03 Ekim 2001 21:00

Ucuz uşak muamelesi

Türkiye'ye ziyarette bulunan Amerikan heyetinin başkanı, ABD Milletvekili Weldon; Washington'a varır varmaz, ABD'ye yardımda "istekliliği" karşısında, Ankara'nın 5 milyar dolarlık askeri kredi borcunun silinmesini önerdi.

Paylaş
Ucuz uşak muamelesiABD'nin, askeri üslerini kendisine açan ve "bölge karargahı" rolüne soyunan Türkiye'yi, 5 milyar dolarlık borcunu silerek "ödüllendirmesi" gündemde. Geçen hafta sonu Ankara'da yetkililerle görüşen Amerikan Temsilciler Meclisi Milletvekili Curt Weldon, ABD'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ABD'ye olan 5 milyar dolarlık askeri kredi borcunun, "işbirliğine istekliliği" karşılığında silinmesini önerdi. Weldon, ayrıca, "Taliban sonrası" Afganistan'a, 10-20 milyon dolarlık kaynak aktarımında da, Türkiye'nin aracı olabileceğini söyledi.

Ankara çok istekliAmerikan Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Curt Weldon, 11 kişilik bir heyetle, Roma ve Moskova'ya yaptığı ziyaretleri ardından, Ankara'ya gelmişti. Gezisini tamamlayarak ABD'ye dönen Weldon, basına açıklamalarda bulundu. ABD'nin saldırı politikasında "Türkiye'nin kritik bir rol oynadığı"nı belirtmek için Ankara'yı ziyaret ettiklerini söyleyen Weldon, Türkiye hükümetinin ABD'ye "desteğinde çok istekli" olduğuna değinerek, bunun karşılığında 5 milyar dolarlık askeri finans kredisi borcunun silinmesinin yerinde olacağını savundu. 20 yıl öncesine dayanan bu borç, Türkiye'ye ABD silah ve ekipmanlarını satın alması karşılığında verilmişti.

Hava sahasından ötesi Curt Weldon, açıklamalarıyla, Türkiye'ye biçilen misyonun yalnızca hava sahası ve hava alanlarıyla sınırlı olmadığını da ortaya koydu. Amerikan Kongresi'yle TBMM arasında, bir "istihbarat çalışma grubu" kurulmasını isteyen Weldon, kendisinin bu grupta yer almaktan "memnuniyet duyacağını" da sözlerine ekledi. Weldon'ın önerilerinden birini de, Taliban yıkıldıktan sonra Afganistan'a yapılacak 10-20 milyon dolarlık kaynak aktarımının da Türkiye aracılığıyla yapılması oluşturdu. Bu önerisine Türkiye'nin Afganistan'daki Kuzey İttifakı'yla ilişkilerini gerekçe gösteren Weldon, "Türkiye'nin, ABD yardımının gönderilmesinde aracılık rolünü seve seve üstleneceği" ifadesini kullandı.Weldon, Temsilciler Meclisi silahlı hizmetler komitesi üyesi ve askeri araştırma geliştirme alt komitesi başkanı.

Övgüler düzmüştüWeldon başkanlığındaki ABD'li heyet, geçen hafta sonu Ankara'ya gelmişti. Burada Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşen Weldon, akşamleyin ise ABD Büyükelçiliği'nde TBMM Dışişleri Komisyonu Başkan Kamran İnan'la bir araya gelmişti. Weldon, gördüğü ilgi dolayısıyla duyduğu şaşkınlığı gizleyememişti. Türkiye'ye "dengesiz bir bölgenin parlak mücevheri" gibi sözlerle övgüler düzen Weldon, Körfez Savaşı sonrasında Türkiye'nin uğradığı 30 milyar doların tazmin edilmesi ve ABD'ye olan 5 milyar dolarlık askeri kredi borcunun silinmesi gibi vaatlerde bulunmuştu.
ÖNCEKİ HABER

Enflasyonda büyük artış

SONRAKİ HABER

Milletvekilleri yine ceplerine çalıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa