09 Ekim 2001 21:00

Savaşın getirisi ABD'ye

   götürüsü ezilenlere

Paylaş
Savaşın getirisi ABD'ye
    götürüsü ezilenlereJülide KalıçEmeğin Partisi (EMEP) İstanbul İl Örgütü'nün "Savaşa Hayır" imza kampanyası sürüyor. EMEP'in Kadıköy İskele Meydanı ve Taksim Metro İstasyonu önünde açmış olduğu imza stantlarına halk yoğun ilgi gösteriyor. İşçisinden işsizine, emeklisinden öğrencisine ve askerine varana kadar savaş karşıtı imzalar toplanıyor stantlarda. İmza verenler arasında en çok askerler dikkat çekiyor. Kimileri resmi üniformalı askerler. İzne ayrılmış erler de var savaş karşıtlarının arasında. Ancak onlar gazetemize görüş vermekten kaçınıyorlar. Bize söyledikleri tek şey; "Askerim ben. Savaşa karşı çıkıyorum." "Savaşa hayır" imzalarının sahipleri, neden savaşa karşı olduklarını gazetemize anlattılar.

'Ne için savaş?'Hakan Benzer: Savaşın bizden her şeyi alıp götüreceği belli zaten. Türkiye'nin içinde bulunduğu durum ortada. Bir de savaş geldi üstümüze, durumumuz iyice berbat olacak. 'Savaş', dile bile korkunç geliyor. Savaş deyince gözlerim doluyor. Ne için savaş? Daha çok yıkım getirecektir. ABD'nin çıkarları için bir savaş yürütülüyor şimdi. Bu savaşın getirileri ABD'ye, götürüleri Türkiye'yedir. Oktay Karakoç: ABD vuruyor ama bizim Türkiye medyasına ne oluyor ben onu anlamadım. El Cezire televizyonunda Bin Ladin'in görüntüleri yayınlandı. 'Bin Ladin, El Cezire televizyonunu bir silah olarak kullanıyor' dediler. Peki; ABD, CNN televizyonunu bir silah olarak kullanmıyor mu? Savaşa karşı kesinlikle örgütlenmek lazım. Örgütsüz insan hiçbir şey yapamaz. Abdullah Özhim: Savaş bize de intikal edebilir. Uçurumun en son noktası savaştır. Uçurumun son noktasına gelmeden savaşmak iyi değildir. 'Savaşa hayır' demek gerekir. Cengiz Doğu: Savaşa hayır diyoruz. Çünkü bu, halkların çıkarları için bir savaş değil, emperyalist bir savaştır. Onun için bu savaşı desteklemiyorum. Savaşa karşı savaşılmalı. Mücadele edilmeli. ABD, halklara karşı bir savaş açmıştır. Halklar da emperyalistlere karşı savaşmalı. Türkiye'nin izlediği politikayı da doğru bulmuyorum. Türkiye, 50- 60 yıldır ABD'ye bağımlıdır. Türkiye bir bağımsızlık savaşı vermelidir.

'ABD'ye karşı savaşırım'Amaddin Tarlan: Savaşın çok şey kaybettireceği kesin. Tıpkı doğu halkına kaybettirdiği gibi. Savaş umarım kısa sürer. Bir an önce 'Savaşa hayır' kampanyaları başlatılmalı. Volkan Önal: ABD'nin amacı kendisine yapılan saldırıların öcünü almak değil, tıkanmış ekonomisini canlandırmak. Batı'nın emperyalist güçleri de buna destek veriyor. Ben elimde olsa ABD'ye karşı savaşırdım. Savaşa karşı duyarsız kalınamaz.

'Artık uyanmamız lazım'Kadir Çıkrıkçı: Yıllardır ABD'nin emri altında yaşıyoruz. Bu yıkılan kulelerin borcunu yine bize ödetiyorlar. ABD'de dolar düştü, Türkiye'de yükseliyor. Artık yeter. Bizim halk olarak artık uyanmamız lazım. Baştakilere bir ders vermemiz lazım.Kamer Çıkrıkçı: Savaşa karşı çıkıyorum. Savaş iyilik getirmez. Çok zor durumdayız. Ev kadınıyım. Ekmek parasını nerden bulacağımızı düşünüyorum. Savaş istemiyorum. Levent Kepenk: Savaşın olmasını istemiyoruz. Savaş, açlık, yoksulluk ve ölüm demektir. Savaşa ayrılan bütçenin eğitime ayrılmasını istiyorum. Terörü destekleyen zaten ABD'dir. ABD şimdi kendine yeni sömürgeler arıyor. İnsanların savaş sonrası durumunu görüyoruz. Japonya'ya atılan bombalardan sonra halkın yaşadığı dram ortada. ABD'ye yaranacağız diye savaşa destek vermemiz çok saçma. Bizi ilgilendiren hiçbir şey yok. Demokratik bir ülke olduğumuz söyleniyor ama bize, 'savaş konusunda ne düşündüğümüz' sorulmuyor. Savaşa asker olarak gitmek istemiyorum. ABD'ye yaranacağız diye heba olmak istemiyorum. Sabahat Balyemez: Savaş ölüm getirir. Savaş yokluk getirir. Savaş katliam getirir. Yıllardan beri işçi kıyımlarıyla, ekmek kavgalarıyla savaşıyoruz. İşsizliğe, yoksulluğa karşı olan çocuklarımız terörist ilan ediliyor, F tiplerine atılıyor. Ben işçi emeklisiyim. Yeter çektiğimiz.
ÖNCEKİ HABER

'ABD için savaşmayız'

SONRAKİ HABER

Saldırı, uluslararası linç hareketi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...