02 Ekim 2001 21:00

OHAL'in Kürtçe takıntısı

OHAL Valiliği, Eğitim-Sen'in 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle yapmayı düşündüğü şöleni yasakladı.

Paylaş
OHAL'in Kürtçe takıntısıŞerif KarataşEğitim-Sen Diyarbakır Şubesi'nin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla yapmayı düşündüğü şölen Türkçe ve Kürtçe bastırılan davetiyeler nedeniyle OHAL Valiliği tarafından yasaklandı. Türkçe ve Kürtçe davetiye nedeniyle de Eğitim-Sen geçtiğimiz hafta içinde polis baskınına uğramıştı. Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Hayrettin Altun, davetiyeleri Türkçe ve Kürtçe basmalarındaki amacın 5 Ekim'de Diyarbakır'dan tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajlarını iletmek olduğunu söyledi. Altun, yapılan baskıların mücadelelerini engellemeyeceğini belirtti.

Evraklara el konulduGeçen yılda aynı gerekçeyle kendilerinin DGM'ye sevk edildiğini söyleyen Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Hayrettin Altun, yargılama sonucunda şube yöneticilerin beraat ettiğini dile getirdi. Altun, polisin sendikalarında yaptığı aramaları "Kürt avı" olarak niteledi. Altun, bu yılki aramada gözaltıların yaşanmadığını ama savcılığın, "yasak yayın bulundurmak ve Kürtçe davetiye basarak bölücülük propagandası yapıldığı" gerekçelerini öne sürdüğünü ve DGM'de kendilerine dava açtığını belirtti. Sendikalarının basılmadan önce Güvenlik Şubesi'nden uyarı aldıklarını belirten Altun, "Kesinlikle bunu illegal yapmadık. Davetiyeleri Türkçe ve Kürtçe basıp dağıtacağımızı söylemiştik" dedi. Sendikalarının akşam saatlerinde basıldığını belirten Altun, evrak, arşiv, kitap, dergi, panolarda bulunan fotoğraf ve yazılara el konulduğunu aktardı.

Çifte standart Altun, davetiyeleri Türkçe ve Kürtçe bastırmalarının Türkiye'de yaşayan halkların dostluk, kardeşlik ve emek mücadelesinde beraber olabileceğini göstermek anlamına geldiğini belirtti. Diyarbakır'da demokrasi güçlerinin mücadelesini sürdüreceğini belirten Altun, "Onlar bizi illegal bir kuruluş gibi göstermeye çalışıyor. Cezada verseler, baskıda yapsalar mücadele edeceğiz. Meclis'te Anayasa değişikliği görüşülürken, farklı dillerin önündeki basın yayın engeli kaldırılmaya çalışılırken, Diyarbakır'da böyle bir şeyin yapılması sistemin ikiyüzlüliğünü bir kez daha gösterdi" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Pearson'dan Ecevit'e brifing

SONRAKİ HABER

Savaşa karşı mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa