04 Ekim 2001 21:00

Üniversitelerde protesto

Ankara, Adana ve İstanbul'daki üniversite açılışlarında öğrenciler, savaşı ve Türkiye'nin savaşa dahil olmasını protesto ettiler.

Paylaş
Üniversitelerde protestoÖğrenciler, ODTÜ, Ankara Üniversitesi DTCF, İstanbul Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi'nde savaşı protesto ettiler.Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) öğrencileri, emperyalist savaşa izin vermeyeceklerini düzenledikleri forumla dile getirdiler. 50 kişinin katıldığı forumda, ABD'nin Ortadoğu'nun zenginliklerini paylaşmak amacıyla başlatacağı savaşa Türkiye'yi de dahil etmeye çalıştığı belirtilerek, öğrencilerin bu savaşa izin vermeyeceği vurgulandı. Sık sık "Emperyalist savaşa hayır", "Savaşa hayır, kahrolsun emperyalizm", "Savaşa değil, eğitime bütçe" sloganlarının atıldığı forumda, üniversitenin gerçek sahibi öğrencilerin sesinin savaş çığırkanlığına destek veren YÖK'ten daha yüksek çıkacağı dile getirildi. Forumda ortak açıklamayı okuyan Kamil Ortakçı, ABD'nin "terörist"lerle yapacağı savaşta kendi yanında yer almayan ülkeleri de "terörist" ilan ettiğini ifade ederek, ABD'nin egemenlik kurmak istediği her yerde, iç savaşlar, etnik ve dinsel çatışmalar yarattığını hatırlattı. ABD'nin bugün de Ortadoğu'daki planlarını gerçekleştirmek için dünyayı kana bulamak istediğine dikkat çeken Ortakçı, Türkiye'nin de bu savaşa üsleriyle, askeri desteğiyle sokulmaya çalışıldığını dile getirdi.

Savaş istemiyorlarOrtadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'nde de öğrenciler yaptıkları basın açıklamasıyla ABD'nin Ortadoğu'daki planlarını gerçekleştirmek için dünyayı kana bulamasına izin vermeyeceklerini ifade ettiler. Yemekhane önünde öğle saatlerinde bir araya gelen yaklaşık 300 öğrenci, "ABD askeri olmayacağız", "Savaşa hayır", "İnsanlığa, bilime, üniversiteye özgürlük" sloganlarını attılar. "Emperyalist savaşa hayır, ODTÜ savaş karşıtı öğrenciler" pankartını açan öğrenciler, ABD'nin savaşına destek veren YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ü de protesto etti.Basın açıklamasını okuyan Sinan Özbay, Türkiye'nin başında bulunan emperyalizmin işbirlikçilerinin de savaş çığlıkları attığını dile getirerek, Türkiye'nin tam bir kaosun ve karanlığın içine sürüklenmek istediğini ifade etti. Savaşın daha fazla işsizlik, yoksulluk, baskı ve terör getireceğini belirten Özbay, "Körfez Savaşı'nda Türkiye'ye bir koyup üç alacağını iddia ederken, Irak'a milyonlarca dolar tazminat ödemek zorunda kaldık" dedi. Özbay, Türkiye'nin ABD yanında savaşa katıldığında IMF'nin Türkiye'yi paraya boğacağının iddia edildiğini kaydederek, yıllardır IMF ve Dünya Bankası politikalarıyla yönetilen Türkiye'nin açlık ve yoksulluk içinde yaşadığını hatırlattı.

Açılışta ABD protestosuİstanbul Üniversitesi'nin yeni öğretim yılına başlaması dolayısıyla düzenlenen törende, Öncü Gençlik üyesi bir grup öğrenci protesto gösterisi yaptı. ABD'de yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması çağrısının ardından "En büyük terörist Amerika'dır" sloganını atan öğrenciler, polisler tarafından yaka paça gözaltına aldı. İÜ yeni öğretim dönemi açılış töreni dün Fen Fakültesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Törende, YÖK genelgesi doğrultusunda ABD'ye yapılan saldırıda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulması çağrısı yapıldı. Bu çağrının ardından Öncü Gençlik üyesi bir grup öğrenci, "En büyük terörist Amerika'dır" sloganını atarak "Kahrolsun ABD, bağımsız Türkiye-Öncü Gençlik" afişini açmak istedi. Öğrencilere müdahale eden polis 15 öğrenciyi yaka paça gözaltına aldı.

ÇÜ'de açıklamaEmek Gençliği, Çukurova Üniversite'sinde yaptığı basın açıklaması ile savaş çığırtkanlığını protesto etti. Emek Gençliği adına açıklamayı yapan Ali Fikirsindi, 11 Eylül'de ABD'ye yapılan saldırının ABD ve diğer emperyalistlerce "altın fırsat" olarak kullanılmak istendiğini söyledi. ABD ekonomisinin 1930'lardan bu yana en büyük durgunluğunu yaşadığına dikkat çeken Fikirsindi, yaratılmak istenen savaşla bu durgunluğun atlatılmak istendiğini vurguladı. Ülkenin savaşa sokulması durumunda savaşa daha fazla bütçe ayrılacağını ve üniversitelerin daha berbat hale geleceğini ifade eden Fikirsindi, ülke emekçilerinin ve gençliğin çıkarına olmayan bir savaşa karşı mücadele çağrısı yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Sendikalar savaşa karşı tavır almalı

SONRAKİ HABER

Savaşa karşı ortak miting

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...