09 Ekim 2001 21:00

Uygun kılıf bulundu!

Hükümet, ABD'nin çıkarları doğrultusunda Afganistan'a asker gönderme kararını içeren kararnameyi, 'uygun bir kılıf' arayışı nedeniyle güçlükle hazırladı.

Paylaş
Uygun kılıf bulundu!ABD'nin çıkarları doğrultusunda Afganistan'a asker gönderilebilmesi için, devletin zirvesi dün yoğun bir trafik yaşadı. Meclis Başkanı Ömer İzgi ile iki kez görüşen Başbakan Bülent Ecevit, Meclis'te yapacağı konuşmayı, "kendisinin böyle bir istekte bulunmadığı" gerekçesiyle iptal ederken, Meclis'te görüşüleceği söylenen kararname de "uygun kılıf bulunamadığı için" bir türlü hazırlanamadı. Akşam saatlerinde hazır edilen kararname "olağanüstü halleri" de içerecek şekilde Meclis'e gönderildi. Yurtdışına asker gönderme ve yayancı asker bulundurmayı düzenleyen 6 ay süreli kararname bugün görüşülecek. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığı söylenen, ABD'nin isteği doğrultusunda Afganistan'a asker göndermek için hükümete yetki verilmesi kararnamesi hükümeti karıştırdı. İki gündür kararname bir türlü Meclis'e gönderilemezken, kararnamenin içeriği tartışma konusu oldu. Sabah Meclis Başkanı Ömer İzgi ile Başbakanlık'ta görüşen Başbakan Ecevit, görüşmelerinde bu konunun gündeme gelmediğini öne sürdü. İzgi ise 45 dakika süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, saldırının başka ülkelere de sıçrayacağı mesajı verdi. "Bölgemizde bulunan başka ülkelere de kayması halinde Türkiye'nin durumunun ne olacağı, yeni coğrafyalar ve haritalar düzenlemesi doğacak olursa ki büyük ihtimalle böyle oluşum olacağı da bekleniyor, Türkiye'nin bu gelişmeler karşısındaki tutumu ne olabilir şeklindeki düşüncelerimizi aktardım" diyen İzgi, bölgeye asker gönderme ve Meclis'ten yetki istenmesi konusunda bilgisinin olmadığını öne sürdü. Görüşmelerinde bu konunun gündemlerine gelmediğini de iddia eden İzgi, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan kararnameden basın yoluyla haberdar olduğunu ileri sürdü. Meclis Başkanı İzgi görüşmelerinde asıl konunun milletvekili maaş ve ödeneklerine ilişkin Anayasa değişikliği olduğunu, aynı maddenin yeni Anayasa paketinde yeniden düzenleneceğini söyledi.

TBMM'de konuşmadıTürkiye'nin Afganistan'a asker göndermesi konusunda hükümetin yetki isteyen kararnamesinin tartışılıp, Ecevit'in de konuşma yapacağı daha önce açıklanmasına rağmen, ne kararname Genel Kurul gündemine geldi, ne de Ecevit konuştu. Bu konuda yanlış bilgilendirme olduğunu öne süren Ecevit, günlerdir bu konuda basında çıkan haberleri neden yalanlamadığını ise açıklamadı. Partisinin basına kapalı grup toplantısına katılan Ecevit'in, toplantı devam ederken, Hüsamettin Özkan ile birlikte Meclis Başkanı İzgi ile yeniden görüşmesi dikkat çekti. 15 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilerin, "ne görüştüklerini" sorması üzerine, "Milletvekili aylıklarının düzenlenmesinde adaletli bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Bunu görüştük" diyen Ecevit, "Yurtdışına asker gönderilmesine ilişkin hükümet tezkeresinin TBMM'ye niçin gelmediği?" sorusu üzerine de, Bakanlar Kurulu'nda tezkerenin görüşülmesinin henüz tamamlanmadığını ileri sürdü. "Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in İslam Konferansı Örgütü toplantısına katıldığı için mi tezkerenin ertelendiği" şeklindeki soruyu da, "Hayır, ilgisi yok" diye yanıtlayan Ecevit'in daha sonra tekrar grup toplantısına dönmesi dikkat çekti. Başbakanlık'ta akşam üzeri ise liderler bir araya geldi. Başbakan Ecevit başkanlığında 17.30'da başlayıp yarım saat süren toplantıya Başbakan yardımcıları Bahçeli, Yılmaz ve Özkan'ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu da katıldı. Toplantının ardından anlaşmazlıklar giderilerek, Afganistan'a ve başka ülkelere asker göndermeye olanak sağlayan kararnameye son hali verildi. Kararname, TBMM'de bugün ele alınacak.
ÖNCEKİ HABER

İzmir'de savaşa tepki

SONRAKİ HABER

2. hedef Irak mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...