08 Ekim 2001 21:00

İran ve Irak saldırıyı kınadı

ABD'nin Afganistan saldırısı, diplomatik alanda sert tepkilere yol açtı. İran ve Irak saldırganlığı kınarken Çin, "sivillerin hayatının tehlikeye atılmaması" uyarısında bulundu.

Paylaş
İran ve Irak saldırıyı kınadıABD'nin Afganistan saldırısı, diplomatik alanda sert tepkilere yol açtı. İran ve Irak saldırganlığı kınarken Çin, "sivillerin hayatının tehlikeye atılmaması" uyarısında bulundu.

Irak: Mütecaviz hareketIrak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Afganistan'a yönelik hava saldırılarını "mütecaviz bir hareket" olarak niteledi. Irak televizyonunda, normal yayın akışı kesilerek, üst düzey danışmanlarıyla durum değerlendirmesi yapan Saddam Hüseyin'in yorumuna yer verildi. "Dünya ülkelerini ve özellikle de ABD'yi, dünyada barış ve güvenlik isteniyorsa, gücün değil aklın kullanılması gerektiği yolunda uyardıklarını" belirten Saddam Hüseyin, "Bugün Amerika dünyanın en fakir ülkesi ve en fakir insanlarına karşı bir saldırı başlatmıştır" dedi. Irak lideri, şunları söyledi: "Gerçek müminlerin bu hareketi kınamaktan başka bir şey yapabileceğini sanmıyorum. Bu hareket, sadece Amerika tarafından veya Müslümanlara ve Müslüman bir ülkeye karşı yapıldığı için değil, aynı zamanda uluslararası hukuka aykırı mütecaviz bir hareket olduğu için de kınanmalıdır."

İran: Kabul edilemezİran, ABD ve İngiltere'nin Afganistan'a yönelik bombardımanını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Resmi İRNA ajansının haberine göre, İran Dışişleri Bakanlığı'nın harekâta ilişkin açıklamasında, "Müslüman ülkeler başta olmak üzere, dünya kamuoyu dikkate alınmadan başlatılan ve Afganistan'ın masum halkına zarar verecek bu saldırılar kabul edilemez" denildi.

İsrailli Arap vekillerİsrail parlamentosunun Knesset'teki Arap milletvekilleri Afganistan'a savaş açılmasına karşı çıktı. Milletvekilleri, ABD'ye yönelik saldırganlığın durmasının tek koşulunun Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sona ermesi olduğunu söyleyen vekiller, ABD'yi terörizme karşı mücadelede askeri olanakların kullanılmasına son vermeye çağırdı.

Castro'dan sert eleştiriKüba Devlet Başkanı Fidel Castro, Afganistan'a yönelik askeri harekatın, "terör hastalığından beter bir tedavi yöntemi" olduğunu söyledi. Castro'nun Komünist Partisi'nce yayımlanan bildiride, "Afganistan'ın tüm topraklarının silahları deneme alanı olarak kullanıldığı" savunuldu.Sudan, Afganistan'ı hedef alan Amerikan-İngiliz operasyonunu kınadı. Devlet Başkanı Ömer El Beşir başkanlığında toplanan hükümet üyeleri, toplantıdan sonra yayımladıkları bildiride, "Müslüman bir ülkeye karşı açılan savaş" olarak nitelendirdikleri operasyonun durdurulmasını istediler.

Malezya: DesteklemeyizMalezya hükümeti, ABD'nin Afganistan'a yönelik operasyonunu, sivil insanlar öleceği için desteklemediğini bildirdi. Washington yönetiminin teröre karşı savaşına destek verdiğini, ancak bölgede bir felakete neden olabileceği için Taliban'a yönelik saldırıyı desteklemediğini belirten Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, parlamentonun açılışında yaptığı konuşmada, "Bu operasyona katılmıyor ve desteklemiyoruz" dedi. Muhalefetteki Malezya İslam Partisi'nin (PAS) önde gelen ruhani liderlerinden biri olan Hadi Avang ise, "Harekâtı bir terör eylemi olarak görüyoruz" dedi.

Endonezya endişeliEndonezya hükümeti, ABD ve müttefiklerine, Afganistan'a yönelik saldırıyı sınırlı tutmaları çağrısında bulundu. Endonezya adına ilk resmi açıklamayı yapan Dışişleri Bakanı Hasan Virajuda, gelişmeleri "endişeyle" izlediklerini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Karanlığı seviyorlar!

SONRAKİ HABER

ABD basını terörü sahiplendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...