08 Ekim 2001 21:00

Karanlığı seviyorlar!

ABD ve İngiltere, önceki gece Afgan şehirlerini vurduktan sonra, dün sabah saldırıya ara verdi. Bombardıman, akşam yeniden başladı.

Paylaş
Karanlığı seviyorlar!ABD ve İngiltere'nin Afganistan'a başlattıkları saldırılara dün saat 10.30 sularında ara verildi. Irak ve Yugoslavya'ya yönelik kanlı saldırılara başlamak için de gece karanlığını tercih eden emperyalist güçler, Afganistan topraklarını da karanlık basarken vurmaya başladılar ve iki saldırı dalgasının ardından, sabah saatlerinde harekâta ara verildi. ABD ve İngiliz uçakları, Afgan kentlerine dün bir kez daha saldırdı.

Fethin yıldönümüABD'de Amerika Kıtası'nın keşfinin yıldönümünün kutlandığı ve resmi tatil olan dün, ordu, yeni "fethi" için hedef genişletiyordu. Bazı yorumcular, ABD Başkanı George Bush'un saldırı tarihi için tatilin bir gün öncesini bilinçli olarak seçtiğini dile getirdiler.Önceki geceki ilk iki dalga saldırı sırasında, Afganistan'ın en büyük kentleri olan Kabil, Kandahar, Celalabad, Herat, Kunduz ve Mezar-ı Şerif'e ve civardaki köylere bomba yağdırıldı. ABD ve İngiliz güçlerince düzenlenen bombardımanda Tomahawk tipi Cruise füzeleri, B-1, B-2 ve B-52 tipi ağır bombardıman uçakları, F-4 ve F-18 avcı uçakları görev aldı. Askeri uzmanlar, Taliban'ın elinde bulunan Stinger uçaksavar füzelerinin, gündüz Amerikan uçaklarına tehdit oluşturabileceğini, bu nedenle ilk saldırılar için riski azaltmak ve psikolojik etkiyi artırmak amacıyla gece vaktinin seçildiğini söylediler. Washington'daki gözlemciler, pazartesi gününün ABD'de resmi tatil olduğunu hatırlatarak, ABD Başkanı George W. Bush'un, "Amerikan halkının duruma alışması için bir gün daha süre tanımak" amacıyla, tatil öncesi gelen pazar gününü harekât için seçtiğini belirtiyorlar. Amerikan TV'leri, gün boyunca 'Sonsuz Özgürlük' operasyonunun propagandasını yaptı.Afganistan kentlerini bombardımana tutan uçakların bir kısmı, saldırıdan saatler önce ABD'den hareket etti. ABD'nin saldırı için yaptığı dev askeri yığınağın istasyonları olarak görev yapan uçak gemileri de önemli rol oynuyor. Umman Denizi'nde bulunan USS Carl Vinson uçak gemisinden kalkan savaş uçaklarının kullanıldığı bildirildi. Restroyer John Paul Jones'tan, yerel saatle 18:00'de (Türkiye Saati İle 19:00) fırlatılan Tomahawk füzeleriyle başlatılan saldırıdan yaklaşık yarım saat sonra da Carl Vinson gemisinden kalkan 4 adet F-18 Hornet, yarım düzine F-14 Tomcat keşif uçakları ve telsiz karıştırıcı uçaklardan oluşan 20'den fazla uçak, Afganistan'a yöneldi.

Gizli operasyon yoldaPentagon'da basın toplantısı düzenleyen ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, operasyonun başlama saatini doğruladılar.Rumsfeld bir gazetecinin, "Asıl hedef Bin Ladin mi?" sorusuna karşılık, "Hayır, bizim hedefimiz bütün terörist ağdı. Askeri operasyon, terörizmle mücadelede tek seçeneğimizdi. Çünkü Amerika'daki bütün muhtemel hedefleri korumamıza imkân yok" sözleriyle, operasyon kararını savundu. Donald Rumsfeld, operasyonun her zaman görünür olmayacağını ve gizli devam edebileceğini de belirtti. İlk geceki saldırılarda Afganistan'a atılan füze sayısı ise yüzlerle ifade ediliyor. İran haber ajansı İRNA, adını açıklamadığı Afgan bir kaynağın, Taliban güçlerinin stratejik mevzilerine 200 füzenin isabet ettiğini doğruladığını belirtti. Durum buyken, ABD ve müttefiklerinin "sivillere zarar vermiyoruz" açıklamaları inandırıcı görünmüyor. Afgan kaynaklarına göre, harekâtın ilk dalgasında Kandahar havaalanı hedef alındı, radar tesisleri ve kontrol kulesi yok edildi. Kentte El Kaide üyeleri için inşa edildiği ileri sürülen yüzlerce ev de hedefler arasındaydı. Bu evlerde çok sayıda sivilin ölmüş olabileceğinden korkuluyor.
ÖNCEKİ HABER

Yaşamı ateşe vermeyin!

SONRAKİ HABER

İran ve Irak saldırıyı kınadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...