10 Ekim 2001 21:00

Böyle vekil olmaz olsun

Hükümet, "kapsam, sınır, zaman ve süresi"ni kendisi belirlemek üzere Türkiye'yi Afganistan ve Kuzey Irak başta olmak üzere ABD'nin çıkarları doğrultusunda ateşin içine atacak.

Paylaş
Böyle vekil olmaz olsunABD'ye yapılan saldırının ilk gününden itibaren, kendisini ABD'nin emrine amade eden hükümet, Afganistan ve diğer Ortadoğu ülkelerine yönelik savaşta, istediği yetkiyi alarak resmen taraf oldu. Hükümet, Meclis'te dün yapılan görüşmelerin ardından DSP, MHP, ANAP'ın yanı sıra DYP'nin de desteğiyle asker gönderme konusunda yetki aldı. Hükümet böylece, "kapsam, sınır, zaman ve süresi"ni kendisi belirlemek üzere Türkiye'yi Afganistan ve Kuzey Irak başta olmak üzere ABD'nin çıkarları doğrultusunda ateşin içine atabilecek.Günlerdir kamuoyunda tartışılan ve önceki gün Meclis'te görüşülmesi beklenen yetki tezkeresi, iktidar ortaklarının, önceki gün akşam geç saatlerde vardıkları uzlaşma sonucu netleşti. Tezkere TBMM Genel Kurulu'nda dün ele alındı. Yetki tezkeresine göre; hükümet, Afganistan başta olmak üzere, ABD'nin saldıracağı hangi ülke olursa oraya, özel kuvvetler, komando ve irtibat subayı gönderebilecek.NATO'nun ayrıca başka kuvvetler istemesi durumunda bu isteği de karşılamaya hazırlanan hükümetin, yetki tezkeresinde, 11 Eylül'de ABD'ye yapılan saldırıya dikkat çekilerek, ABD'ye saldırının ardından birçok ülkenin şimdi terörizm karşısında uluslararası dayanışmanın gerekliliğini ortaya koymaya başladığı, NATO'nun 5'inci maddesine işlerlik kazandırıldığı hatırlatıladı. Tezkerede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nce alınan kararlarla da "dünyada terörizme karşı yaygın bir bilinçlenme sürecinin başladığı" öne sürülerek, "Anayasanın 92 ve 117'inci maddeleri uyarınca; gereği, kapsamı, sınırı, zamanı, süresi hükümetçe belirlenmek üzere terörizme karşı başlatılan Sürekli Özgürlük Harekatı ve devamının icrası kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının Türkiye'de bulunması ve hükümetçe verilecek izin ve belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanılması için hükümete izin verilmelidir." denildi.

4 parti arka çıktıTezkere üzerine yapılan görüşmelerde, iktidar partileri adına yapılan konuşmalarda, hükümetin ABD'nin çıkarına takındığı tutum savunuldu. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ise hükümeti ve uygulamalarını eleştirdi. Kendileriyle yapılan toplantıda bile asker gönderme konusunda bir talep ve çalışmanın olmadığının söylenmesine rağmen sınırsız bir yetki istendiğini belirten Çiller, eleştirilerine rağmen, tezkereyi destekleyeceklerini bildirdi. AKP adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül ise her yöne çekilebilecek şekilde konuştu. Uzun sürecek bu savaşta Taliban'ın unutulup sadece Afganistan'ın akıllarda kalacağı endişesini dile getiren Gül, ABD'nin Taliban'ı desteklediğini hatırlatarak, "Bugün bombalar, Afgan rejimini destekleyenler tarafından atılmaktadır. İsyan edilecek nokta budur" dedi. Yetki isteği Afganistan'la sınırlı olsaydı destek vereceklerini belirten Gül, halkın yüzde 75'den fazlasının savaş istemediğini kaydederek, tezkereyi uygun bulmadıklarını söyledi.

SP'den net tavırSP adına konuşan Oya Akgönenç ise parti olarak tezkeyi desteklemediklerini açıkça söyledi. Bu harekatın doğrudan NATO'nun harekatı olmadığını, öyle olsa bile NATO üyesi diğer üllkelerin asker göndermesi sözkonusu değilken Türkiye'nin asker gönderme vaadinde bulunmasını eleştiren Gönenç, bugün desteklenen General Dostum'un Ankara'da yetiştiğini, Afganistan'da çarpışabilecek yetenekte olmadığını, yüzlerce Afganlının kanına girdiğini söyledi. Kimin terörist kimin bağımsızlık savaşçısı olduğunun nasıl belirlendiğini soran Akgönenç, Dostum'u İran, Hindistan, Rusya ittifakının desteklediğini savundu. "Güçlü vurulunca mı hak aranmaya başlandı" diye soran Akgönenç, savaşın süresi, gönderilecek askerin miktarı belli olsa da SP olarak karşı olduklarını söyledi.Konuşmalar sırasında yer yer sataşmalar ve bu nedenle gerginlikler oldu. Akgönenç'in General Dostum'u hedef alan sözlerine tepki gösteren DYP Erzurum Milletvekili Ayvaz Gökdemir, "Yalan söylüyor" diye bağırınca SP'li milletvekilleri hareketlendi. Çiller'in Ecevit ve Kemal Derviş'i hedef alan sözleri karşısında da DSP sırasından itirazlar oldu. Sökmenoğlu'nun da sık sık uyardığı DSP'liler, kişisel konuşan İstanbul Bağımsız Milletvekili Mehmet Ali İrtemçelik'e de sürekli sataştı.

Ecevit'ten yanıtBaşbakan Ecevit ise konuşmasında SP'li Akgönenç'in sözlerine geniş yer ayırdı. Akgönenç'in konuşmasını içine sindiremediğini belirten Ecevit, "Yıllardır bize dostluk gösteren, General Dostuma hakaret edilmiş olmasını büyük üzüntüyle karşılıyorum. Afgan halkının çağdışı bir yönetimden kurtulması için çaba gösteren Kuzey İttifakı'na da hakaret edildi. SP'nin konuşması gösterdi ki SP taleban rejimine karşı açık tavır almayı içine sindirmiyor" dedi.Ecevit, muhalefetin 11 Eylül'den sonra hükümetin kararsız kaldığı yönündeki eleştirilerin asılsız olduğunu söyleyerek, ABD'nin bile kısa zamanda karar veremezken, Türkiye'nin ABD'nin yerine karar vermesinin izah edilemeyeceğini ifade etti. Türkiye'nin ABD'ye vefa borcu olduğunu iddia eden Ecevit, terör konusunda ABD'nin daima Türkiye'nin yanında olduğunu öne sürdü. Ecevit, "ABD'nin çağdışı terör örgütene karşı mücadelesinde daima destekledik, o halde bizden ne istiyorlar?" diyerek, ABD'ye destek konusunda kararlıklarını gösterdiklerini söyledi.Konuşmaların ardından elektronik cihazla yapılan oylamada 101'e karşı 319 oyla Türkiye'nin yabancı ülkelere asker göndermesine olanak sağlayan tezkere kabul edildi. Tezkere için yapılan oylamada SP ve AKP'li milletvekilleri ile bazı bağımsız milletvekilleri alehte oy kullandı.
ÖNCEKİ HABER

Havada zarar 12 milyar dolar

SONRAKİ HABER

Saldırıya tepkiler yükseliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...