11 Ekim 2001 21:00

İnsani yardıma bak!

Batılı ordular, Afganistan halkını bir yandan B-52 ve B-2 gibi bombardıman uçaklarıyla dövüyor, diğer yandan göstermelik 'insani yardım' paketleri atıyorlar.

Paylaş
İnsani yardıma bak!ABD ve İngiliz ordularının, Afganistan'ı bir yandan ağır bombardıman altında tutması, diğer yandan sözde "insani yardım ve gıda" paketleri atması, tepki topluyor. Alman Kızılhaçı ve Fransız Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), bu aldatmacayı sert bir dille eleştirdi. Alman Kızılhaçı, bu "yardım"ların aslında ölüm tuzağı olduklarını vurguladı. Afganistan'da uzun yıllardır görev yapan DRK, ABD'nin, dünya kamuoyunu aldatmak için, söz konusu yardım paketlerini özellikle ülkenin kuzeyinde yaşayan Taliban karşıtı sivillerin bulunduğu bölgelere attığını bildirdi. DRK, sivil halkın yardım paketlerini alabilmek için mayınlı alanlara girerek öldüğünü vurguladı.

Her karış mayınlıSon 20 yılda sürekli savaş halinde olan Afganistan'da her karış toprağın mayınlı olduğunu belirten Kızılhaç yetkilileri, havadan atılan yardım paketlerinin sivil halkın sadece yüzde 0.5'inin günlük ihtiyacını karşılayabildiğini ve kalori itibariyle de sağlıksız ürünlerden oluştuğunu kaydettiler. Fransız Sınır Tanımayan Doktorlar da, insani yardım aldatmacasına sert tepki göstererek, ABD Başkanı Bush ve İngiltere Başbakanı Blair'in, "insani yardım ittifakı kurulması" yönünde yaptığı çağrıyı reddetti. Kuruluşun sözcüsü, "Bu sözümona insani ittifak, yalnızca bir propaganda aracı. Bomba atanların insani yardımına kimse inanmaz" dedi. 1979'dan bu yana Afganistan'da çalışan MSF, ABD ve İngiliz güçlerinin havadan attıkları sözde yardımın tehlikeli olduğuna dikkat çekti. MSF, Afganistan'a hava saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana, ülkeye uçaklardan atılan gıda ve ilaç paketlerinin halkın gereksinimlerini karşılamaktan çok uzak olduğunu belirterek, bu girişimin, en çok muhtaç olanlara etkili yardım verilmesini de tehlikeye attığını bildirdi. Pakistan'ın İslamabat kentinde gazetecilere açıklama yapan kuruluşun sözcüsü Dr. Jean-Hervé Bradol, sözümona "insani yardım"ın aslında Afgan halkına bir yararı dokunmayan bir propaganda aracı olduğunu vurguladı. Sözcü, askeri güçlerin "insani" maksatlarla eylemde bulunmalarının, bağımsız kuruluşların gelecekte tarafsız birimler olarak kabullenilmelerini de güçleştireceğini dile getirdi. "Afgan halkı bundan sonra insani yardım girişimlerinin askeri harekatları örtmek için yapılmadığını nereden bilecek?" diye soran Dr. Bradol, "Askerlerin bir yandan savaşırken öte yandan yardım getirmesinin, hem muhtaçlar hem de yardım kuruluşları için ne gibi sorunlar yaratacağını pek çok kez görmüştük" dedi. Dr. Bradol, ABD'nin dağıttığı asker kumanyasının da, Afganistan'da gitgide vahimleşen beslenme krizi karşısında havanda su dövmekten ileri gitmeyeceğini kaydetti. Bradol, Afgan halkının ihtiyaç duyduğu şeyin kumanya değil, temel besinlerden oluşan büyük çaplı temel besin konvoylarının yollanması olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: "Daha düne kadar aralarında bizim de olduğumuz BM yardım kuruluşları Afganistan'a yardım konvoyları ulaştırmayı başarabiliyordu. Hava saldırıları yüzünden BM bütün konvoyları durdurdu. Artık yardım ulaştırmamız çok güç."Suçlamaları kabul etmeyen ABD Hava Kuvvetleri yetkilisi Dani Johnson ise, Almanya'dan kalkan C-17 nakliye uçaklarının "insani yardım" seferlerini sürdüreceğini ilan etti.
ÖNCEKİ HABER

Gümrüklerde siyanür alarmı

SONRAKİ HABER

Türkiye'nin rolü sembolik değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...