07 Ekim 2001 21:00

Trakya'da

   savaşa ve yoksulluğa karşı miting

Paylaş
Trakya'da
    savaşa ve yoksulluğa karşı mitingEmeğin Partisi (EMEP) Lüleburgaz İlçe Örgütü'nün düzenlediği "İşsizlik, yoksulluk değil; iş, ekmek, özgürlük" mitingi dün yapıldı. Mitingde; işsizliğe, yoksulluğa, savaşa 'dur' demenin yolunun örgütlü mücadeleden geçtiği belirtildi. EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, bütün dünyanın savaşa, emperyalist yayılmalara, ABD'nin dünya jandarmalığına soyunmasına karşı mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Tek Gıda-İş Trakya Şubesi, Petrol-İş Trakya Şubesi ve petrol işçileri, Kristal-İş üyesi cam işçileri, Sinanlı ve Kaynarca köylerinden üreticiler, KESK Kırklareli Şubeler Platformu, DİSK/Gıda-İş Genel Merkez yöneticileri Celal Ovat, Seyit Aslan ve Yaşar Varol'un da katıldığı miting, Hükümet Konağı'nın önünde başladı. "İşsizlik ve yoksulluk değil, iş ekmek özgürlük", "Savaşa hayır", "Köylünün borçları ertelensin" yazılı EMEP pankartların taşındığı mitingde, Emek Gençliği de "Ne iş ne eğitim ne gelecek gençlik hiçbirinden vazgeçmeyecek", "Savaşa hayır, iş bilim özgürlük" pankartlarını taşıdılar. "IMF uşağı hükümet istifa", "Şeker yasasına hayır", "Pancar kotası kaldırılsın", "Esnek çalışmaya hayır" sloganlarını atan emekçiler, buradan Lüleburgaz Otoparkı'na yürüdü. "IMF için değil halk için bütçe", "Ulusal tarım politikaları uygulansın", "IMF ve Dünya Bankası'na emperyalizme hayır", "Çocuklarım için aş, iş, ekmek istiyorum" yazılı dövizlerin taşındığı kortejin en başında davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.

Örgütlü mücadele Otopark alanında ilk konuşmayı miting Tertip Komitesi Başkanı ve EMEP GYK üyesi Mehmet Akpınar yaptı. Üretmekten başka suçu olmayan emekçilerin krizin bedelini ödemek durumunda bırakıldıklarını söyleyen Akpınar, "Oysa krizin sorumlusu eskisiyle yenisiyle hükümetlerdir" dedi. Cam işçilerinin Lüleburgaz'da yaptığı grevin ve bu grevin hükümet tarafından ulusal güvenlik gerekçesiyle yasaklandığını hatırlatan Akpınar, "Kriz fırsatçılığı yapan patronlara karşı çıkmanın yolu cam işçilerinin başvurduğu yoldur, örgütlü mücadeledir. Partimiz bugüne kadar bu mücadelenin içinde oldu, bundan sonra da olacak" diye konuştu. Daha sonra DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan ve üretici köylüler adına Tür Köy-Sen Trakya Yöneticisi İsmet Patron konuştu. Asgari ücrete zam yapmayan milletvekillerinin kendi maaşlarını iki katına çıkardıklarını belirten Seyit Aslan, "İşte böyle bir meclis bizi yönetmeye çalışıyor. Mücadele etmek zorundayız, aksi takdirde yarınlarımız daha zor geçecek" dedi. 70 yılının 60 yılını insanlık ve torunları için üreterek geçirdiğini söyleyen İsmet Patron ise mitingde "Ama hiçbir zaman ürettiğimin karşılığını alamadım. Ürettiğimiz gibi yıllarca oy deposu da olduk. Yönetenlerse bizi ülkenin kamburu olarak açıkladılar. Bizim karıncanın yuvasında bile emeğimiz vardır oysa ki" dedi.

Emekçi boyun eğmiyor Mitingin son konuşmasını yapan EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel "Bize biraz daha fedakârlık yapın diye, çareyi boyun eğmek olarak gösteriyorlar" diyerek, emekçilerin bunu kabul etmeyeceğini söyledi. Buğdayı, tohumu, elektriği, enerjiyi dolara endeksleyen hükümetin sonra da çıkıp "TL'ye sahip çıkalım" dediğini belirten Tüzel, şöyle devam etti: "Enflasyon düşecek deniliyor, eylül ayı enflasyon oranı yüzde 75'lere kadar çıktı. Halkımız, bunların hepsinin palavracı olduğunu, yoksullaşarak, cebindeki ekmeğinin ve parası küçülerek biliyor." Üreticilerin içinde bulunduğu koşullara da değinen Tüzel, Türkiye'nin dünyanın 7. büyük tarım ülkesi iken buğdayı bile ithal eder duruma getirildiğini vurguladı. Emekçileri mücadeleye çağıran EMEP Genel Başkanı, "Artık bunun böyle gitmeyeceğini, emekçilerin kendi geleceklerini ellerine alarak sorunlarına sahip çıkacaklarını göstermemiz gerek" dedi.

Bağımlılıktan kurtulmalıKonuşmasında gündemde olan emperyalist savaşa da değinen Tüzel, başta Amerika işçi sınıfı ve onun temsilcileri olmak üzere bütün dünyanın, savaşa, emperyalist yayılmalara, ABD'nin dünya jandarmalığına soyunmasına karşı barış için mücadele etmesi gerektiğini söyledi. "Başbakan 'ABD yeterli delil bulduysa bu bizim için inadırıcıdır' diyor. 'Ulusal değer', 'onur' gibi kavramların hepsi iki paralık. Türkiye dünyanın efendisi olmaya çalışan, dünyanın kaynaklarını sömüren bu illetin peşine takılmış. Diyarbakır'dan, Malatya'ya, Adana'ya kadar memleketinin her köşesini açmış Amerika'ya. Komşu ülkelerle habire gerginlik yaratılıyor" diyen Tüzel, Türkiye'nin ABD illetinden, Avrupa emperyalistlerinden bağımlılığını kurtarmak zorunda olduğunu ifade etti. Miting, Grup Yol'un söylediği şarkılarla sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Sorumlusu hükümet

SONRAKİ HABER

Savaşa karşı mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...