11 Ekim 2001 21:00

Vuracak hedef kalmadı ama...

ABD'li yetkililerin "Hedeflerin yüzde 85'ini vurduk" açıklamalarının ardından atılan bomba sayısı artırıldı. Bu gelişme, sivil-askeri hedef ayrımı yapılmadığını bir kez daha gösterirken, kara harekâtı tartışması da hararetleniyor.

Paylaş
Vuracak hedef kalmadı ama...ABD ve İngiliz uçaklarının ve füzelerinin Afganistan'daki hedeflerin yüzde 85'ini vurduklarının açıklanmasının ardından önceki geceden itibaren bombardımanın şiddetlenmesi, saldırının sivil-askeri hedef gözetmediğini bir kez daha ortaya koydu. Kabil'de sivil yerleşim alanlarının hemen yakınındaki havaalanı bir kez daha vuruldu. Havaalanından dev alevler yükseldiği aktarıldı. Görgü tanıklarından biri, saldırıyı The Guardian gazetesine "Bu çok daha kötüydü... En kötüsüydü. Korkunçtu. Patlamalar duyuyorduk ve bombaların daha da yakına gelmemesini umarak bekliyorduk" diye anlattı. Kentin batısındaki Rişkore banliyösü de burada eğitim kampları bulunduğu gerekçesiyle bombalandı. Afgan İslam Ajansı, Taliban'ın önemli üslerinden birinin buluduğu, Pakistan sınırına 7-8 kilometre uzaklıktaki Şamşaad'ın da vurulduğunu bildirdi. Resmi makamlar da saldırıların şiddetinin arttığını doğruladı. ABD ordusunun da savaşta ilk kaybını verdiği bildirildi. ABD ordusunun Katar'da kullandığı üste bir askerin forklift kazasında öldüğü bildirildi.

Deprem bombasıSaldırıların dördüncü gününde Taliban liderlerinin içlerinde bulunduğu varsayılan tüneller de hedef alındı. Saldırıda ilk kez 1991 Körfez Savaşı'nda kullanılan lazer güdümlü silahlardan yararlanıldı.Bir savunma yetkilisi bu silahların bir yer sarsıntısı yaratmak amacıyla kullanıldığını anlattı. Yetkililere göre Kabil ve Kandahar'daki garnizonların ve kışlaların yanı sıra askeri araçlar ve mühimmat depoları da vuruldu.

ABD askeri Pakistan'da Pakistan'ın Afganistan'a yönelik saldırılardaki rolü giderek artıyor. İki üssünü ABD'ye açan Pakistan'a önceki gün yüzlerce ABD askeri gitti. ABD uçakları, ülkedeki ticari havaalanı Baluchistan'ı ve Sindh eyaletindeki küçük bir üssü kullanacak. Şimdilik, bu üslerin sadece kurtarma ve yardım operasyonlarında kullanılacağı ileri sürülüyor. Ancak bir ABD'li askeri yetkili Pakistan'dan daha geniş çaplı harekâtlar yürütülebileceğini söyledi. Baluchistan'ın Pasni kasabasındaki Pakistanlı bir askeri yetkili de "Bize ABD'nin üssü kara harekâtına destek ünitesi olarak kullanacağı bildirildi" dedi. Pasni ve Sindh eyaletindeki Jacobabad kentlerindeki havaalanları ABD jetleri için teknik açıdan uygun değil. Bir ABD'li askeri yetkili, Jacobabad'daki üssün güvenliği açısından da endişe duyduklarını bildirdi. ABD ordusu, kentin merkezine çok yakın olan bu üssün, Afganistan harekâtına büyük öfke duyan Pakistanlıların protestolarına maruz kalmasından korkuyor. Üslerin güvenliği Pakistan ordusu tarafından sağlanacak.

'Rusya savaşta'Öte yandan Rus askerlerinin ve uzmanlarının Afganistan sınınıra sızdığı ileri sürüldü. Rusya'nın tanınmış askeri analistlerinden Pavel Felgengauer, Moskow News gazetesinde yayınlanan yazısında "Rus askerleri, anayasanın gerektirdiği parlamento onayı olmadan etkin bir biçimde yabancı topraklara gitti" diye yazdı. Felgengauer, Tacikistan'ın Afganistan'da bulunan 201. motorize tümenin asker sayısının 7500'den 8000'in üzerine çıkarıldığını ve bu tümenin topçu ve havan birliğinin Afganistan'a girdiğini söyledi. Felgengauer, Rusya Parlamentosu Savunma Komitesi'den Alexei Arbato'dan da alıntı yaparak Rus teknik uzmanların Kuzey İttifakı'na gönderilen tanklarla birlikte Afganistan'a girdiğini iddia etti. Felgengauer, Arbatov'un ABD saldırısının uzun sürmemesi durumunda Rus askerlerinin "düşmanla yüz yüze kalmasından" endişelendiğini söylediğini aktardı. Ancak yazıdaki iddialar, Rus resmi makamlarınca yalanlandı. Bu arada, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Afganistan dışındaki ülkelere de askeri harekât başlatılmasına karşı olduğunu söyledi. Ortadoğu gezisinde bulunan Blair, şu anda Taliban ve Usame Bin Ladin üzerinde yoğunlaştıklarını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Bush'un terör tacirliği

SONRAKİ HABER

Pakistanlı komünistlerden açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...