05 Ekim 2001 21:00

Şaron'un Filistin telaşı

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, ABD'nin Arap ülkelerine sıcak görünmek amacıyla Filistin kozunu oynamasına karşı çıktı. Bağımsız Filistin devletine dair hiçbir somut gelişme olmadığı halde etekleri tutuşan Şaron, 'mağdur' olduklarını öne sürdü.

Paylaş
Şaron'un Filistin telaşıABD yönetiminin Afganistan'a yönelik muhtemel saldırıya destek vermeleri konusunda Arap ülkelerini ikna etme çabaları, İsrail yönetimini endişelendirdi. İsrail, Filistin sorunu ile ilgili olarak verilen vaatlerden rahatsız. ABD Başkanı George Bush'un 11 Eylül saldırısı öncesinde Filistin devetini tanıma kararı aldığı yolundaki haberlerin ardından İngiltere Başbakanı Tony Blair de partisinin kongresinde Filistin'i destekleyen bir konuşma yapmıştı.

'Bizi harcamayın'İsrail Başbakanı Ariel Şaron, ABD'nin Arapların desteğini kazanma çabasının, İsrail'in vatandaşlarını savunmak için "gerekli bütün önlemleri" almasını durdurmayacağını söyledi. Şaron, önceki gün İsrail askeri kılığındaki Filistinli silahlı bir kişinin ülkenin kuzeyindeki Afula kentinde otobüs garında üç İsrailliyi öldürmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, "Arapları teskin etmek için bizi harcamayın" dedi. İsrail ordusunun son bir yıl içinde 1000'e yakın sivili katlettiğini görmezden gelen Şaron, "Ateşkese ulaşmak için gösterdiğimiz çabaların hepsi Filistinliler tarafından torpillendi. Bir gün bile ateş kesilmedi" diye konuştu."Güvenlik kabinesi bu yüzden İsrail vatandaşlarının tam güvenliğini sağlamada gerekli bütün önlemleri almak için güvenlik güçlerimize talimat verdi" diyen Şaron, kabinenin, Filistinli militanları "izleme ve öldürme" politikasını sürdürmesi yönünde orduya yeşil ışık yaktığını hatırlattı. Şaron, basın toplantısında, İsrail'in müttefiki ABD için "kurban olmayacağının" işaretini de verdi.İsrail Başbakanı, "Münevver Avrupa demokrasilerinin uygun, geçici çözüm için Çekoslovakya'yı (Nazilere) kurban etmeye karar verdiği 1938 yılındaki korkunç hatayı tekrarlamayın. İsrail diğer Çekoslovakya olmayacak, terörizmle savaşacak" ifadesini kullandı. Şaron, İsraillilerin her zaman yalnızca kendilerine güvendiğini, bugün de yalnızca kendilerine güveneceğini iddia etti.

Beyaz Saray'dan itirazBeyaz Saray, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un bu açıklamalarının sözlerinin kabul edilemez olduğunu bildirdi. ABD Başkanı George Bush'un sözcüsü Ari Fleischer, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Başkan Bush'a göre, İsrail Başbakanı'nın bu sözleri kabul edilemez" dedi. Fleischer, ABD'nin bu konudaki görüşünü, İsrail'deki ABD büyükelçiliği ve Ulusal Güvenlik Konseyi aracılığıyla Şaron'a iletildiğini söyledi.

İşgal ve katliamAriel Şaron bu açıklamalarla İsrail'i "mağdur" göstermeye çalışıyor ancak Filistin topraklarından gelen haberler bunun aksini ispatlıyor. İsrail ordusu, dün sabah El Halil kentinin Yahudi yerleşim yerlerine bakan Ebu Sneyne tepesi ve kentteki mahallelerden Haretişşeyh'e askeri araçlar eşliğinde yaklaşık 50 tank ve zırhlı personel taşıyıcıyla girdi. İsrail güçleriyle Filistinliler arasında çıkan çatışmada 5 Filistinli öldü, 45 kişi yaralandı. İsrail güçleri Filistin bölgelerindeki evlere tank ateşi açıp evleri yıkarken, askerlerin yaklaşık 15 eve girdiği belirtildi. İsrail ordusu en son, Filistinlilerin iki İsrailliyi yaralamasından sonra 23 Ağustos'ta Ebu Sneyne ve diğer mahallelere girmiş, iki evi yıktıktan sonra çekilmişti.İsrail'in yüzde 20'sini kontrol ettiği El Halil'de 150 bin Filistinli ve yaklaşık 300 Yahudi yerleşimci yaşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Wahn Şatosu

SONRAKİ HABER

ABD'nin dayanağı şiddet ve baskı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...