10 Ekim 2001 21:00

Huzurunuzda George Bin Ladin!

Füzelerle eşgüdüm halinde şiddetlenen propaganda bombardımanına bakılırsa, Afganistan saldırısının en önemli hedeflerinden biri, Usame Bin Ladin'i "ölü ya da diri" ele geçirmek.

Paylaş
Huzurunuzda George Bin Ladin!Jared Israel"Teröristleri gelir kaynaklarından mahrum bırakacağız. Eğer teröristlerle iş yaparsanız, onları destekler veya fonlarsanız, Amerika Birleşik Devletleri ile iş yapamazsınız."

George W. Bush, 24 Eylül 2001Manhattan'da tonlarca molozun altında binlerce insan gömülü yatarken, ABD ve İngiltere, Afganistan'a yönelik devasa bir bombardımana başladı. Bunun sivillere yönelik bir saldırı olduğu açık. Dehşet içindeki yüzbinler, yanlarına sadece yoksulluklarını alarak, kentlerin dışına kaçıyor. Sonsuz Adalet'in silahları arasında, Seyreltilmiş Uranyum kullanan Tomahawk füzeleri de bulunuyor. Ama bazı kişilerin durumu hiç de fena değil. Aşağıda, Wall Street Journal (WSJ) gazetesinden bir haber okuyacaksınız. Haber, Bin Ladin ailesinin şirketler topluluğu, Bin Ladin Grubu'nun "savunma ve havacılık şirketleri alım-satımında uzmanlaşmış, iyi bağlantılara sahip Washington merkezli bir banka olan Carlyle Grubu" ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

Babasının oğlu!Carlyle grubundaki yüksek konumu ve danışmanlığı sayesinde, baba George Bush, Bin Ladin'ler ile yakınen bağlantılı. Tıpkı diğer güçlü ABD politikacıları gibi. Carlyle'ın işinin "savunma" olduğuna bakılırsa, Bush'lar ve Bin Ladin'lerin, savaştan iyi kâr edeceğini söylemek mümkün.Medya, bu konuda hiçbir şey söylemedi. Ne diğer Amerikan gazeteleri, ne de CNN veya Fox, WSJ haberini dikkate almadı.

Kişisel çıkar olunca...Politikacılara gelince; sadece bu işe adı karışanlar yorum yaptı ve onlar da Bin Ladin bağlantısını yüzleri kızarmadan reddetti. Örneğin, Bin Ladin bağlantısının bir parçası olan Reagan döneminin Savunma Bakanı Caspar Weinberger, şöyle diyordu: "Oğulun günahlarının babaya veya kardeşe, kuzene ve teyzeye yüklenmemesi gerektiğini düşünüyorum."Weinberger, küçük Grenada'yı işgal ederken ne kadar sert, kendi çıkarları söz konusu olduğunda ne kadar da müşfikti!Başlangıçta, Bush'un sözcüsü Jean Becker, WSJ'ye, patronunun Bin Ladin'ler ile sadece bir kez görüştüğünü söyledi. Ama eski başkanın bir "teşekkür notu" ortaya çıktığında, bu iddia geri çekildi. Yani Becker'in yalanı yakalandı ve yeni bir hikâye ortaya attı: "Başkan Bush'un Bin Ladin ailesi ile hiçbir ilişkisi yok. Onlarla sadece iki kez görüştü." Bir mi, iki mi?

İlişki sürüyorBelli ki Bush suçluluk telaşında, aksi takdirde neden gerçeği söylemesin ki? Ağzını hiç açmadığına göre, Bin Ladin'ler ile daha fazla görüştüğünü düşünmemek için bir neden yok. Peki kaç kez? Kim bilebilir?WSJ haberi, bu resmi hikâyeyi örtülü olarak destekliyor ve Usame'nin, ailesiyle bağlarını kopardığını ve "aile işinde kısa bir süre çalıştığını" yazıyor.Bu doğru değil. Usame, aile işlerini yönetiyordu ve biri 1980'lerde, diğeri 1990'ların sonunda olmak üzere, CIA için en az iki büyük proje gerçekleştirdi.

