04 Ekim 2001 21:00

Bakanlar savaşı körükledi

Bakanlar Kurulu, bir haftalık aradan sonra yaptığı toplantıda, ABD'nin savaş isteklerini sonuna kadar destekleme kararı aldı.

Paylaş
Bakanlar savaşı körüklediBakanlar Kurulu, bir haftalık aradan sonra yaptığı toplantıda, ABD'nin savaş isteklerini sonuna kadar destekleme kararı aldı. Bakanlar Kurulu'nun Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında yaptığı toplantıda, NATO'nun 5. maddeyi işletmesi kararı da desteklendi. Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Tunca Toskay, Başbakan Bülent Ecevit'in Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin ABD'nin yanında yerini aldığını bildirdi.Toskay, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Toskay, Bakanlar Kurulu'nda ilk olarak 11 Eylül'de ABD'de meydana gelen eylem ve ardından yaşanan gelişmeler konusunda Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'nun değişik platformlarda yaptıkları temas ve görüşmelerle ilgili bilgi sunulduğunu kaydetti.Dışişleri Bakanı Cem'in ABD ve ardından Almanya'da yaptığı temaslar hakkında Bakanlar Kurulu üyelerine bilgi aktardığını ifade eden Toskay, Cem'in ABD'deki temaslarında Türkiye'nin yaklaşımı ve görüşü olarak, Türkiye'nin terörle mücadelede ABD'nin yanında yer aldığını, imkânlar doğrultusunda Türkiye'nin gerçekleri dikkate alınarak destek vermekteki kararlılığı belirttiğini söyledi.Toskay, şöyle devam etti: "ABD tarafı ise Türkiye'nin tutumundan, açıklamalarından ve yaklaşımından duyduğu memnuniyeti çok açık olarak ifade etmiştir. Yapılacak mücadelede her ülkenin imkânlarıyla ilgili olarak destek isteneceğinin ifade edildiği bildirilmektedir."

Cem-Annan görüşmesiDışişleri Bakanı Cem'in New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile bir araya geldiğini belirten Toskay, Cem'in Türkiye'nin görüşlerini ilettiğini bildirdi. Kıbrıs konusunun da bu görüşmede gündeme geldiğini ifade eden Toskay, Cem'in verdiği bilgiye göre Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili politika ve görüşlerinin net ve açık olarak Annan'a aktarıldığını kaydetti.Devlet Bakanı Toskay, Cem'in Almanya'da Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ile yaptığı görüşme hakkında da Bakanlar Kurulu üyelerine bilgi sunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu görüşmede Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1373 sayılı kararı ile Avrupa Birliği konsey kararı. Terörle ilgili alınan bu iki karar, iki bakan tarafından irdelenmiştir. Terör konusunda Almanya ile Türkiye ilişkilerinde olumlu gelişmeler olabileceğinin izlenimini Sayın Bakan elde etmiştir. Sayın Cem, 1373 sayılı Güvenlik Konseyi kararı hakkında da ayrıntılı bilgi sundu. Bu karar, uluslararası terörizmin bütün kaynaklarının kurutulmasına yönelik olacak kapsamlı tedbirleri içermekte, Güvenlik Konseyi'ne bağlı, bu konuda çalışacak bir komite kurulmasını öngörmektedir. Bu komite, terörle ilgili alınacak tedbirlere ilişkin olarak 90 gün zarfında Güvenlik Konseyi'ne bir rapor hazırlayarak sunacaktır. 1373 sayılı kararın en önemli özelliği, yaptırım müeyyidesini de içermesidir." Bakanlar Kurulu'nda Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'nun da NATO Bakanlar Konseyi toplantısı ve bu çerçevedeki ikili temasları hakkında bilgi verdiğini anlatan Toskay, Çakmakoğlu'nun değerlendirmelerini de iletti. Toskay, şöyle konuştu: "Çakmakoğlu'nun değerlendirmesi şöyle: Türkiye'nin terörle ilgili öteden beri ileri sürdüğü tezler, uluslararası platformlarda güçlenmiş görülmektedir. Avrupa savunma kimliği konusunda Türkiye'nin tezinin eskisine oranla daha olumlu bir yaklaşım söz konusudur."
ÖNCEKİ HABER

Savaş ve borç bütçesi

SONRAKİ HABER

Rus yolcu uçağı düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...