11 Ekim 2001 21:00

ABD saldırganlığının faturası

   işçilere çıktı

Paylaş
ABD saldırganlığının faturası işçilere çıktıDünya ekonomisindeki bunalım ABD'nin saldırgan politikaları ile daha da yoğunlaşıyor. Krizin faturası ise havayollarından başlamak üzere birçok sektörde işten atmalarla emekçilere çıkıyor. Öyle ki, yüz yılı aşkın bir süredir tek bir işçi bile atmamış olan Almanya'nın köklü bankalarından Commerzbank, sektördeki yoğun rekabet yüzünden, ilk kez personel çıkarma yoluna gidebileceğini açıkladı. ABD'de 11 Eylül'de New York'taki Dünya Ticaret Merkezi ve Washington'daki Pentagon binasına yönelik saldırıların dünya ekonomisindeki durgunluğu artırdı bildirildi. Saldırıların dünya ekonomisine 350 milyar dolara malolduğu ileri sürülüyor.Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir rapora göre, saldırıların ekonomik zararları özellikle güney ve doğu Asya'da bulunan ülkeleri etkileyecek. BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi tarafından hazırlanan 2001 yılı raporunda, "Saldırıların, dünya ekonomisinin zayıflama ve durgunluk belirtileri gösterdiği döneme denk geldiğine" dikkat çekiliyor. Saldırılar yüzünden dünya ekonomisindeki büyüme, yüzde 2.4'ten 1.4'e gerileyecek. Bu gerileme bir yıllık dönemde 350 milyar dolar zarar anlamına geliyor. Dünya ekonomisinin yıllık hacmi 35 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.

Büyüme durduDünyanın en gelişmiş ekonomisi kabul edilen ABD ekonomisindeki yıllık büyüme hızının da daha önce tahmin edilen yüzde 1.8 yerine yüzde 1 olacağı raporda belirtildi. ABD ekonomisinin yılın ikinciyarısında büyümek yerine küçülmeye başlayacağı da uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Raporu hazırlayan uzmanlar, AB ülkeleri ekonomilerinin de yıllık yüzde 2.7 yerine yüzde 1.8 oranında büyüyebileceğini, Japon ekonomisinin ise yüzde 0.5 oranında küçüleceğini ifade ettiler. Çeşitli oranlarda küçülmeleri beklenen ekonomiler arasında doğu ve güney Asya ülkeleri de var. Afrika ülkeleri ise evvelce öngörülen 4.3 oranındaki büyüme yerine ancak yüzde 3 büyüyebilecek.

Onbinlerce işçi atıldıEkonomilerin krize sükülenmesi, şirketlerin faturayı emekçilere kesmesine neden oldu. Kârlarındaki düşüş nedeniyle bu yıl içinde 32 bin işçiyi işten çıkarmış bulunan ABD'li cep telefonu ve yarıiletken üreticisi Motorola, işlerin düzelmemesi üzerine 7000 çalışanına daha yol vereceğini bildirdi. Commerzbank sözcüsü Dennis Phillips ise bankanın gelecek hafta yapılacak yönetim kurulu toplantısında işçi çıkarma kararı alınabileceğini söyledi. Banka yüz yılı aşkın süredir işçi atmıyordu. Ne kadar çalışanın işine son verilmesinin planlandığı hakkında bilgi verilmedi. Ancak, bankadan geçen ay yapılan açıklamada işten çıkarılacakların 40 bin olan toplam personelinin yüzde 10'una ulaşılabileceği bildirilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Pakistanlı komünistlerden açıklama

SONRAKİ HABER

Bütçe hakları tehdit ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...