Ağızdan kaçırılanlarÜstelik, aksi yönde kanıtlar var. Ulusal Güvenlik Örgütü (NSA) uzmanı James Bamford, yeni kitabı "Sırlar Gövdesi"nde, "NSA yetkilileri, Kongre üyelerini etkilemek için bazen, Bin Ladin'in annesiyle telefonda görüşmelerine dair kasetler çalarlardı" diyor. (Baltimore Sun, 24 Nisan 2001)Bir diğer haberde şöyle denmekte: "Beyaz Saray Terörizm ve Geleneksel Olmayan Savaş Görev Gücü Direktörü Yossef Bodansky, Usame'nin, iki düzine kardeşinin bir kısmıyla bağlantılarını koruduğunu söyledi, ancak ayrıntı vermedi." (San Antonio Express News, 14 Eylül 1998)

Özel bir haberŞimdi sıra, WSJ'nin dikkat çekici haberinde. Daniel Golden, James Bandler ve Marcus Walker imzalarını taşıyan haberin başlığı, "Bin Ladin Ailesi, ABD Bağlantıları Sayesinde, Askeri Harcamaların Artışından Kâr Edebilir":Eğer ABD, Usame Bin Ladin'in terörist faaliyetlerini durdurma çabası içinde askeri harcamalarını artırırsa, bundan hiç beklenmeyen birileri kârlı çıkabilir: Bin Ladin'in ailesi.Bu zengin Suudi aşiretinin geniş ticari çıkarları arasında, Carlyle Grubu tarafından oluşturulmuş bir fona yatırımlar da var. Carlyle, savunma ve havacılık şirketleri alım-satımında uzmanlaşmış, merkezi Washington'da bulunan bir banka. Yatırımları ve Suudi krallığı ile ilişkileri sayesinde, Bin Ladin ailesi, Cumhuriyetçi Parti içindeki en büyük isimlerle ahbap oldu. Son yıllarda; ailenin Jeddah'daki karargâhına gidenler arasında eski başkan Bush, eski dışişleri bakanı James Baker ve eski savunma bakanı Frank Carlucci bulunuyor. Bush, Carlyle Grubu adına konuşmalar yapıyor ve ona bağlı Asya Ortakları fonunun başdanışmanı. Baker ise, aynı fonun başavukatı. Carlucci, grubun yönetim kurulu başkanı.

Bin Ladin imparatorluğuUsame; Muhammed Bin Ladin'in 50'den fazla çocuğundan biri. Muhammed Bin Ladin, Suudi hükümetinin inşaat ihaleleri sayesinde, 5 milyar dolar değer biçilen Bin Ladin grubunu kurdu. Aile sözcüsüne göre Usame, bu işte kısa süre çalıştı ve bu dönemde babasından, nakit ve hisse senedi olarak toplam 50 milyon dolarlık bir mirasa hak kazandı. Aileye göre hisse senetlerini kullanamıyor, çünkü 1994'te Suudi Arabistan vatandaşlığından çıkarıldı.Bin Ladin ailesi uzun zaman önce Usame ile bağlarını kopardı ve ABD soruşturmaları ile tam bir işbirliği içine girdi. Usame'nin üvey kardeşi Bekir'in yönettiği aile işi, Bu ilişkiler, şüpheli teröristin karşı çıktığı ABD-Suudi ittifakının somutlaşmış hali gibi. Bin Ladin grubu, 1996'da Dahran'da düzenlenen ve 19 ABD askerinin öldüğü kamyonlu bombalamanın ardından, ABD birlikleri için askeri baraka ve hava alanları inşa etmişti...

Mali bağlantılarAilenin mali işlerine yakın kişiler, Bin Ladin'lerin bankacılık işlerini Suudi Arabistan'daki National Commercial Bank ile, Deutsche Bank AG'nin Londra şubesinin yürüttüğünü belirtiyor. Kullanılan diğer bankalar ise Citigroup ve ABN Amro.Bin Ladin ailesinden her yıl onbinlerce dolar alan Ortadoğu Politika Konseyi adlı düşünce kuruluşunun başkanı Charles Freeman, "ABD ve onun Suudi Arabistan'daki varlığı ile yakından ilişkili bir şirket varsa, o da Bin Ladin grubudur" diyor. "Usame, bu yapıyı yıkmaya çalışıyor."Körfez Savaşı sırasında Suudi Arabistan'da ABD Büyükelçisi olan Freeman, 11 Eylül saldırılarından sonra Usame'nin iki kardeşiyle görüştüğünü belirtiyor. Ona, FBI'ın, bu süreç boyunca "olağanüstü duyarlı, nazik ve koruyucu" davrandığını söylemişler.

