06 Ekim 2001 21:00

POAŞ'ta Deli Dumrul öyküsü

POAŞ'ı, adeta üzerine para alarak eline geçirenler bu vurgunu geçtiğimiz günlerde düzenledikleri bir partiyle kutlarlarken, POAŞ işçileri özelleştirme sonrası kaybettikleri ekmeklerinin peşindeydiler yine.

Paylaş
POAŞ'ta Deli Dumrul öyküsüÖzer AkdemirGeçtiğimiz günlerde Petrol Ofisi Anonim Şirketi'nin (POAŞ) Maslak'taki Genel Müdürlük binasında yapılan kutlamaya, İstanbul sosyetesinin ünlü yüzlerinin yanı sıra POAŞ'ın ortakları olan İş Bankası ve Doğan Holding'in en üst düzey yetkilileri de katıldı. Ülke ekonomisinin en büyük kuruluşlarından birisi olan POAŞ'a, yüzde 51 hissesini alarak sahip olanlar, bu büyük pastanın tadını çıkarmaya çalışıyorlardı.

'Bal tutan parmağını yalar'İş Bankası-Doğan Holding Girişim Ortaklığı, 3 Mart 2000 günü yüzde 51 hissesi için, 1 milyar 260 milyon dolar verdikleri POAŞ'ın kasasında, imzayı attıkları gün 378.5 milyon dolar buldu. Daha önemlisi, POAŞ'ın taşınmazları bile tek başına 4 milyar dolar ediyordu! POAŞ'ı adeta üzerine para alarak ellerine geçirenler bu vurgunun birinci yılını, "Bal tutan parmağını yalar" deyimindeki gibi, şampanyalarla kutlarken, POAŞ'ın özelleştirilmesinden en çok etkilenen POAŞ işçileri özelleştirme sonrası kaybettikleri ekmeklerinin kavgasını veriyor. Geçtiğimiz aylarda işaret parmaklarını şakaklarına dayatılıp, "Önce kafalar değişti" sloganıyla birlikte gülümsetilip, gazetelere reklam malzemesi yapılan POAŞ çalışanları, ilerleyen günlerde bu hareketlerini, "Özelleştirmeye evet diyeceğine, kafana bir kurşun sık, ikisi de aynı demek istedik" şeklinde değiştirdiler. İşçiler açısından gelinen nokta, bu mesajdan öte bir anlam da taşımıyor zaten.

POAŞ'taki Deli DumrulHüseyin Tosun ile Cemil Taşsın da POAŞ özelleştirmesinden sonra mağdur durumda kalan binlerce işçiden ikisi. Onların durumunu diğerlerinden ayıran en önemli etken ise emeklilikleriyle ilgili. Gününü doldursun doldurmasın yüzlerce işçiyi tazminatlarını verip emekliye ayıran POAŞ idaresi, Tosun ile Taşsın için aynı yöntemi izlemiyor. Güvenlik görevlisi statüsünde POAŞ'ta 28 yılını çalışarak geçiren Tosun ve Taşsın emekli olmak istedikleri halde emekli edilmiyor! Hak, hukuk dinlemeden POAŞ'ta adeta Deli Dumrul efsanesini canlandıranlar, bu yetmezmiş gibi işçilerin 3 aylık maaşlarını da bloke edilmiş durumdalar! Her biri 20 milyar liranın üzerinde kıdem tazminatı almaya hak kazanan Tosun ve Taşsın'a bu miktarı vermek istemeyen POAŞ Genel Müdürlüğü, onları memur statüsüyle Dokuz Eylül Üniversitesi'ne atarken, iki işçinin emekli olduğunda alacakları kıdem tazminatının büyük bir bölümüne el koymayı amaçlıyor. Tosun ve Taşsın eğer Dokuz Eylül'de iş başı yapıp zaten dolmuş olan emekliliklerini burada alırlarsa ancak 6-7 milyar lira emekli ikramiyesi alabilecekler. Bunu kabul etmeyip emekli olmak için başvuran iki işçinin emeklilikleri POAŞ tarafından gerekçe gösterilmeden reddedilirken, işçilerin maaşları da 90 günü aşkın süredir bloke edilip verilmiyor.
ÖNCEKİ HABER

'Savaşa hayır' standına OHAL yasağı

SONRAKİ HABER

Londra Panayırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...