05 Ekim 2001 21:00

Satışa karşı eylem

İsviçre havayolları Swissair'in UBS ve Credit Swiss adlı bankalar tarafından satın alınmasından sonra planlanan bütün uçuşların durdurulması ve binlerce çalışanın işine son verileceğinin açıklanması büyük tepkilere neden oldu.

Paylaş
Satışa karşı eylemİsviçre havayolları Swissair'in UBS ve Credit Swiss adlı bankalar tarafından satın alınmasından sonra planlanan bütün uçuşların durdurulması ve binlerce çalışanın işine son verileceğinin açıklanması büyük tepkilere neden oldu. Çarşamba günü Swissair'in hemen hemen bütün çalışanlarının Zürich-Balsberg'deki Swissair merkez yönetim binası ve UBS bankasının Glattbrugg'da bulunan merkez binası önünde toplanarak protesto gösterisi yaptılar. Yaklaşık 10 bin Swissair çalışanın katıldığı bu gösterilerde halktanda çok sayıda kişi yürüyüşçülerin yanına gelerek destek sundular. Özellikle pilotlar, UBS ve Credit Swiss'in yöneticilerinin hükümet ile anlaşarak Swissair'i iflasa sürüklediğini iddia ediyorlar.Çarsamba günü yapılan gösterilerden sonra perşembe günü de Basel'de 150, Cenevre'de 1200 kişinin katıldığı gösterileri, Bern'de hükümet binası önünde yapılan ve yaklaşık 8000 emekçinin katıldığı büyük bir gösteri takip etti.

Gösteriler yayılıyorBasel'deki gösteride "1995'te 'Swissair krizdedir' dediler biz de maaşlarımızın yüzde 15'inin düşürülmesini kabul ederek fedakârlık yaptık. Ama bankalar bu fedakârlığımızın üzerine oturarak 10 bin çalışanı sokağa atmak istiyor" denildi. Gösteri boyunca çalışanlar, Swissair'i bankalara teslim etmeyeceklerini vurguladılar. Gösteriye GBI adlı inşaat ve yapı işçileri sendikası da destek verdi.Bern'de Kapers ve Vpod adlı sendiklarca düzenlenen gösterilere ise özelleştirme ile karşı karşıya kalan demiryolu işçileri de katıldı. Parlementonun çalışma saatlerinde Bundesplatz adı verilen meydanda yürüyüş yapma yasağına rağmen Swissair emekçileri parlemento önünde gösteriler yaparak Swissair'in federal hükümet tarafinda tekrar geri alınmasını ve Swissair'in iflas ettiğini gösteren bütün belgelerin ve hesapların yeniden incelenmesini talep ettiler. Parlementonun yanında bulunan UBS bankası da protestodan nasibini aldı. Bankaların kölesi olmadıklarını belirten emekçiler ülkenin "muz cumhuriyetleri" gibi yönetilemeyeceğini söyleyerek hükümete tepkilerini dile getirdiler. Gösterilerde dağıtılan bildirilerde Swissair'in hissesinin olduğu Belçika, Fransa, Polonya ve Portekiz havayolu şirketlerinde çalışanları ile de dayanışma içinde oldukları bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

IMF bütçe ile saldıracak

SONRAKİ HABER

Derviş fiyat biçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...