05 Ekim 2001 21:00

Sular durulmuyor

İzmir Milletvekili Işın Çelebi, başlattıkları muhalefet konusunda ANAP tabanının kendilerini desteklediğini, ancak genel merkez korkusundan seslerini çıkaramadığını söyledi.

Paylaş
Sular durulmuyorANAP kurucusu İzmir Milletvekili Süha Tanık, Trabzon Milletvekili Eyüp Aşık, İstanbul Milletvekili M. Ali İrtemçelik'in peş peşe istifalarıyla şoka giren ve Işın Çelebi, Burhan Kara, Yıldırım Aktuna gibi isimlerin muhalefetiyle sarsılan ANAP'ta sular durulmuyor. Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın, muhaliflerle görüşmesinden de sonuç alınamazken, istifaların devam edeceği belirtiliyor. Olası bir erken seçimi düşünen milletvekilleri, hükümetin halkı ezen, ülkenin onurunu ayaklar altına alan politikaları nedeniyle ANAP'ın seçimde yeniden iktidara gelmesi bir yana barajı bile aşamayacağını biliyorlar. Bu nedenle istifa ederek yerlerini sağlamlaştırma peşindeler.

Çelebi: Taban bizimleANAP İzmir Milletvekili Işın Çelebi, hazırlıklarını sürdürdükleri deklarasyon konusunda ANAP tabanının kendilerini desteklediğini, ancak genel merkez korkusundan seslerini çıkaramadığını söyledi. BİA'ya açıklama yapan Çelebi, amaçlarının Siyasi Partiler, Seçim, İhale ve Siyasi Ahlak Yasası'nı biran önce değiştirerek Türkiye'yi seçime götürmek olduğunu belirtti. Çelebi, kendileriyle ilgili olarak 'Süleyman Demirel'le birlikte hareket ediyorlar' gibi yakıştırmalar yapıldığını, bunun hareketi küçük düşürmek için yapıldığını kaydetti. "Partiler çete anlayışıyla yönetiliyor" diyen Çelebi, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nın değişmesiyle liderlerin siyaset üzerindeki tekelinin kırılacağını öne sürdü.

Toplu istifa gelebilirBu arada ANAP İzmir il ve ilçe teşkilatlarında da büyük hareketlilik gözleniyor. Teşkilat üzerinde ağırlığı bulunan 18 yıllık milletvekili Süha Tanık'la birlikte bir diğer etkili isim İzmir Milletvekili Işın Çelebi'nin de ANAP içindeki muhalif hareketin başını çekmesi, partinin il teşkilatlarında kopuşları da gündeme getirdi. Partiye yakın kaynaklar, önümüzdeki günlerde toplu istifaların gelebileceğini bildirdi. ANAP'ın İçel il teşkilatında ise muhalifler beklemede. Genel Merkez'e "muhalif" olarak bilinen ANAP'lılar, basın karşısında susuyor ya da Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın yanında olduklarını söylüyor. ANAP Diyarbakır İl İkinci Başkanı Resul Özbay da, milletvekili istifalarının demokratik bir tepki olduğunu söyledi. Özbay, "Şimdiki gerekçeleri eften püften, gerekçeler hele bir netleşsin, biz de ondan sonra tavrımızı ortaya koyarız" dedi.

Tezgâhlanmış istifalarDevlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, birkaç gündür ANAP milletvekillerinin sistematik istifalarının olduğunu öne sürerek, "Hangi tarihte kimin istifa edeceği belirlenmiş bir senaryo gibi geliyor" dedi. Karakoyunlu, İzmir İl Başkanlığı'nı ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Karakoyunlu, bir gazetecinin, "ANAP çözülme sürecine mi giriyor; istifalar devam eder mi?" sorusuna şu karşılığı verdi: "ANAP'ta birkaç gündür tezgâhlanmış sistematik istifalar var. Hadiseyi sürekli sıcak tutmaya yönelen bir merak içinde, sanki isimleri önceden belirlenmiş gibi. Hangi tarihte kimin istifa edeceği belirlenmiş bir senaryo gibi gidiyor. Daha önce istifalarla ilgili Genel Başkanımız Mesut Yılmaz, yaptığı açıklamada, insanların şahsi konularından kaynaklanan zorlukları bir partinin siyasi hayatı içinde bir hadiseymiş gibi takdim etmelerinin sağlıklı olmadığını ifade etmişti. Söyledikleri doğrudur. Bugün aynı şekilde herkes şahsi konumundan kaynaklanan rahatsızlığı sanki bir siyasi hadiseymiş gibi takdim ederek asıl özünden saptıran ve kendisine prim toplamaya yönelen bir mekanizmayı tercih ediyor. İstifaları böyle değerlendiriyorum."
ÖNCEKİ HABER

Savaş aslında çoktan başladı

SONRAKİ HABER

Türkiye NATO fanatiği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...