İki milyon dolarlık katkıBir Carlyle yöneticisi, Bin Ladin ailesinin, 1995 yılında Carlyle Ortakları 2. Fonu'na 2 milyon dolar yatırdığını belirtiyor. Fondaki toplam para miktarı, 1.3 milyar dolar. Fon'un 29 anlaşması arasında, bazı savunma ve havacılık şirketlerinin alımı da bulunuyor. Şimdiye dek aile, tamamlanmış yatırımlardan 1.3 milyon dolar kazanmış ve sonunda, yıllık kârı yüzde 40'ı bulacak. Ancak Bin Ladin ailesiyle bağlantılı yabancı bir finansör, ailenin Carlyle ile ortaklığının çok daha büyük olduğunu belirtiyor. Ona göre bu 2 milyon, bir "ilk katkı"dan ibaret.

Büyük isimlerBin Ladin'in aile işlerinin araştırılması, ABD hükümetiyle bağlantılı bazı büyük isimlere toslayabilir. Eski Başkan Bush, Jean Becker aracılığıyla yaptığı açıklamada, Bin Ladin ailesi ile bir kez, Kasım 1998'de görüştüğünü söyledi. Bayan Becker, eski başkanın ilgili teşekkür notunu görmesinin ardından, Ocak 2000'de ikinci bir görüşme daha olduğunu söyledi. Becker, "Başkan Bush, Bin Ladin ailesi ile ilişkili değil. Onları sadece iki kez gördü" diyor. Aileye yakın kaynaklar, Baker'ın, Bin Ladin ailesini 1998 ve 1999'da ziyaret ettiğini, ikinci ziyareti ailenin uçağıyla gerçekleştirdiğini belirtiyor. Baker sorularımıza yanıt vermedi. Telekomünikasyon alanında Bin Ladin Grubu ile ortaklık kuran Nortel'in eski genel başkanı Carlucci de öyle.

Carter bağış almışEski başkan Carter ise, Atlanta'daki Carter Merkezi için bağış toplamak amacıyla, 2000 yılı başlarında Usame'nin 10 kardeşiyle görüşmüş. Merkez'in yöneticisi John Hardman, kardeşlerin kendilerine, Usame'nin aileyle hiçbir bağı olmadığını söylediklerini vurguluyor. Bin Ladin ailesi, Merkez'e 200 bin dolar vermiş. Hardman, "Usame ile bir bağları olduğunu düşünmemizi gerektirecek bir durum yok" diyor.Ailenin Suudi kraliyetine yakınlığı nedeniyle, son birkaç yıl içinde, yayıncı Forbes şirketi yöneticileri, iki kez onları görmeye gitmiş. Reagan döneminin savunma bakanı ve Forbes Genel Başkanı Caspar Weinberger, "Onlarla, ülkeye nasıl baktıklarını ve yatırımcılar için neyin ilginç olabileceğini görüşürdük" diyor.Weinberger, Suudi Arabistan ziyaretlerinin planlı olmadığını da ekliyor. "Oğulun günahlarının babaya veya kardeşe, kuzene ve teyzeye yüklenmemesi gerektiğini düşünüyorum."

Ortak bağlantısıABD Başkanı George W. Bush'un Bin Ladin'ler ile görüştüğüne dair bir belirti yok, ama 20 yıl önce, onlardan biri ile dolaylı olarak ilişkiliydi. Eski dostu James W. Bath, 1976-88 arasında, Usame'nin ağabeyi Salem Bin Ladin'in Teksas temsilciliğini yürüttü. Salem, 1988'de bir uçak kazasında yaşamını yitirdi. Bath, onun emlak alım-satımı gibi işlemlerini yürütüyordu ve ücret olarak yüzde 5'lik bir komisyon almaktaydı. Salem'in, Bath'ın tavsiyesi üzerine aldığı mülkler arasında, Houston Körfez Havaalanı da bulunuyor.

(Emperor's Clothes)
ÖNCEKİ HABER

Irak tehdit altında

SONRAKİ HABER

Emperyalistlerin savaşına hayır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...