleri de içine katıyor.

Paylaş
Ağlayarak bombalamakTerence Blacker - The IndependentBalon sonunda havalandı işte. Artık sadece savaş halinde değiliz; harekete geçmeye de çağrılıyoruz. Modern savaşın büyük klişeleri ('müthiş ateşgücü', 'akıllı bomba', 'meşru hedef', "uzun vurgun", "savaş sisi") paketlenip savaşa gönderildi.Andy McNab'ın kanlı SAS kitaplarını yeniden piyasaya sürmek için bu anı seçen akıllı, sinsi yayımcı, zamanlamayı iyi seçmiş görünüyor. Uzun sayılamayacak bir süre önce, modern savaş hikayelerinden, gelişmiş çağdaş silahların parlak ölümcüllüğünden heyecan duyanlara biraz olsun acımayla bakabilirdik. Silah kulüplerine üye olan, cip taklidi, erkeksi otomobiller kullanan hayalcilerdi bunlar. Yıllar süren barıştan sıkılmış ve bıkmış, biraz hareket aramaktaydılar; kendi canlarını tehdit etmeyecek bir hareket.

Ölümcül istatistiklerŞimdi hepimiz bir Andy McNab serüvenine kapılmış gidiyoruz. Gazetelerin sayfaları, B-52 ağır bombardıman uçağına, B-2 hayalet bombardıman uçağına, B-18 Lancer'a, volfram uçlu savaş başlığının dramatik fotoğraflarıyla dolu. Ayrıntılı dosyalar, bombacılar ve jetlerin, füzelerin ve bombaların özelliklerini açıklıyor.Bu özelliklerin havası ve hatta bazı silahların adları ("geliştirilmiş sığınak-çökerten", "uzun menzili darbe aracı"), bir motor-şov ekinin daha büyük ve ölümcül bir versiyonuna aitmiş gibi. Tek fark; tork, vites oranı ve hızın yerine, tüm istatistikler menzil, kapasite ve içerilen patlayıcının miktarına dair.

Kariyer fırsatlarıSavaş, büyük haber. Sadece politikacılar ve generallere değil, gerçekten büyük haberi bulamamaktan umutsuzluk içinde olan gazeteciler için de kariyer fırsatları sunuyor. Birkaç kilometre ötede füzeler ufku aydınlatırken, yeleklerini kuşanıp, uzaktan gelen tarakaların sesine haberlerini dosyalıyorlar nefes nefese.Bütün bu heyecana kapılmamak güç. Güvenli evlerimizden izleyen bizler için bile, patlama ve ışıltıların, modern teknolojinin ölümcül etkisini duyumsamanın tuhaf, katartik bir tarafı var. Sanki görece barış yılları, bugün yaşamakta olduklarımızın inceltilmiş, uysal, daha küçük versiyonlarıydı.Yine de bu, tekrar tekrar söyledikleri gibi, diğerlerine benzemeyen bir savaş. Amerika ve İngiltere, en yoksul ülkelerden birini yerle bir ediyor gibi görünebilir, ama aslında düşmanımız bir ülke değil bir adam; yıldız bir terörist, tehlikeli, şımarık bir zengin çocuğu ve onun takipçileri. Yüzbinlerce kilo bomba ve füze, bir intikam ruhu veya acı verme isteğinden değil, adalet davası için atılıyor.

Alice Harikalar DiyarındaNe de olsa bu şefkatli, post-Diana bir savaş. Bombalarken ağlıyoruz. Siviller, mülteciler ve aç çocuklar için derin bir kaygı duymaktayız. Alis Harikalar Diyarında'nın karanlık bir 21. yüzyıl versiyonundan çıkmış bir jest gibi, Afganistan üzerine atılan bombaların bazıları sığınak-çökertenler veya volfram uçlu savaş başlıkları değil gıda paketleri; Batı'nın sevgi jesti bu.

Çelişki herşeyBağdat'a yönelik saldırıların, bir "atari savaşı"nın parçası olduğu söylenmişti. Oysa bu, evinde izleyenleri de içine katıyor. Batılı politikacılar, bir yandan insanlarını normal yaşamlarını sürdürmeye çağırırken, diğer yandan da düşmanın her yerde olduğu fikrini kışkırtıyorlar. O, her an vurabilir. Şu anda büronuzdaki havalandırmanın içinde, işbaşındadır belki de.Bu en modern savaşta, çelişki herşey. İçindeyiz, ama değiliz. Bir ülke yerle bir ediliyor, ama endişeyle. Mücadele, bir ülkeye karşı değil, soyut bir fikre, teröre karşı.Umalım ki dünyanın Müslüman ülkeleri, Batı'nın bu inceliğini takdir etsinler!
ÖNCEKİ HABER

Yüzlerce sivil katledildi

SONRAKİ HABER

Almanya 'ön koltuğa' geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...