06 Ekim 2001 21:00

Nükleer tehdit gündemde

Bundan bir süre önce 'ABD'nin nükleer silah kullanma tehdidinde bulunmasını' tavsiye eden stratejistler, bugün Bush yönetiminde kilit görevlerde bulunuyor. Bu çevreler, 11 Eylül'ü fırsat bilerek atağa kalktı.

Paylaş
Nükleer tehdit gündemdeWashington ve New York'a yönelik 11 Eylül saldırılarını fırsat bilen ABD yönetimi, dünyaya yönelik tehdidini tırmandırıyor. Son olarak, Pentagon'a yakın güvenlik stratejistleri, "kimyasal ve biyolojik saldırıların caydırılması için" nükleer silahları tartışmaya başladı.Herald Tribune'de yayınlanan habere göre, Bush yönetimine yakın çevreler, hükümete, böylesi bir saldırı durumunda "nükleer silah kullanılacağını açıkça ilan etme" çağrısı yapıyor. Bu çağrının olumlu yanıtlanması durumunda ABD, "nükleer silah kullanan ilk taraf olmama" olarak özetlenen "Soğuk Savaş ilkesi"ni terk etmiş olacak. Bu ilke, geçtiğimiz yıl içinde Rusya tarafından da reddedilmiş, Rus yönetimi, "ulusal güvenliğinin tehdit edilmesi" halinde nükleer silah kullanabileceği kararını almıştı. İki devletin bu karşılıklı adımları, nükleer bir saldırı olasılığını geçmiştekinden daha güçlü kılıyor.

Dikkat çeken raporBush yönetiminden üst düzey yetkililer, bugüne dek bu konuda belirgin bir tutum takınmadı. Ancak bazılarının, nükleer silahlara "sıcak" baktığı iyi biliniyor.Kamusal Politika Ulusal Enstitüsü adlı sözde "düşünce kuruluşu" tarafından geçtiğimiz ocak ayında yayınlanan raporda, "bölgesel güçlerin kitle imha silahlarını kullanmasını önlemek veya eşsiz hedef kapasitesi sağlamak için" ABD'nin nükleer silah kullanmasının gerekebileceği belirtilmişti. Raporda, "Belli koşullar altında, potansiyel rakiplerimizi caydırmak için çok ciddi nükleer tehditler gerekebilir" deniyordu.Bu korkunç raporun yazarlarından Stephen Hadley, şu anda ABD Başkanı Bush'un ulusal güvenlik danışman yardımcısı. Diğer bir yazar Robert Joseph, Ulusal Güvenlik Konseyi'ne silahlanma stratejisi şefi olarak atandı. Rapor yazarlarından Stephen Cambone ve William Schneider Jr. da, Bush'un savunma danışmanları oldular.

'Küçük' nükleer silahlarÖnemli mevkilere getirilen bu isimler, 11 Eylül saldırısının ardından seslerini daha da yükseltti. Raporda adı geçen diğer bir isim, David Smith, "11 Eylül'ün esnek seçenekleri tekrar gözden geçirme gereğini gösterdiğini" öne sürerek, "Bizim demek istediğimiz şu ki, ABD'nin mevcut cephaneliği, herkes için yeterince caydırıcı değil" diye konuştu. Bu görüşleri paylaşan Bush'a yakın birçok yetkili, "kimyasal ve biyolojik silah tesislerinin vurulması, Usame Bin Laden ve Saddam Hüseyin'in yok edilmesi" gibi amaçlarla, "küçük nükleer silahlar" kullanılmasından yana. Pentagon'a bağlı Tehdit Küçültme Ajansı'nın başına getirilen Stephen Younger, yine geçtiğimiz yıl hazırladığı bir raporda, "nükleer silahların rolünün yeniden değerlendirilmesi kapsamında, daha küçük nükleer silahların değerlendirmeye alınmasını" talep ediyordu.

Kongre bekliyorDünyayı bir felaketin eşiğine getirebilecek olan bu görüşlerin ABD politikasında ne kadar etkili olduğu, bu yıl sonunda Kongre'ye sunulacak olan "Nükleer Duruş Değerlendirmesi"nde görülecek. ABD Genelkurmayı'ndan Richard Myers, bu değerlendirmenin en önemli kısımlarından birinin, "kitle imha silahlarına karşı caydırıcılık" olduğunu belirtmişti. Kamusal Politika Ulusal Enstitüsü raportörlerinden William Van Cleave, değerlendirmenin, "daha az etkili nükleer silah kapasitesi kazanılması gerektiği" vurgusu yapacağını dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

BEDAŞ'ta yolsuzluk düzeni

SONRAKİ HABER

İthalatla terbiye!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...