08 Ekim 2001 21:00

Borsalar da vuruldu

ABD'nin Afganistan'a saldırması borsaları olumsuz etkilendi. Saldırıdan sonra düşmeyen tek borsa tatil nedeni ile kapalı olan Tokyo Borsası oldu.

Paylaş
Borsalar da vurulduAmerika Birleşik devletlerinin Afganistan'a yönelik saldırı harekatının başlamasının ardından başta Asya borsaları olmak üzere neredeyse tüm borsalarda sert düşüşler başladı. Körfez Savaşı'nın aksine borsaları düşüren saldırı harekat ı ile birlikte dolar da değer kaybetmeye başladı. Hong Kong Borsası'nda endeks yüzde 3, Manila Borsası yüzde 3.7, Singapur Borsası'nda yüzde 2.2, Tayvan Borsası'nda yüzde 1.4 oranında geriledi. Asya-Pasifik döviz piyasalarında yatırımcıların, daha güvenilir buldukları Japon yeni ve İsviçre Frangı'na yönelmeleri karşısında dolar tutunmaya çabalıyor.Borsalardaki oyuncuların, ABD'nin "Kalıcı Özgürlük" adlı saldırısına dair gelişmeleri izlemek üzere ihtiyatlı tutum takınıp, daha fazla pozisyon almamaları, doların daha çok değer kaybetmesini önledi. Harekata ABD ile birlikte katılan İngiltere'de Sterlin önemli paralar karşısında geriledi.

Tahtalar kapandıBöylesine belirsizlik ortamında, borsacılar hiçbir dövize yatırıma fazla bel bağlamayınca ve Tokyo döviz borsası da bugün tatil nedeniyle kapalı olunca, Hazine tahvilleri ile vadeli işlemler piyasalarındaki bazı sözleşmeler tahtaları da kapatıldı. Böylece, Asya-Pasifik'deki borsalar bugün yönünü pek tayin edemedi. Borsacılar, her halükarda, global risk tehlikesinin ılımlı ölçüde yeniden belirmesi ve bu durumun, Japon yeni ve İsviçre Frangı'nı güçlendirmesini bekliyor. Euro bölgesinde bu hafta faiz indirimi beklendiğinden Euro'ya rağbet pek beklenmiyor.ABD'nin saldırısının piyasalara etkisini ılımlı bulan bir borsacı-analiste göre, belirsizliğin yeniden tırmanması halinde, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Endonezya başta olmak üzere Asya'daki bazı yükselen, gelişen piyasalar denilen ülkelerin para birimlerinin değer kaybedeceği öngörülüyor.

Avrupa'da da düşüşBu arada, ABD'nin Afganistan'a saldırısının başlamasının ardından, Avrupa'daki menkul kıymetler borsaları bugünü yüzde 2 civarında düşüşle açtı. Ancak, petrol, altın ile savunma sanayii ve bağlantılı şirketlerin hisse senetlerinin fiyatları yükselirken, bankacılık, telekom, petrol ve ecza sektöründeklerinki değer kaybetti.Londra'da FTSE-100 Endeksi dünkü açılışta 60.4 puan (yüzde 1.2 oranında) kaybederek 4,975.6 puana indi. Frankfurt borsasında DAX Endeksi yüzde 1.3 oranında puan kaybederek 4,402 puana geriledi. Asya borsalarında endekslerde düşüş yaşandı.
ÖNCEKİ HABER

ABD basını terörü sahiplendi

SONRAKİ HABER

Tek hedef borçları ödemek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...