04 Ekim 2001 21:00

Savaş ve borç bütçesi

Hükümet 2002 yılı bütçesini tamamen borç ödemeleri ile savaş harcamalarına ayıracak. IMF de hükümetin borçları dikkate alarak bütçe hazırlamasını istedi.

Paylaş
Savaş ve borç bütçesiEnflasyon rakamlarının yüksek çıkması ve dolar kurundaki artışın sürmesi, hükümetin 2001 yılı sonu tahminlerini yine boşa çıkardı. Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısında 2001 yılı sonunda enflasyonun yıllık ortalama yüzde 52 olacağı tahmin edilmişti. Oysa bu hedef daha şimdiden çöktü. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in hedefleri ve politikaları ülkeyi daha büyük bir krize sürüklüyor. Son olarak enflasyon oranı ile ortaya çıkan tablo, faturanın çok ağır biçimde emekçi kesimlere kesildiğinin kanıtı oldu. Tüketici fiyatlarındaki artış büyük oranda ekmek, tüpgaz ve akaryakıttan kaynaklanırken, ücretlerdeki reel gerilemenin boyutlarını da ortaya koydu. Öte yandan, enflasyon oranı hükümetin YPK'da belirlediği hedeflerin de tutmayacağını gösterdi. Yıl sonu enflasyonunun ortalama yüzde 52 olacağının tahmin edildiği açıklanmıştı. Ancak tüketici fiyatları bazında enflasyon oranının daha şimdiden yüzde 68'i bulması, yıl sonunda en iyimser tahminle yüzde 70'i aşkın bir enflasyonla karşı karşıya kalınacağını ortaya koydu. Nitekim uzmanlar ekim ayında enflasyon oranının yüzde 10'u bulacağı yorumunda bulunuyorlar.

Dolar da durmuyorEnflasyondaki artışa dolar kurundaki yükseliş de eşlik ediyor. Dün Türkiye'de ABD Doları'nın satış fiyatı 1 milyon 600 lira sınırına dayandı. Dolar, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün eylül ayında toptan eşya fiyatlarının (TEFE) yüzde 5.4, tüketici fiyatlarının (TÜFE) yüzde 5.9 arttığını açıklamasının ardından, dün Kapalıçarşı'da 1 milyon 595 bin liradan satılmaya başlandı.Ağustos ayı sonu değeri 1 milyon 372 bin lira olan dolardaki artış 223 bin lirayı buldu. Doların yılbaşından bugüne kadarki değer artış oranı ise yüzde 136.30'a ulaştı. 750 bin liraya çıkan Alman Markı'ndaki artış da aynı dönemde yüzde 133.13 olarak hesaplandı. Dövizdeki artışın Hazine'nin iç borç geri ödemelerinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Bütçe görüşmeleriBu gelişmelere karşın Washington'da IMF ile görüşmeleri sürdüren Kemal Derviş, IMF'den herhangi bir ek kaynak alınmayacağını ve bu yıl uygulanan programın aynen devam edeceğini açıkladı. IMF yetkilileri de Türkiye'ye ek kaynağın verilmeyeceğini ve borçların ödenebilmesi için bu yılki programdan sapka gösterilmemesi gerektiğini belirtiyorlar. Bu açıklamalar da bütçenin gelecek yıl için de bir borç bütçesi olacağını gösteriyor. Ancak ABD'nin ilan ettiği savaşı bahane eden hükümetin askeri harcamaların tekrar önünü açması, bütçenin yükünü daha da ağırlaştıracak. Bütçeden savunma harcamalarının daha fazla artmasını beraberinde getirecek olan bu karar, dış ve iç borçlanmanın da artması anlamına geliyor.
ÖNCEKİ HABER

Parçalanma tehlikesi

SONRAKİ HABER

Bakanlar savaşı körükledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...