11 Ekim 2001 21:00

Bush'un terör tacirliği

NAFTA'nın tüm batı yarıküreye yayılması anlamına gelen Amerikalar Serbest Ticaret Alanı (FTAA) anlaşması için yürütülen girişimler, emekçilerden büyük tepki görmüş ve rafa kalkmıştı.

Paylaş
Bush'un terör tacirliğiAfganistan'a yönelik korkunç bombardıman, ABD yönetimine başka alanlarda yeni fırsatlar yaratıyor. Latin ve Orta Amerika ülkelerine yeni kölelik zincirleri bağlayacak olan Amerikalar Serbest Ticaret Alanı (FTAA) anlaşması, bu fırsatlardan biri. FTAA ile ilgili görüşmelerin, Kongre devreden çıkarılarak doğrudan ABD Başkanı George Bush tarafından sürdürülmesini öngören "Ticaret Promosyon Yetkisi" yasası, kısa bir süre içinde onaya sunulması bekleniyor.Bush'un Kongre'deki adamlarından Bill Thomas'ın, yasa tasarısını gündeme getirmek için büyük çaba sarfettiği öğrenildi. Thomas, tasarı ile ilgili görüşmelerin önümüzdeki salı günü başlamasını talep ediyor. Eğer Kongre'nin ilgili komitesi bu talebi desteklerse, FTAA tasarısı bir hafta içinde genel kurul gündemine gelecek.Bush'un adamlarının, çok hızlı hareket edilmesini talep ettiği, böylece, kazanmaları güç görünen Kongre onayını "ticaret ile terör arasında ilişki kurarak" şanslarını deneyecekleri öğrenildi.

NAFTA'dan da beterAmerikan tekellerinin yoğun desteğiyle işbaşına gelen Bush yönetimi; Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) bütün batı yarıküreye genişlemesi anlamına gelen FTAA'ya büyük önem veriyor. NAFTA nedeniyle Meksika'da yüzbinlerce çiftçi ve işçi işsiz kalırken, bu tekeller Meksika pazarını kendi mallarıyla istila etti. Üretimin serbestçe ülkeden ülkeye kaydırılması sayesinde Meksikalı işçiler kölelik koşullarında yaşamaya zorlanırken, ABD'li onbinlerce işçi de sokağa atıldı. Kurulan "serbest bölgeler", dev tekellerin istedikleri pazarı ele geçirmelerini sağlarken, emekçilere daha az ücret, işsizlik ve örgütsüzlük getirdi.

Tek karşı çıkan KübaŞimdi bütün bunların, FTAA ile Kuzey ve Güney Amerika'ya yayılması hedefleniyor. FTAA'nın nüfuz edemediği tek ülke, Küba. Fidel Castro, bu anlaşmanın, bütün Amerika'yı "şirketler için dev bir serbest pazar" haline getirmeyi hedeflediğini vurgulamıştı.Bush yönetimi, FTAA için Bush'a "tek başına hızlı müzakere" yetkisi tanıyan yasa için aylardır çabalıyor, ancak henüz kayda değer bir başarı elde edebilmiş değil. Demokrat Parti'nin Kongre kanadı; çalışma yaşamı, çevre ve insan hakları ile yakından ilgili olan ticaret politikalarının, sadece Bush tarafından belirlenmesine şimdilik karşı duruyor. Kongre'de lobi yapan çevreci gruplar ve sendikalar, FTAA'nın işçi haklarını gerileteceğini, Amerikalı çiftçilerin çıkarlarını zedeleyeceğini ve su-hava kalitesi üzerindeki devlet denetimini azaltacağını belirtiyor.

Vatanseverlikmiş!Bu argümanlarla başa çıkamayan George Bush, aradığı fırsatı 11 Eylül saldırıları ile yakaladı. Bush ve ekibi, FTAA'nın bir an önce yürürlüğe girmesinin "teröre karşı savaşta ABD öncülüğünün korunmasına yardımcı olacağını" ileri sürüyor. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick, daha da ileri giderek, Bush'a hızlı müzakere yetkisi verilmesi konusunun "vatanseverlik sınavı" olduğunu söyledi. Ancak bu tutum büyük tepki topladı. İşçi sendikaları konfederasyonu AFL-CIO'nun bile, taban baskısı nedeniyle güç anlar yaşadığı konuşuluyor. Birçok sendika, çevreci grup ve küreselleşme karşıtları, hızlı müzakere yetkisine karşı harekete geçti. Cumhuriyetçi Parti'den bazı vekillerin bile, Bush'a tepki duyarak "FTAA'nın asıl şimdi kaybedildiğini" söylediği belirtiliyor. Ohio temsilcisi Bob Ney, "Ticaret ile terörizm arasındaki bağlantıyı anlayamadım" derken, diğerleri, bu fırsatçılığın geri tepebileceği görüşünde.
ÖNCEKİ HABER

Düğünlerde takı yasağı!

SONRAKİ HABER

Vuracak hedef kalmadı ama...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...