09 Ekim 2001 21:00

Esbank vakfında vurgun

Kapanan Esbank'ta Sosyal Güvenlik Vakfı için kesilen para gasp edilmek isteniyor.

Paylaş
Esbank vakfında vurgunŞahin BayarDevlet tarafından el konularak İnterbank ile birlikte Etibank çatısı altında birleştirilen Esbank çalışanlarından Sosyal Güvenlik Vakfı için kesilen para gasp edilmek isteniyor. Bankaya devlet tarafından el konulmasından sonra toplanan Genel Kurul'da vakfın tasfiye edilerek bütçesinde biriken paranın üyelere dağıtılmasını isteyen çalışanların bu kararı, vakıf yöneticileri ile yakın ilişkiler içinde olduğu söylenen Etibank yönetimi tarafından onaylanmıyor. Konuyu Cumhurbaşkanı'na kadar götüren çalışanlar karara tepkili.1927 yılında kurulan Esbank'ta, Emekli Sandığı'ndan emekli olan çalışanlara ikinci bir maaş bağlamak için 1998 yılında Sosyal Güvenlik Vakfı kuruldu. Vakfa ilk üyelik için çalışanlardan toplu para alındı ve maaşlarında her ay yüzde 5 oranında kesinti yapılarak vakıf bütçesine aktarıldı. Üç yıl içinde biriken paranın 3 trilyon lira civarında olduğu söyleniyor.

Seçkin emekliler2 Temmuz 2001'de İnterbank, Esbank ve Etibank, devlet tarafından Etibank çatısı altında birleştirilince, bu vakfın tasfiye edilmesi gündeme geldi ve üyeler Genel Kurul'a çağrıldı. 2250 üyeden 1500 üyenin katıldığı Genel Kurul'a iki öneri geldi. Birinci öneri; banka tasfiye edildiği halde vakıf, 'Esbank Emekli Sandığı' adıyla ayrı bir tüzel kişilik olarak varlığını sürdürecekti. Bu durumda emekliliği geldiği söylenen 30 kişinin bu parayı aralarında paylaşmaları gündeme gelecekti. Söz konusu kişilerin sıradan memur olmadığı, bankada üst düzeyde görev almış ve zaten zengin olan kişiler olduğu ifade ediliyor. Bizim ulaştığımız isimler şöyle: Nuriye Malkoç (Esbank Yönetim Kurulu üyesi), Ümmühan Aydemir (Bankanın Pazarlama Müdürü, eşi halen Etibank Fındıklı Şubesi'nde görevli) ve BDDK'da Müdür Yardımcılığı yapan Adnan İşat.

Yönetimin inadıİkinci öneri ise sandığın tasfiye edilmesi yönündeydi. Bu olursa, vakıf bütçesinde biriken para çalışanlar arasında maaşlarından yapılan kesinti oranında geri ödenecekti. Ve Genel Kurul'a katılan 1500 üyeden 1420'si vakfın tasfiye edilmesine karar verdi. Ancak vakıf yönetmeliğine tasfiye kararının Vakıflar Genel Müdürlüğü, Asliye Mahkemesi ve Bakanlıkça onaylanması yanında bir de banka yönetim kurulu tarafından onaylanması hükmü konulmuş. Çalışanların ısrarı üzerine karar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. Ancak banka yönetimi inatla tasfiye kararını onaylamıyor. Çalışanların tepkisine rağmen işlevine devam eden vakıf yönetmeliğine bir de, "3 yılı doldurmayan üyeler birikmişlerini alamazlar" hükmü konulmuş. Söz konusu üç yıl eylül ayında doldu. Bu süre içinde ve özellikle de bankaların tek çatı altında birleştirilmesinden sonra 1500'e yakın çalışanın işine son verildiği belirtiliyor. İşine son verilen çalışanlar, üç yılı dolduramadıkları ve tasfiye kararı onaylanmadığı için vakıf bütçesinde biriken paralarını geri alamıyorlar. Gelişmeler bu yönde devam ederse vakıf bütçesinde biriken para 30 civarındaki mutlu azınlığa kalacak.

Suç işleniyorOlayın başka bir boyutu da özel hukuk hükümlerine göre kurulan Sosyal Güvenlik Vakfı için el konarak devletleştirilen bir bankanın çalışanlarının maaşlarından halen zorunlu olarak kesinti yapılıyor olması. Çalışanların tepkisine rağmen uygulamaya devam eden banka yönetimi, devlet bankası çalışanlarının maaşlarından özel bir vakfa göz göre göre para aktarıyor. Konuyu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e kadar götürdüklerini söyleyen işçiler, henüz olumlu bir sonuç alamadıklarını ifade ettiler.
ÖNCEKİ HABER

Saldırı, uluslararası linç hareketi

SONRAKİ HABER

Savaş masumları öldürür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa