10 Ekim 2001 21:00

İKÖ'den ABD'ye ürkek eleştiri

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) dışişleri bakanları olağanüstü toplantısı, Katar'ın başkenti Doha'da dün yapıldı.

Paylaş
İKÖ'den ABD'ye ürkek eleştiriİslam Konferansı Örgütü (İKÖ) dışişleri bakanları olağanüstü toplantısı, Katar'ın başkenti Doha'da dün yapıldı. Toplantının en önemli gündemini, ABD ve İngiltere'nin Afganistan'a yönelik saldırıları ve bu saldırıların başka ülkelere sıçrayacağı endişesiydi.Toplantının açılış konuşmasını yapan Katar Emiri Hamid bin Halife El Tani, ABD'ye 11 Eylül'de yapılan saldırılar için "şiddet dolu ve üzücü" tanımlaması yaparak başladığı konuşmasını, "Yine de, bu şiddetin bedelinin masum insanlar tarafından ödenmemesi gerektiğini" söyleyerek sürdürdü. El Tani, ABD'ye örtülü bir eleştiri getirerek, "Benim gibi değilsen düşmanımsın" anlayışının yanlış olduğunu, nefret ve şiddete karşı tüm insanların bir arada durması gerektiğini söyledi. Tani ayrıca, terörizmle uluslararası mücadelede Birleşmiş Milletler'in rolünün güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Filistin terörist değildirKatar Emiri, ABD'nin, işine gelmeyen herkesi terörist ilan etmesine karşı çıkarak, özgürlükler uğruna mücadele etmenin terör olmadığını vurguladı. Kendi özgürlülüğünü korumanın meşruluğuna Filistin halkının mücadelesini örnek gösteren El Tani, "İsrail'in barbarca davranışları karşısında Filistin halkının mücadele etmek ve direnmekten başka seçeneği yoktu. Burada devlet terörüne de dikkati çekmek isterim. Şiddet şiddeti doğurur" dedi.Toplantının önemli konuklarından Filistin lideri Yaser Arafat ise, sözlerine, Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilen Suriye'yi tebrik ederek başladı. Arafat da, 11 Eylül saldırılarını kınadı. İsrail'in Filistin topraklarını ve masum Filistin halkını her gün ağır silahlarla vurduğunu söyleyen Arafat, "Barış ve görüşmelerin karşısında olan İsrail, BM kararlarına da aykırı davranıyor. Bu sona ermeli" dedi. Arafat konuşmasında, Afganistan'a yönelik saldırıya değinmedi.

Cem, ABD sözcüsü gibiToplantının "kritik" konuklarından Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise, ABD sözcüsü gibi bir demeç verdi. Toplantıya yazılı bildiri sunmayı tercih eden Cem, "teröre karşı savaşta tüm ülkelerin irade ve davranış bütünlüğü içinde olmaları gerektiğini" söyleyerek, Türkiye'nin ABD'de 11 Eylül'de meydana gelen olayları kınadığını belirtti.Açıklamasını baştan sona "ABD karşıtı grupların kötülükleri"ne ayıran Cem'in ifadeleri şöyle devam etti: "Bazı teröristler, bir ülkede tolere ediliyor, cesaretlendiriliyor ve terörist eylemlerini başka bir ülkede yapıyorlar. Anti terörist mücadelenin ciddi ve etkili olabilmesi için tüm terörist merkezlerin, faaliyetlerin, lojistik desteklerin terörist merkezleri koruyan tüm ülkelerin göz önünde bulundurulması gerekir. İşte bu nedenle terörizm, sınırları aşan ve uluslararası işbirliği gerektiren global bir olgudur." Cem'in Afganistan ile ilgili tek yorumu ise, "Afgan halkına insani yardım ulaştırılması çabalarının en üst düzeyde tutulması gerektiği" oldu.

Sonuç bildirgesiGünler öncesinden merakla beklenen sonuç bildirgesinde de bir yandan ABD'ye yönelik saldırılar kınanırken, sert olmayan bir üslupla Afganistan'a başlatılan harekat ve İslam ülkelerine yönelik muhtemel saldırılar eleştirildi. Bildirgede, "İKÖ, herhangi bir İslam ya da Arap ülkesine terörle mücadele bahanesiyle saldırılmasını reddediyor" ifadesine yer verildi. Bildirgede, Afganistan'daki sivil halkın zarar görmesinden endişe duyulduğunun yanında, bu ülkenin toprak bütünlüğünün ve İslami yapısının korunmasının savunulduğunun da yer alması dikkat çekti.

ABD umursamıyorÖte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, İKÖ'nün bu operasyonları onaylamasını beklemediklerini kaydederek, "Bizim için önemli olan, bu ülkelerin terörizme karşı nasıl mücadele edeceklerini bilmektir" dedi.Toplantıya, 57 üye ülkenin dışişleri bakanları katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Şarbon maskesiyle Irak suçlanıyor

SONRAKİ HABER

Savaşa karşı mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa