04 Ekim 2001 21:00

Sendikalar savaşa karşı tavır almalı

Malatya'da sendikalar, ABD'nin tehditkar ve saldırgan tutumuna karşı konulması gerektiğini belirterek, en kısa zamanda antiemperyalist bir mücadele platformu kuracaklarını belirttiler.

Paylaş
Sendikalar savaşa karşı tavır almalıVural NasuhbeyoğluMalatya'da ABD'nin savaş hazırlıklarına oluşan tepkilerin örgütlenme çalışmaları sürüyor. ABD'nin olası bir savaş sırasında Malatya'daki Erhaç hava üssünü de kullanmak istemesi Malatya'yı bu konuda daha da önemli kılıyor. Siyasi partiler, sendikalar ve kitle örgütleri de savaşa karşı biraraya gelme çalışmalarına hız verdiler. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan sendikacılar, Malatya'da antiemperyalist bir mücadele için oluşturulması gereken platform için "yavaş" davrandıklarını ancak, bu durumu düzeltmek için çaba göstereceklerini söylediler.

Savaş zarar verirEğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Baytemur, "Olası bir savaş, ABD emperyalizminin yayılmacı politikalarına karşı çıkan tüm emek güçlerini dağıtarak global bir dünya yaratma amacı taşıyor" dedi. Baytemur, tarih boyunca yaşanan savaşların insanlara zarar verdiğini ve Türkiye'nin de zarar göreceği bir savaşa çekilmek istendiğini söyledi. Baytemur, "Sendikaların savaşa karşı bir duruşu olmalı. KESK'e bağlı sendikalar olarak örgütlenme çalışmalarımız nedeniyle bu konuda yeterli bir çalışma yapamadık. Ancak, önümüzdeki süreçte bu konuda neler yapabileceğimizi belirleyip, ona göre çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Ağır bedeli varTek Gıda-İş Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sekreteri Servet Akbudak ise, sendika olarak savaşa karşı olduklarını, böylesi bir savaşın ABD emperyalizmine hizmet ettiğini söyledi. Akbudak, Körfez Savaşı'nda da 1 koyup 3 alınacağının söylendiğini ancak halen bunun bedelinin ödendiğini söyleyerek, "Ortadoğu'da genişleyecek bir savaşta Türkiye ağır bedeller ödeyecektir. Basında ve siyasette savaş çığırtkanlığı yapanlar aslında bu savaşta birşey kaybetmeyecek olanlardır" dedi. Akbudak, "Küreselleşmeyi istedikleri gibi hayata geçiremediler. Küreselleşmeye karşı tepkiler oluştu. Şimdi, ABD ve İngiltere bu gelişme karşısında küreselleşmeyi savaşla gerçekleştirme çabasına girmiştir" diyerek savaşa karşı durulmasını istedi. SES Malatya Şube Başkanı Hasan Kaldık ise, "Türkiye, Körfez Savaşı'nda 10 koydu 1 bile alamadı. Böyle bir savaşta rantçılar ve silah kaçakçıları yarar sağlayacaktır. Savaşın insanlar üzerinde fiziksel ve psikolojik zararları olacaktır. Ekonominin de iyice tahrip olacağını düşünecek olursak emek örgütlerinin savaşa karşı mücadele etmesi gerekmektedir" dedi.

Çaba gösterilmeliTarım Gıda-Sen Malatya İl Temsilciği Başkanı Hatice Pehlivan ise, "ABD, 11 Eylül'de yapılan saldırının ardından dünya nezdinde kaybolan süper güç imajını kurtarmak için savaş hazırlığı yapmaktadır" dedi. Pehlivan, ABD'nin "terörü terörle çözme" mantığı taşıdığını söyledi. Pehlivan, savaş çığırtkanlığının devam etmesi halinde temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanarak baskıların artacağını belirtti. Pehlivan, "Yaşanan ekonomik krizle birlikte ülkemiz daha büyük ekonomik bunalımlarla yüz yüze gelecektir. İncirlik, Malatya ve Diyarbakır üslerinin kullanılması gündemde. Ancak, buna karşı ciddi bir muhalefet oluşturamadık. Bunun için gereken çabayı göstermeliyiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Altın Portakallar sahibini buluyor

SONRAKİ HABER

Üniversitelerde protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...