05 Ekim 2001 21:00

Pişkinsüt:

   Köklü değişim için siyasi irade yok

Paylaş
Pişkinsüt:
    Köklü değişim için siyasi irade yokTBMM İnsan Hakları Komisyonu Eski Başkanı, DSP Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt, Anayasa'da yapılan değişiklikleri yeterli bulmanın mümkün olmadığını ifade ederek, Anayasa'nın 12 Eylül mantığından kurtarılması gerektiğini söyledi. Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü ile Türk Demokrasi Vakfı'nın İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlediği "AB'ye adaylık sürecinde Türkiye'de insan hakları eğitimi ve uygulamaları" konulu sempozyuma katılan Pişkinsüt, Anayasa'da köklü bir değişim için siyasi iradenin olmadığı üzerinde durdu. Anayasa'da yapılan değişiklikleri bir adım olarak değerlendiren, ancak asla yeterli bulmadığını dile getiren Pişkinsüt, halkın egemenliğinin parlamentoda sağlanması gerektiğinin altını çizerek, yargı ve hukuk reformlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Yasası'nda değişikliklerin bir an önce yapılması gerektiğini belirten Pişkinsüt, "AB'nin gözünü boyamaya yönelik bir takım değişiklerin" yeterli olmayacağını kaydetti. DGM'lerin kaldırılması gerektiğine de dikkat çeken Pişkinsüt, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin hiç bir koşul ve engel tanımaksızın kaldırılması için bir iradenin olmadığının altını çizdi. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süheyl Batum ise "Avrupa İnsan Hakları Hukuku ve Türkiye'de İnsan Hakları Sorunu" başlıklı konuşmasında yaşam hakkı ihlalleri ve düşünce özgürlüğü üzerinde durarak, yaşam hakkı ihlallerinde titiz bir soruşturma yürütülmediğine ve denetim mekanizmasının işlemediğine dikkat çekti. AİHM kararların bunun açık bir göstergesi olduğunu ifade eden Batum, Türkiye'nin mevcut mevzuatının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi mevzuatına uygun olmadığını belirtti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Eğitim emekçileri savaşa karşı duracakEğitim-Sen tarafından, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü vesilesiyle yapılan açıklamalarda, öğretmenlerin içinde bulundukları zor koşullara çözüm bulunması istendi ve savaşa karşı eğitime bütçe talebi dile getirildi.Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi'nin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı basın toplantısında, dünyayı topyekün bir savaşın eşiğine getiren savaş reddedilerek, savaşa değil, eğitime bütçe ayrılması talep edildi. Basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Hayrettin Altun, 5 Ekim'de yapmak istedikleri şölenin Kürtçe davetiye nedeniyle yasaklandığını ifade etti. Eğitim emekçilerinin 5 Ekim'i zorlaşan ekonomik, demokratik ve mesleki sorunlarla kutladığını belirten Hayrettin Altun, dünyada ve Türkiye'de yoksulluğun ve savaşın kıskacına girildiğini söyledi. Altun, "Eğitim-Sen tüm toplumları, bütün insanlığı, 'savaşa taraf olma' sıkıştırmasını reddetmeye çağrıyor" dedi. Açıklamanın ardından Altun'a, geçen yıl Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi tarafından 5 Ekim'le ilgili Kürtçe davetiye bastırdığı için DGM'de yargılanan, daha sonra beraat eden ve Rize'ye sürgün edilen eski şube yöneticisi Ali Erdemirci tarafından çiçek verildi.

Ortak mücadeleEğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Nihat Değer de, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Değer açıklamasında, Türkiye'deki öğretmenlerin diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha umutsuz ve mutsuz olduğunu belirtti. Değer, şu görüşlere yer verdi: "Ülkemizdeki öğretmenler, toplumsal statü, ekonomik, sosyal ve özlük hakları konusunda oldukça geri kalmıştır. Öğretmenler sefalet ücreti almaktadır. Geçen yıl 433 dolar olan öğretmenin maaşı bu yıl 283 dolara düşmüştür. Öğretmen açığı devam etmektedir. Bu yıl ataması yapılan 26 bin öğretmen, açığı kapatmaya yetmemektedir. Avrupa ülkelerinde 100 öğrenciye 7, Türkiye'de 3 öğretmen düşmektedir. Öğretmenlerin ekonomik, sosyal ve özlük hakları ancak sendikanın işverenle yapacağı toplu sözleşmeyle çözülebilecektir."

Öğretmen ihtiyacıEğitim-Sen Samsun Şubesi Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Şube Başkanı Metin Erol da, eğitim sisteminin bütün unsurlarının ve yaşanılan bütün sorunların ancak ortak bir mücadele perspektifiyle hareket edilirse çözülebileceğine olan inançlarıyla 5 Ekim'i kutladıklarını söyledi. Eskişehir'de, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan öğretmenler, eğitime bütçeden daha fazla pay ayrılmasını isterken; Garip Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında, sefalet koşullarında yaşamaya mahkum edildikleri eleştirisinde bulundu. Erdoğan, 190 bin yeni öğretmene ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye insan haklarından kaldı

SONRAKİ HABER

Anadolu'nun bitmeyen romanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...