08 Ekim 2001 21:00

Savaş değil ekmek ve özgürlük

EMEP, ÖDP ve SİP İstanbul İl başkanları, "Savaş değil; iş, ekmek, eşitlik ve özgürlük" mitinginde barışın sesinin yükseltilmesi gerektiğini belirttiler.

Paylaş
Savaş değil ekmek ve özgürlükİSTANBUL - "Savaş değil; iş, ekmek, eşitlik ve özgürlük" mitinginin düzenleyicileri 14 Ekim'de herkesi Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'na çağırdı. EMEP, ÖDP ve SİP İstanbul İl başkanları, genciyle yaşlısıyla savaşa karşı çıkan tüm insanların mitinge katılması gerektiğini duyurdular. Dün yapılan basın toplantısıyla çağrının yapıldığı miting, Türkiye'nin dört ilinde 14 Ekim Pazar günü sendika ve kitle örgütlerinin de desteğiyle yapılacak.

Hedef Ladin değilEMEP, ÖDP ve SİP İstanbul İl başkanları Memet Kılınçaslan, Vahit Genç ve Hüseyin Karabulut, Bank-Sen'de düzenlenen basın toplantısında mitinge çağrı yaptılar. Mitingi düzenleyen partiler adına açıklamayı yapan SİP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Karabulut, ABD emperyalizmi ve müttefiklerinin yaptığının, dünyayı ve insanlığı yeni felaketlere sürükleyecek olan savaşın düğmesine basmak olduğunu belirtti. Dünyanın Orta Asya'daki petrol ve doğalgaz kaynakları için ateşe sürüklendiğini ifade eden Karabulut, bu savaşta kilit bir konumda olan Türkiye'nin hala Körfez Savaşı'nın faturasını ödediğini hatırlatarak, "Bu savaştan da ABD ve diğer emperyalistler dışındaki bütün insanlık kayıplarla çıkacaktır. 11 Eylül'den beri bütün ekonomisi ve politikası savaşa bağlanmış olan ülkemiz, emperyalizme taviz üstüne taviz veren bir rotaya sokulmuştur" dedi.

Türkiye vazgeçsinSavaştan hiçbir çıkarı olmayan Türkiye'nin, dünyayı yeniden paylaşım kavgası olan bu savaşta emperyalizmin cephesinden çıkması gerektiğini ifade eden Karabulut, siyasal iktidarın savaş politikalarından vazgeçmesi gerektiğini kaydetti. "Savaş, yoksulluk, adaletsizlik ve ırkçılığın en üst boyutta üretildiği bir mekanizmadır. Emperyalizmin yarattığı yoksulluk, adaletsizlik ve dışlanmanın son bulması dünya barışının temel koşuludur" diyen Karabulut, insanlığın talebinin daha fazla ekmek, insanca yaşama koşulları, sosyal haklar, adalet ve eşitlik ve bunları temel alan bir barışın gerçekleşmesi olduğunu ifade etti. EMEP, ÖDP, SİP ile sendika ve kitle örgütlerinin, savaşın durdurulması ve iş, ekmek, eşitlik ve özgürlük talepleriyle düzenleyecekleri mitingin 14 Ekim'de Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda yapılacağını duyuran Akbulut'un ardından EMEP İstanbul İl Başkanı Memet Kılınçaslan ve ÖDP İstanbul İl Başkanı Vahit Genç birer konuşma yaptılar.

Güçlü katılım sağlanmalıTürkiye'nin bu savaşa destek vermesinin kabul edilir olmadığını belirten Vahit Genç, "Savaş hiçbir zaman insanlara iyi birşey tattırmadı. Tüyler ürperten bu savaşa Türkiye nasıl destek veriyor?" dedi. "Barışın sesinin gür bir şekilde yükseltmek gerekiyor" diyen ve savaşı 3. Dünya Savaşı olarak değerlendiren Genç'in ardından Memet Kılınçaslan konuştu. EMEP İl Başkanı Kılınçaslan, medyanın ve meclisteki siyasi partilerin savaş yanlısı tutumunu eleştirerek, "Bütün dünyada Müslümanlar eylem yapıyor. SP ve AKP ise milletvekillerinin kıyak emekliliğini onaylıyor, sonra da 'Ecevit pasif davranıyor' açıklamasını yapıyor. Oysa Ecevit ABD'nin memuru" diye konuştu. ABD'nin amacının bölgedeki petrol ve doğalgaz zenginliklerini ele geçirmek olduğunu anlatan Kılınçaslan, savaşa karşı yapılan mitinge çok güçlü bir şekilde katılınması gerektiğini ifade etti. Kılınçaslan, miting hazırlıklarının ev ev, mahalle mahalle sürdürülmesi gerektiğini de açıkladı. DİSK, KESK ve TMMOB'un da katılacaklarını açıkladıkları mitinge, Moğallar, Haluk Levent ve Nejat Yavaşoğulları gibi sanatçılar da destek verecek.
ÖNCEKİ HABER

AB ve Rusya

SONRAKİ HABER

Emperyalist savaşa karşı mücadeleye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa