28 Ağustos 2011 10:30

Ekranda çocuk oyunculara sınır

YENİ yayın yönetmeliğiyle reklamlarda ve dizilerde boy gösteren çocuklar için “istismar” sınırı getiren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tiyatro, sinema, radyo ve televizyonlarda rol alan çocukların da çocuk işçilerle ilgili mevzuata eklenmesini istiyor. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre Konuyu &Cced

Ekranda çocuk oyunculara sınır
Paylaş

YENİ yayın yönetmeliğiyle reklamlarda ve dizilerde boy gösteren çocuklar için “istismar” sınırı getiren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tiyatro, sinema, radyo ve televizyonlarda rol alan çocukların da çocuk işçilerle ilgili mevzuata eklenmesini istiyor. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre Konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüşeceklerini belirten RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, yapılacak mevzuat değişikliğini kendileri açısından anında uygulamaya başlayacaklarını söyledi.

RTÜK’ün yönetmelik çalışmaları ilk olarak, çocuklara yönelik ürünlerin reklamlarında çocukların rol almamasına ilişkin düzenlemeyle gündeme geldi. Hazırlanan yönetmelik taslağının görüşe açılmasıyla birlikte, yayıncılık ve reklam sektöründen üst kurula çok sayıda görüş geldi.

Bu görüşleri değerlendiren üst kurul, çocuklara yönelik ürünlerin reklamlarında çocukların rol almamasına ilişkin düzenlemeyi yönetmelik taslağından çıkardı. Bunun yerine BM Çocuk Hakları Sözleşmesi esas alınarak yayınlarda çocukların istismar edilemeyeceği hükmü getirildi. Çeşitli programlarda rol alan çocukların istismarının önlenmesine yönelik ülke örneklerini inceleyen RTÜK, somut adımlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile temasa geçecek.
Reklamların çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratma olasılığının diğer programlardan daha fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Davut Dursun, çocukların ekran başında olduğu saatlerde yayımlanan reklamlarda belli ölçütlerin uygulanması gerektiğini anlattı.

‘İSTİSMAR EDİLMEMELİ’

Dursun, “Biz yeni düzenlemeye ‘televizyon yayınlarında da reklamlarda da çocuklar istismar edilmemeli’ şeklinde açık bir hüküm koyduk” dedi. Dursun, üst kurulun istismar olduğu iddia edilen her olayda örnek kararlar vereceğini söyledi. Çocukların reklamlarda aktör olarak oynaması konusunda da çok sayıda görüş aldıklarını ve konuyu tartıştıklarını anlatan Dursun, ekranların çocuklara tamamen kapatılmasının doğru olmayacağı düşüncesinden hareketle, bu konuda “istismar” ilkesi getirdiklerini söyledi.

Reklam ve programlarda çocukların rol almasından, reklam süreleri, sponsorluk ve ürün yerleştirme uygulamalarına kadar pek çok konuda yeni yayın standartlarını içeren yönetmeliğin bayramdan sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.
(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sarıgül’den soruya tepki, Bakan’a övgü

SONRAKİ HABER

Tutsak dergi “Ümüş-Eylül” çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa