06 Ekim 2001 21:00

İthalatla terbiye!

Avrupalı alıcıların Türkiye'den zeytinyağı almak istedikleri bir dönemde ihracatçıların ithal izni almaya çalışmasını "üreticiyi ithalatla terbiye" olarak değerlendiren üreticiler, Türkiye'deki zeytinyağın ihracata yeteceğini belirttiler.

Paylaş
İthalatla terbiye! TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EİB) tarafından zeytinyağı ithalatına yönelik alınan kararı tepkiyle karşıladığını söyledi. Çetin, TARİŞ'in muhalefetine rağmen, EİB'nin zeytinyağı ithalatı yolunda karar aldığını kaydederek, bu kararın zeytinyağı fiyatlarını içerde düşürmeye yönelik olduğunu belirtti. İthal iznini talep eden ihracatçıların dış bağlantılarını gerekçe gösterdiğine işaret eden Çetin, "Avrupa'daki müşterilerini kaybetmemek için yağ ihtiyaçlarını ithalatla karşılamak istiyorlarmış. Avrupa'dan ithal edip, yine Avrupa'ya ihraç edeceklerini söylüyorlar. Böyle bir mantık olamaz. Avrupalı alıcılar bizim kapımızda yüklü yağ talepleriyle beklerken bunu anlamak mümkün değil" dedi.

İthalatla terbiyeÇetin, İtalyan, İspanyol, Tunuslu ve Fransız alıcıların Türkiye'den yağ ithal etmek istediğini hatırlatarak, İspanya'da ortaya çıkan son pirina yağı skandalıyla Türk zeytinyağının değerinin tüm dünyada arttığını belirtti. Çetin, şöyle konuştu: "Avrupalı alıcılar kapımızda yüklü miktarlarda zeytinyağı talep ederken, Türk zeytinyağı ihracatçılarının Avrupalı alıcıların taleplerini dile getirerek ve mal bulamadıklarını gerekçe göstererek, ithalat izni almak için teşebbüse geçmeleri anlamsız. İthal ettikleri zeytinyağını Avrupa'dan alıp yine Avrupa'ya satmak istemek, nasıl bir anlayıştır? Avrupa kendi ihtiyacı için neden Türkiye'yi aracı olarak seçsin? İthal izni talebi art niyet içermektedir. Bu talebin gerçek nedeni yükselen zeytinyağı fiyatlarıdır. Yükselen fiyatlarda üreticiye haddini bildirmek için ortaya konulan bir yaklaşımdır. Üretici ithalatla terbiye edilmek isteniyor. Bunu kınıyoruz."

Fiyat düşürecekler Zeytinyağı ihracatçılarının ithalat talebiyle fiyatları aşağı çekmeye dönük bir psikolojik yaklaşım sergilemeye çalıştıklarını kaydeden Çetin, geçen yıl da benzer olayların yaşandığını söyledi. Çetin, ihraç kaydıyla geçen yıl da İspanya'dan zeytinyağı diye pirina yağı ithal edildiğini ve bunların iç piyasada satışa sunulduğunu, konunun Sanayi ve Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu tarafından da adli mercilerde takip edildiğini söyledi. İhraç kaydıyla ithal edilen yağların Avrupa standardı dışında kalan kötü nitelikte olacağı endişesini taşıdığını dile getiren Çetin, şöyle dedi: "Bu karar tam bir manipülasyondur. Türkiye'de iç ve dış piyasa taleplerine yeterli miktarda zeytinyağı vardır. Hiç kimse bu silahı üreticiye karşı çeviremez. Ayrıca Avrupa'dan ithal ettiklerini ihraç etme şansları yoktur. Bu karar tamamen panik havası yaratmaya yönelik harekettir. İthal izni verilmesi halinde geçtiğimiz yıl olduğu gibi Türkiye'ye kötü yağların girme riski vardır. Bunun takipçisi olacağız. İthalat izni verilirse, dahili işleme rejimi ve ayniyet prensibi şarttır."Türkiye'nin bu yılki zeytinyağı rekolte tahmininin yaklaşık 70 bin ton olduğunu, üreticinin elindeki stokların ise 40 bin ton seviyelerinde olduğunu açıklayan Çetin, ithalata gerek bulunmadığını vurguladı. Çetin, 100 bin tonu aşan zeytinyağı rezervi ile Türkiye'nin iç ve dış taleplere gereği gibi yanıt verebileceğini ileri sürerek, "TARİŞ olarak ithalat iznine karşıyız. Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın da bu talebe hassasiyetle ve ülke yararına yaklaşması gerekiyor" dedi. "Sektörde mutabakat sağlamalıyız" diyen Çetin, şöyle konuştu: "İthalat izni isteyenler, Avrupa'ya taahhütleri olan ihracatçılar, Türk çiftçisine hakkını vererek, zeytinyağı alabilirler. Ama onlar ucuza zeytinyağı alıp ihraç etmeye alışmışlar. Türk çiftçisinde zeytinyağı var. Türkiye'ye de kötü yağları getirmeye kimsenin hakkı yok. İthalata uygun şartlarda kimsenin itirazı olmaz. Ancak bugün ithalat için uygun şartlar yok. Günün birinde buna ihtiyaç olursa, ithal edilen yağın aynısı mutlaka ihraç edilmeli ve gümrük giriş çıkışlarında kontrolleri çok iyi yapılmalı.
ÖNCEKİ HABER

Nükleer tehdit gündemde

SONRAKİ HABER

İHD'den savaşa karşı birlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...