04 Ekim 2001 21:00

Amerikan sansürü

Amerikan yönetimi, 'terörle mücadele'yi gerekçe göstererek ilk kez bir Arap televizyonunun susturulmasını talep etti. ABD Dışişleri, Katar Emiri'nden, El-Cezire televizyonunun 'yola getirilmesini' istedi.

Paylaş
Amerikan sansürüABD yönetiminin "terörle mücadele" gerekçesiyle haber alma özgürlüğüne yönelik ilk uluslararası baskısı, Katar'a yönelik oldu. Kablolu yayın yapan El-Cezire televizyonunu "dengesiz ve anti-Amerikan duyguları teşvik edici" olmakla suçlayan Dışişleri Bakanlığı, televizyonun "yola getirilmesini" talep etti.Önceki gün Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el-Tani ile görüşen Dışişleri Bakanı Colin Powell, televizyondan duydukları rahatsızlığı iletti. ABD Başkanı Bush da, Beyaz Saray'da Emir ile bir araya geldi.

Gerçeğe tahammül yokYetkililer, ABD'nin, Arap dünyasının en çok izlenen televizyonu olan El-Cezire üzerinde baskı yapılmasını istediğini belirttiler. ABD'nin sansür talebi, Usame Bin Ladin ile yapılan eski bir röportajın sürekli yayınlanması ve televizyonun açık oturumlarında, ABD karşıtı uzmanların da yer alması ile gerekçelendirildi. ABD'nin bir diğer itirazı da, İsrail kurşunlarıyla can veren Filistinlilere dair haberler oldu. Böylece Amerikan "demokrasisi"nin, gerçeklere ne kadar tahammül gösterebildiği de gözler önüne serilmiş oldu.Powell ile emirin görüşmesi hakkında CNN'e konuşan üst düzey bir yetkili, "Dürüst bir temas oldu. Bizim kim olduğumuza dair hiçbir yanlış anlamaya meydan verilmemeli" diye konuştu. Adı belirtilmeyen yetkili, emirin "televizyonu savunmaya çalıştığını" dile getirdi. ABD'nin Katar Büyükelçisi Maureen Quinn'in de, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Jasim'e, resmi bir protesto ilettiği öğrenildi. Katar Emiri de, Bush yönetiminin, El-Cezire televizyonu üzerinde baskı yapılmasını talep ettiğini doğruladı. Emir, "Bu doğru. Ama doğal olarak, bunları sadece tavsiye olarak alıyoruz" dedi. Emir, yine de "konuyu değerlendireceğini" söyledi.İslam Ülkeleri Örgütü'nün dönem başkanı olan Katar'ın "Haçlı Seferi"ne katılması, Bush yönetimi için önemli.
ÖNCEKİ HABER

Nâzım'ı olduğu gibi anlatmak için

SONRAKİ HABER

Çeçen savaşının iki yüzü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa