08 Ekim 2001 21:00

ABD basını terörü sahiplendi

Amerikan medyası, Afganistan saldırısını "terörizmle, 11 Eylül saldırılarının bir numaralı zanlısına karşı savunma" olarak niteledi.

Paylaş
ABD basını terörü sahiplendiAmerikan medyası, Afganistan saldırısını "terörizmle, 11 Eylül saldırılarının bir numaralı zanlısına karşı savunma" olarak niteledi. The Washington Post, harekâtı, "ABD'ye düzenlenen kanlı saldırılara karşı meşru müdafaa ve Usame Bin Ladin'in El Kaide örgütüne ya da uluslararası bir vereme karşı savunma" olarak değerlendirdi. The New York Times, Afgan halkına "insani yardım yaptığı için" ABD Başkanı George Bush'a övgü yağdırdı. Gazete, "Afgan halkının, insani açıdan acılarını dindirmek önemlidir. Sayın Bush, ABD'nin, İslam ülkeleriyle Afganistan'ın dostu olduğunu açıkça ifade etti" diye yazdı.Los Angeles Times'ta çıkan haberde, "ABD'nin 11 Eylül'de New York, Washington ve Pennsylvania'ya düzenlenen ve binlercesinin ölümüne neden olan terörist saldırılara dün cevap verildi. Bu harekât yapılmalıydı" dendi. The Detroit Free Press, Bin Ladin'in El Cezire televizyonunda yayınlanan konuşmasının, Ladin'in suçu ve niyeti konusunda şüphe bırakmadığını savunarak, "Bu adam, dünyayı savaşa sokmak istiyor. Dünya böyle bir savaşa girmemeli. Ladin, insanlık adına durdurulmalıdır" ifadelerini kullandı.The Dallas Morning News da, İslam dünyasının liderlerine, harekât sonrası düzenlenecek protesto gösterileri karşısında sakin olmaları çağrısında bulundu. Haberde, "Liderler, halklarını bunun İslam'a ya da Afganistan'a karşı açılan bir savaş olmadığı yönünde ikna etmelidir. Bu savaş, terör eylemleri yapan ölüm temsilcilerine karşıdır" ifadeleri kullanıldı.The Houston Chronicle'da da Bush'un yürüttüğü kampanya çerçevesinde, sivil halka zarar vermeme girişiminden bahsedildi.

Televizyonlar ilgisiz kaldıCNN geçmişte olduğu gibi kesintisiz savaş yayını yaparken, ABD'nin diğer büyük televizyonlarından ABC, CBS ve NBC, ancak pazar günü yerel saatle öğleden sonraya kadar savaş yayınlarına devam etti. Fox televizyonu ise 13.00'te, Ulusal Futbol Ligi yayınlarına döndü. Yerel saatle akşam saatlerinde, NBC televizyonu Nascar yarışlarına, CBS televizyonu da futbol yayınlarına geçti.Saldırıların görüntülerini kaydeden Katar'ın El Cezire televizyonundan bombardıman görüntülerini CNN'in almasına ve diğer Amerikan televizyonlarına 6 saatlik ambargo koymasına karşılık, ABC, CBS, NBC, MSNBC ve Fox televizyonları, harekât başlar başlamaz ambargoyu ihlal ederek, El Cezire görüntülerini yayınladılar. Usame Bin Ladin'in konuşması da aynı şekilde, ambargo delinerek Amerikan televizyonlarında yayınlandı.Amerikan televizyon kanalları, görüntüleri, "eşitlik ve adillik" çerçevesinde ve konunun, haber değeri olarak büyüklüğü göz önüne alındığında, yasal olarak kullanma hakları olduğunu savunuyor. ABC televizyonunun sözcüsü Jeffrey Schneider da "Bu görüntülerin Amerikan halkına ulaştırılması, içinde bulunduğumuz şu ulusal kriz durumunda, CNN'in ticari çıkarlarından çok daha önemli" diye konuştu. CNN yöneticisi Walter Isaacson ise diğer kanalların açıklamalarına karşılık, El Cezire görüntülerini kullandıkları için Amerikan televizyonlarına savaş açmayacaklarını duyurdu. CNN televizyonunun, 11 Eylül saldırılarından hemen sonra El Cezire televizyonu ile bir anlaşma imzaladığı, ancak bu anlaşma için özel bir ödeme yapmadığı belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

İran ve Irak saldırıyı kınadı

SONRAKİ HABER

Borsalar da vuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...