03 Ekim 2001 21:00

Rumsfeld 'ikna' turunda

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Amerikan yönetiminin saldırganlığına destek kazanmak üzere, Ortadoğu'ya uçtu. Rumsfeld, sırasıyla Suudi Arabistan, Umman, Mısır ve son olarak Özbekistan'a gidecek.

Paylaş
Rumsfeld 'ikna' turundaABD yönetimi, Afganistan veya başka bir ülkeye yönelik askeri saldırı öncesinde, Arap devletlerini "ikna etmek" için diplomatik atağa geçti. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, muhtemel bir saldırı öncesinde Basra Körfezi ülkelerine yönelik bir geziye başladı.Rumsfeld, dün başladığı gezi çerçevesinde Suudi Arabistan, Umman, Mısır ve son olarak Afganistan sınırındaki Özbekistan'a gidecek. Rumsfeld, ilk durağı Suudi Arabistan'a giderken yaptığı açıklamada, "küresel terörizm karşısında bombalar ya da füzelerin değil, istihbaratın belirleyici faktör olacağını" söyledi. Bu sözler, ABD'nin bölge ülkelerinden öncelikli olarak istihbarat talep edeceğini gösteriyor.

'Talepte bulunmayacağız'ABD'li bakan, İrlanda'da yakıt ikmali için duran uçağında yaptığı açıklamada, ABD'nin operasyonunun kaçınılmaz olup olmadığı şeklindeki bir soruyu, "Zaman gösterecek" şeklinde yanıtladı. Bakan, bu gezinin, George Bush'un "ABD'nin terörizmle savaşının bölge ülkelerinin yardımıyla daha kolay olacağı" mesajını takviye etmek anlamına geldiğini söyledi.Gezisini bu ülkelerle bir şeyler üzerinde uzlaşmak için yapmadığını iddia eden Rumsfeld, Suudi Arabistan'daki temasları sırasında, "ABD savaş uçaklarının Afganistan'a düzenlenecek herhangi bir saldırıda bu ülkede hava üslerini kullanmasına ilişkin hassas konuyu gündeme getirmeyeceğini de" bildirdi. Rumsfeld, "bölgedeki ülkelerin içinde bulunduğu duruma saygı gösterdiklerini" söyledi.Bu arada New York Times, Rumsfeld'in gezisi boyunca, bu ülkelerle askeri ve üslenme konularını ele alacağını yazarak, bakanın sözlerini tekzip etmiş oldu. İngiltere Başbakanı Tony Blair'in de, 5 Ekim Cuma günü Pakistan'ı ziyaret edeceği öğrenildi.

23 hedef iddiasıWashington Times ise, ABD istihbarat servislerinin, olası bir operasyon için Afganistan'daki 23 askeri kampı ve bazı Taliban güçlerini hedef belirlediğini yazdı.Washington Times, yetkililere dayandırdığı haberde, 23 eğitim kampının yerinin belirlendiğini ve bu kampların bazılarının başkent Kabil ve Celalabad yakınlarında olduğunu öne sürdü. Rumsfeld'in, geçen hafta bir grup eski hükümet yetkilisine, "Önemi yüksek hedeflerin belirlendiğini" söylediğini yazan gazete, "eğitim kamplarının yanı sıra uluslararası terörist Usame Bin Ladin'i barındıran Taliban'ın bazı güçlerinin de hedefler arasında bulunduğunu" bildirdi.

Rusya da mı girdi?ABD ve İngiliz özel timlerinin Afganistan içindeki faaliyetlerine ilişkin tartışmalar sürerken, Rus özel kuvvetlerinin de, "sınırlı sızmalar" çerçevesinde, Tacikistan'dan bu ülkeye girdikleri öne sürüldü.Afganistan'ın devrik Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani ise, Batılı ülkelerin özel birliklerinin Taliban kontrolündeki bölgelerinde olduğunu bildirdi. Iran News gazetesinin sorularını yanıtlayan Rabbani, "Afganistan'ın Taliban kontolündeki bölgelerinde Batılı ülkelere ait özel birliklerin bulunduğu yolunda haberler aldıklarını" söylerken, bu özel güçlerin hangi ülkelerin askeri olduğunu açıklamadı.

Pakistan hassasiyetiÖte yandan, ABD Savunma Bakanlığı'nın Afganistan'a yönelik olası bir saldırıda, "iç istikrarsızlık yaratmamak" amacıyla Pakistan'da üs kullanmaktan kaçınmayı planladığı öne sürüldü. New York Times haberine göre, Amerikalı yetkililer, bölgede büyüyen Amerikan karşıtlığı endişesiyle, saldırıda Pakistan'ın "çok dengeli kullanılmasını" planlıyorlar.Gazeteye açıklama yapan üst düzey bir yetkili, olası bir saldırıda Pakistan'ı kullanmaktan kaçınacaklarını belirterek, "Pakistan hükümetini istikrarsızlığa sürüklemek istemediklerini" söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Devlet ile halkın arası açılıyor

SONRAKİ HABER

Blair gözünü Afrika'ya dikti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...