07 Ekim 2001 21:00

Bu da Amerikan terörü

ABD ve İngiliz orduları; füzeler ve bombalarla Afganistan topraklarına saldırıya geçti. Dün gece başlayan saldırıda onlarca füze; Kabil, Kandahar, Celalabad, Ferah ve Kunduz gibi yoğun yerleşim bölgelerine isabet etti.

Paylaş
Bu da Amerikan terörü11 Eylül saldırısının ardından "gövde gösterisi" yapmak için Afganistan halkını seçen ABD, "terörle mücadele" bahanesiyle ülkeye büyük bir hava saldırısı başlattı. Türkiye saati ile dün akşam 18:50'de başlayan ve 19.20'de Pentagon tarafından doğrulanan saldırıda, ilk olarak başkent Kabil, Celalabad ve Kandahar şehirleri hedef alındı. İngiltere kuvvetleri de saldırıya katıldı.ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, gazetemiz yayına hazırlandığı saatlere dek saldırıda 15 bombardıman, 25 taarruz uçağı ve 50 cruise füzesi kullanıldığını söyledi. İlk belirlemelere göre Kandahar Havaalanı başta olmak üzere birçok askeri-sivil hedef imha edildi. Saldırıda can kaybı konusunda bilgi alınamıyor. Saldırının ilk dalgası, başkent Kabil'e yüzlerce bombanın yağdırılmasıyla başladı. Beş büyük bomba şehri sallarken, saldırıya uçaksavar ateşleriyle karşılık verildi. Bush, ABD saatiyle 12.50'de bir "ulusa sesleniş" gerçekleştirerek saldırının başladığını açıklarken, Başkanlık Sözcüsü Ari Fleischer de, "Terörizme karşı savaşta yeni bir cephe açıyoruz" dedi. Bu ifade, Afganistan'a yönelik saldırının, aslında tüm Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerine yönelik bir tehdit niteliğinde olduğunu gösteriyor. ABD yönetimi de daha önce, Afganistan topraklarına füzeler atmanın, "Usame Bin Ladin'in yakalanmasına hizmet etmeyeceğini" kabul etmişti.

Pakistan kullanıldıAmerikan ve İngiliz kuvvetlerinin, Pakistan hava sahasını kullandığı da kesinleşti. Pakistan'daki resmi kaynaklar, Amerikalı yetkililerin Pakistan'ı hava saldırılarından haberdar ettiklerini ve taraflar arasında temasın sürdürüldüğünü duyurdu. Bombardımana katılan uçakların Körfez bölgesinden geldikleri de belirtildi.

Birçok kent vurulduABD ve İngiltere, daha sonra ikinci dalga saldırıya başladılar. Bu sırada Kuzey İttifakı, ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinden patlamalar duyulduğunu ve bölgede yangın çıktığını bildirdi. Bir açıklama yapan Kuzey İttifakı sözcüsü, bombardımanda Mezar-ı Şerif'teki Taliban mevzilerinin hedef alındığını belirtti. Mezar-ı Şerif, Kuzey İttifakı'nın en önemli kalelerinden biriydi, ancak daha sonra Taliban tarafından ele geçirilmişti.İttifak liderlerinin açıklamasında, Ferah ve Kunduz kentlerinin de vurulduğu dile getirildi. Kabil'e yönelik bombardımanda devlet başkanlığı sarayı, devlet televizyonu binası, havaalanı ve hava savunma sistemlerinin hedef alındığı vurgulandı.

Terör eylemiTaliban, Afganistan'a yönelik başlatılan bombardımanları, "terör eylemi" olarak nitelendirdi. Afganistan'daki Taliban yönetiminin Pakistan'ın liman kenti Karaçi'deki konsolosu Rahmetullah Kakazade, "Cihat için hazırız" diye konuştu. Taliban ayrıca, bir uçağı düşürdüğünü iddia etti.

Almanya: 'Destekliyoruz'Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, ABD'nin Afganistan'a saldırısına Alman hükümetinin "açık destek verdiğini" söyledi. Schröder, ABD Başkanı George Bush'un saldırı başlamadan kısa bir süre önce telefonla kendisini arayarak bilgilendirdiğini ve "Almanya'nın ABD ile sınırsız dayanışma" içinde olduğunu belirtti. Açıklamada, Alman hükümetinin operasyona katkısının ne olabileceği konusunda bilgi verilmezken, Bush ve Schröder'in yakın temasta kalmaya devam etme konusunda görüş birliğine vardığı kaydedildi.Bush'un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i arayarak bilgilendirdiği öğrenilirken, Fransız hükümeti saldırıya katılabileceğini açıkladı. Belçika ve İsrail hükümetleri de, terörist saldırıya tam destek verdiler.

İtalya'da alarm verildi İtalya'da, Başbakanlık'ta oluşturulan kriz masasının direktörü General Tricarico, ülkede "Bravo Alarmı" verdiklerini açıkladı. Başbakanlık sözcüsü General Tricarico, Bravo alarmının ülkedeki "duyarlı hedefler" olarak bilinen her yerde (NATO üsleri, havaalanları, ABD semboli yerler, tarihi meydanlar ve benzeri yerler) geçerli olduğunu, denetimlerin artırıldığını belirtti. İtalya da, saldırıya tam desteğini açıklamıştı.

Pentagon bilgi vermiyor Her emperyalist saldırıda olduğu gibi bu saldırıda da ilk kurban "gerçekler" oluyor. Uluslararası medya, Körfez Savaşı'ndakine benzer bir sis perdesi yaratırken, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un, saldırı sonuna kadar bilgi vermeyeceği bildirildi. Pentagon yetkilileri, basının itirazı üzerine, sadece Amerikalı gazetecilere belli detaylara ilişkin bilgi verecekler.ABD yönetimi, zaman zaman "yalan bilgi" yayabileceğini de açıkça belirtmişti.

CNN bildiğiniz gibiABD'li yetkililer, Körfez Savaşı'nda olduğu gibi saldırının televizyonlardan yayınlanmasının mümkün olmadığını belirtmişlerdi. Ancak bu açıklamalar, saldırıların bir "atari oyunu" gibi CNN ekranlarından izlenmesini etkilemiyor.
ÖNCEKİ HABER

Londra Panayırı

SONRAKİ HABER

G-7 de nasihat verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...