09 Ekim 2001 21:00

Gece gündüz vuruyorlar

Amerikan uçakları, dün sabaha karşı Afganistan kentlerini bir kez daha bombalamaya başladı. Kabil'e yönelik saldırıda bombardıman uçaklarının yanı sıra füzeler de kullanıldı.

Paylaş
Gece gündüz vuruyorlarAmerikan uçakları, dün sabaha karşı Afganistan kentlerini bir kez daha bombalamaya başladı. Kabil'e yönelik saldırıda bombardıman uçaklarının yanı sıra füzeler de kullanıldı. Kabil'in doğu kesimine bir füze isabet ederken, kuzeydeki havaalanı civarına da bir bomba düştü. Yerel saatle 05:20 (Türkiye saatiyle 03.20) civarında başlayan yeni hava akını sırasında, halkın bir kısmının sabah namazı için ayakta olduğu, uyuyanların yataklarından fırladığı ve evlerin camlarının sallandığı belirtiliyor. Taliban, uçaksavar bataryalarıyla Kandahar üzerinde uçan savaş uçaklarına ateş açtı. Taliban yanlısı Afgan İslam Ajansı (AIP), Amerikan uçaklarının bugün Kandahar kenti havaalanı ile 70 km batıdaki Mayvand bölgesini yoğun şekilde bombaladıklarını bildirdi. Açıklamayı yapan bir Taliban yetkilisi, Kandahar bölgesinde bombardımanda ilk belirlemelere göre 1 kişinin öldüğünü belirtti. Taliban yetkilisi, başka bilgi vermedi. Merkezi Pakistan'da bulunan AIP, Mayvand'a yönelik bombardımanın Usame bin Ladin'in kamplarını hedeflediğini duyurdu. AFP'ye demeç veren Pentagon sözcüsü Yarbay George Rhynedance ise "Bombardıman özellikle füze atışlarıyla sürüyor. Gece ya da gündüz, bir şey fark etmez..." diye konuştu.

Üçüncü dalgaABD'nin üçüncü dalga saldırısı, dün akşam üzeri Afganistan'ın güneyindeki Kandahar kenti civarında başladı. Bir Taliban yetkilisi, Kandahar'dan telefonla yaptığı açıklamada, Amerikan uçaklarının kentin yakınındaki hedefleri vurduğunu söyledi. Yetkili, Taliban uçaksavarlarının uçakları vurmaya çalıştığını, ancak uçakların çok yüksekten uçtuğunu belirtti. Bu açıklama, ABD'nin, yüksek irtifadan ağır bombardıman yapan B2 ve B52 uçaklarını kullandığı şüphesi uyandırıyor. Kandahar'ın ardından, ülkenin kuzeybatısındaki Herat kenti de bombalanmaya başlandı. Bu arada, Önceki günkü harekâtın ardından Taliban, Usame bin Ladin'le Molla Muhammed Ömer'in iyi olduklarını açıkladı. Taliban lideri Molla Ömer'in sözcüsü Abdul Hai Muttmain, Kandahar'dan telefonla yaptığı açıklamada, saldırıların ilk güne oranla daha az şiddetli olduğunu söyledi. Muttmain, "Herhangi bir askeri hedefi vurmadılar. Halkın morali yüksek. Usame iyi, Molla Ömer güvende, geleceğimiz güvende" diye konuştu.

Komutan öldüAncak İran haber ajansı İRNA, Taliban'ın hava kuvvetleri komutanı Aktar Muhammed Mansur'un öldürüldüğünü bildirdi. Muhammed Mansur'un nerede öldüğünü açıklamayan IRNA, askeri operasyonda ayrıca, Taliban'ın Kabil'in doğusundaki Nangarhar bölgesi birinci tabur komutanı Ömer Atai'nin de öldüğünü bildirdi. Ajans, bu haberin bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadığını açıkladı. Ajans bu arada Afganistan muhalefetine dayanarak verdiği haberde, operasyonun ilk gününde Mezar-ı Şerif yakınlarında Taliban'a ait bir askeri üssün "tamamen tahrip edildiğini" açıkladı. Muhalefet ayrıca, Mezar-ı Şerif'te Taliban mevzilerini bombaladıklarını duyurdu.
ÖNCEKİ HABER

Vietnamlı kızın fotoğrafı

SONRAKİ HABER

Afganistan'a da DU tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...