08 Ekim 2001 21:00

AB ve Rusya

   kendi tarzıyla saldırıyor

Paylaş
AB ve Rusya
    kendi tarzıyla saldırıyorABD ve İngiltere'nin Afganistan'a saldırısını alkışlayan Avrupa Birliği (AB) ve Rusya, öbür yandan soruna kendi yöntemleriyle dahil oluyor. Rusya, Taliban'la savaşan Kuzey İttifakı'na 45 milyon dolarlık ağır silah sevkediyor. Afganistan'daki halkın durumunun endişe verici olduğunu ve sivillere gelecek zararlardan Taliban'ın sorumlu olacağını savunan AB de, bu ülkeye 316 milyon euro aktaracağını duyurdu.

Rusya silah sevkediyorRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Taliban için "Gereken tepkiyi görmeliler" diyerek ABD ve İngiltere saldırısına destek verirken, Rusya'nın Kuzey İttifakı'na silah sevkiyatına başladığı bildiriliyor. Dün, Rusya hükümet üyeleriyle Kremlin'de toplantı yapan Putin, Taliban'ın önceki gün başlayan ABD saldırısını öngördüğünü söyleyerek, "Ne yaptıklarını biliyorlardı, sonrasında olacakları hesaplıyorlardı. Ancak bu kez yanlış hesap yaptılar" diye konuştu. ABD yönetiminin sivil kayıplar olmaması için elinden geleni yapacağını iddia eden Putin, "Teröristler daha önce çeşitli merkezlere sırtlarını dayayabiliyorlar idiyse de şimdiden sonra bunu yapamayacaklar" değerlendirmesini yaptı. Putin, 11 Eylül salıdırılarından sonra "insanlığın olgunlaştığını" savunarak, "Böyle eylemler gereken tepkiyi görmeli" diyerek, saldırıyı destekledi.Öte yandan, Moskova'nın Taliban'a karşı savaşan Kuzey İttifakı'na silah vermeye başladığı bildirildi. Putin 24 Eylül'de silah sevkiyatı sözü vermişti. Rus basınında çıkan haberlerde, Kuzey İttifakı'na 30 ila 45 milyon dolar tutarında tank, zırhlı araç, silah ve cephane verileceği belirtiliyor.

Avrupai yardımAB Komisyonu, ABD ve İngiltere'nin başlattığı saldırı konusunda, "AB tarihinde ilk defa tam bir uzlaşma ve görüş birliği" olduğunu açıkladı. Komisyon sözcüleri, Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında, AB üyesi ve adayı 28 ülkenin tek sesle konuştuklarını belirttiler.Komisyon, Afganistan'a insani yardıma verilen önemi vurgularken, bölgede birkaç haftadır sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin kalmadığını, yerel görevlilerle temas kurulduğunu ancak büyük zorluklar yaşandığını, göç edenlerin sayısı, yerleri ve ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olunmadığını belirtti. Durumu, "çok ciddi ve endişe verici" olarak nitelendiren sözcüler, insani yardım konusunda mümkün olan her şeyin yapılacağını anlattılar. AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, önceki akşam yaptığı açıklamada, AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Chris Paten'i, insani yardımı koordine etmekle görevlendirdiğini bildirmişti.AB Dönem Başkanı, Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel ise, Afganistan harekatında sivillerin de ölebileceğini doğrulayarak, bunun sorumlusunun ABD değil, Taliban olacağını öne sürdü.AB'nin desteğinin, "darbelerin terörist kamplarına, askeri hedeflere yönelik kalması koşuluyla" süreceğini de sözlerine ekleyen Louis Michel, Amerikalıların ılımlı kalacaklarını umduğunu ifade etti. Michel, Belçika'nın saldırıya katkılarının neler olacağı hakkında ise, "Bizden önemli bir şey istemediler. Zamanı gelince, olanaklarımıza göre ne yapabileceğimize bakarız" dedi.AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana da, "Terörizme karşı savaş, bizim savaşımızdır" diyerek, ABD ve İngiltere'ye destek verdi. AB içindeki hiçbir ülkenin bu konuda tereddüt etmediğini de sözlerine ekledi. Avrupa'da yalnızca İngiltere'nin saldırıda fiilen yer almasını da, her AB ülkesinin bu operasyonda yer alacak kapasitesi olmamasıyla açıklayan Solana, "Ama her AB ülkesi, ABD'nin arkasındadır ve her AB ülkesi kapasitesine göre operasyona katılacaktır" diye konuştu.Aylık olağan toplantısını Lüksemburg'ta sürdüren AB Genel İşler Konseyi imzasıyla yapılan açıklamada da, AB'nin daha önce ABD'yi destekleme kararı aldığını hatırlatarak, "acil insani yardım" amacıyla bölgeye aktarılmak üzere, 316 milyon euro tutarında yardım diliminin serbest bırakıldığı bildirildi. Açıklamada, ayrıca, Afganistan'da "gerçek temsil gücüne sahip bir hükümet kurulması gereği"ne ve "Birleşmiş Milletler'in rolünün önemine" de değinildi.
ÖNCEKİ HABER

Yeşim Salkım konseri

SONRAKİ HABER

Savaş değil ekmek ve özgürlük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...