02 Ekim 2001 21:00

TEKEL'de son uyarı

3000 geçici ve mevsimlik işçinin iş akitlerinin 1 Ekim'den itibaren askıya alınması üzerine TEKEL'de başlayan işyerini terk etmeme eylemleri sürüyor.

Paylaş
TEKEL'de son uyarıHükümetin geçici işçilerin iş akitlerinin askıya alınması kararının geriye alıncağı yönündeki sözünü tutmaması üzerine TEKEL işçileri eylemlere başladı. Tütün işletme müdürlüklerinde oturma eylemi yapan ve fabrikalardan ayrılmayan işçiler, bugün Ankara'da ANAP Genel Merkezi önünde protesto eylemi yapacaklar. Geçici işçilere ilişkin verilen karar bu eylemlerle de geri alınmazsa, eylemler Türkiye çapında tüm TEKEL işletmelerine yayılacak. Doğu ve Güneydoğu Bölge Şubesi'nin örgütlü olduğu Batman Merkez, Beşiri, Kurtalan, Kozluk ve Sason ilçeleriyle Bitlis, Muş ve Adıyaman'da bulunan yaprak tütün işletme müdürlüklerinde bulunan toplam 1110 işçi, iş akitlerinin askıya alınması kararının geri alınmasını istedi. Oturma eylemi yapan işçiler, hükümetin verdiği sözü tutmamasını da protesto ettiler. Amasya'da bulunan Gümüşhacıköy Yaprak İşletme Müdürlüğü'nde çalışan 218 işçinin de iş akitleri askıya alındı. Basına açıklama yapan Tek Gıda-İş Amasya Şube Başkanı Metin Tuzcu, sendikalarının aldığı tüm eylem kararlarına uyacaklarını söyledi. Tuzcu, iş akitlerinin askıya alınması ve Tütün Yasası ile iktidarın TEKEL'e kilit vurmak istediğini söyledi.

Güçlü eylem şartGazetemize açıklama yapan Tek Gıda-İş Doğu ve Güneydoğu Bölge Şubesi Teşkilatlandırma Sekreteri Servet Akbudak, siyasilerin verdikleri sözü tutmadıklarını söyledi. Sorunun büyük eylemlerle çözülebileceğini belirten Akbudak, emekçilerin Türkiye çapında güçlü bir çıkış yakalaması gerektiğini ifade etti. İş akitlerinin askıya alınması kararıyla TEKEL'in bitirilmesinin hedeflendiğini söyleyen Akbudak, "Böylece Philip Morris'in çıkarı için insanlarımız kıyılmakta bütün değerlerimiz yok edilmektedir. Siyasi girişimler sonuçsuz kalıyor ve oyalayıcı olmak dışında çözüm getirmiyor" diye konuştu. Mevcut iktidarın tüm KİT'lerde olduğu gibi TEKEL'de de "infaz" operasyonunu hızla gerçekleştirdiğini belirten Akbudak, iş akitlerinin askıya alındığı tüm işyerlerinde işyerini terk etmeme eylemi başlattıklarını ifade etti. Akbudak, önümüzdeki günlerde bölgede ciddi ve onurlu bir emek direnişinin ortaya çıkacağını da sözlerine ekledi.Tek Gıda-İş Batman Temsilcisi Mahmut Ekin ise hükümetin kendilerine söz vermesine rağmen 1 Ekim itibariyle Batman'da 750 işçinin iş akitlerinin askıya aldığını belirterek, sonuç alıncaya kadar bu eylemi sürdüreceklerini ifade etti.

Eylemler büyüyecekKonuyla ilgili görüştüğümüz Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, geçici işçilerin hepsinin fabrikalarda olduğunu söyleyerek, "Bu iş çözülmezse çıkış durumu olanlar yarın (bugün) ANAP Genel Merkezi'ne yürüyüş yapacak" dedi. Mesut Yılmaz'la yapılan görüşmelerde kararın geri alınması yönünde söz aldıklarını hatırlatan Türkel, söz verilmesine karşın bu konuda hiçbir talimat verilmediğini ifade etti. İşçilerin 4 gündür bu kararı beklediklerini kaydeden Türkel, "İnsanlarımız tedirginler. Görüşme boyutu geçildi. Bugün de çözülmezse biz bütün gücümüzle tepkimizi göstereceğiz" dedi. ANAP'a yapılan yürüyüş sonrasında da bir gelişme elde edemedikleri koşulda eylemlerin boyutlanacağını dile getiren Türkel, "Biz biliyoruz ki bu karar TEKEL'i bitirmenin üç aşamasından ilki. Önümüzdeki bir iki gün içinde isteğimiz yerine gelmezse eylemleri tüm TEKEL camiasına ve Türkiye'ye yayacağız. Kararlılığımızı göstermemiz gerekiyor. Şaka yaptığımızı zannediyorlar herhalde" diye konuştu.

İşçi eşi kalp krizi geçirdiAdıyaman Yaprak Tütün İşletmesi'nde Safiye Akdağ adlı işçinin kocası Mehmet Akdağ (30), kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Uzun süredir işsiz olan Mehmet Akdağ'ın, fabrikaya, eşine ve işçilere destek vermeye geldiği bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Savaşa karşı mücadele

SONRAKİ HABER

'İşimizi istiyoruz, gitmiyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...