05 Ekim 2001 21:00

Yine dolarla soygun

IMF şeflerinin neredeyse değişmez şart olarak dayattıkları dalgalı kurun maliyeti Türkiye'ye her geçen gün daha pahalıya mal oluyor. Aylardır tanık olduğumuz vurgun dün yine dolar üzerinden yaşandı.

Paylaş
Yine dolarla soygunTürkiye dalgalı kura geçtiği günden bu yana dolardaki spekülasyonlarla soyuluyor. Dün de bu soygunlardan birine daha tanık olundu. Nitekim 20 alıcının Merkez Bankası'nın döviz ihalesinde aynı fiyatı verdiği açıklandı. Bu gelişme büyük bir danışıklı vurgunun yaşandığını gösteriyor. IMF'nin Türkiye'yi nasıl bir kaosa sürüklediği dünkü gelişmelerle bir kez daha ortaya çıktı. IMF şeflerinin neredeyse değişmez şart olarak dayattıkları dalgalı kurun maliyeti Türkiye'ye her geçen gün daha pahalıya mal oluyor. Aylardır tanık olduğumuz vurgun dün yine dolar üzerinden yaşandı. İstanbul serbest piyasada doların satış fiyatı, 1 milyon 670 bin liraya kadar yükseldi. Türkiye'nin "ayaklı borsası" Kapalıçarşı'da ABD Doları 1 milyon 635 bin liradan alınıp, 1 milyon 655 ile 1 milyon 670 bin lira arasında satıldı. Borsa'da ise doların 1 milyon 645 bin lira işlem gördüğü bildirildi. Dolarda sabahtan başlayan bu hızlı yükseliş öğle saatlerinde 75 bin lirayı bulurken, Merkez Bankası olanları sadece izlemekle yetindi. Merkez Bankası'nın müdahale etmemesi IMF'ye verilen söze bağlı kalmak olarak değerlendirildi. Borsacılar dolardaki bu hızlı yükselişin hiçbir gerekçesi bulunmadığını tamamen spekülatif olduğunu söylediler. Dolardaki artışa çok geç müdahale eden Merkez Bankası'nın açtığı ihalede yaşanan gelişmeler ise vurgunu bütün açıklığı ile ortaya koydu. Merkez Bankası'nın döviz satış ihalesinde, dolar satışı 1 milyon 665 bin lira tek fiyat üzerinden gerçekleşti. Yani ihaleye giren bütün bankalar ve finans kuruluşları "söz birliği etmişçesine" tek fiyat verdiler. Bugüne kadarki ihalelerde hiç görülmeyen bu duruma şaşıran analizciler "Böyle tesadüf olmaz" yorumunu yaptılar.

Dünyada düşüyorBütün dünyada, savaş konsepti ile ABD, Avrupa ve Japonya ekonomisinde durgunluğun belirtilerinin görülmesi nedeniyle dolarda düşüş yaşanırken, Türkiye'de dolar İkiz Kuleler ve Pentagon'a yapılan saldırı anından beri artıyor. Türkiye'de bu vurgun yaşanırken dolar dün uluslararası piyasalar da yine değer kaybediyordu.
ÖNCEKİ HABER

Arka bahçede davetsiz misafir

SONRAKİ HABER

IMF bütçe ile saldıracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...